Dosarul Petrom Service: Vîntu îi dădea indicaţii lui Luca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (56 de ani)

Sorin Ovidiu Vîntu obişnuia să-I dea indicaţii lui Liviu Luca privind deciziile pe care urma să le ia şi reproşându-i dacă adopta o altă conduit. Totodată, SOV angaja compania în faţa partenerilor străini, implicându-se direct în activitatea Petrom Service.

Citeşte şi:
Procurorii cer instanţei arestarea lui Vîntu şi a altor nouă persoane, pentru falimentarea controlată a Petrom Service

Subordonarea este cuvântul care caracteriza relaţia dintre SOV şi Liviu Luca, potrivit referatul prin care PICCJ cere arestarea celor doi.

Vezi aici în ce conturi au ajuns 180.000.000 de euro de la Petromservice!

Sorin Ovidiu Vîntu se implica direct în activitatea Petromservice şi angaja compania în faţa partenerilor străini. Totodată, e îi dădea indicaţii lui Liviu Luca privind deciziile pe care urma să le ia şi reproşându-i dacă adopta o altă conduit.

Află cum milionarul Sorin Ovidiu Vîntu şi-a spălat banii în Republica Moldova

Procurorii au pus sechestru pe proprietăţile lui Vîntu din Delta Dunării. Vezi aici imagini cu acestea!

Consiliul Director al SNP Petrom a aprobat în 6 decembrie 2001 externalizarea activităţilor Sucursalei Petroserv Bucureşti, prin încredinţarea activităţilor, închirierea spaţiilor, preluarea întregului personal şi vânzarea patrimoniului către SC Petromservice SA.

Asociaţia Salariaţilor, condusă de Luca

În 10 ianuarie 2002 a fost aprobat Actul constitutiv al SC Petrom Service SA, care a fost înmatriculată în Registrul Comerţului, având un capital social de 37.263.200.000 de lei vechi, iar ca acţionari Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA, cu o cotă de participare de 50%, şi 7.701 persoane fizice, angajaţi ai SNP Petrom SA, care deţineau în total diferenţa de 50% din acţiuni.

EXCLUSIV Palatul lui Liviu Luca a fost pus sub sechestru. Vezi imagini VIDEO şi FOTO cu proprietăţile lui!

Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA era condusă de Liviu Luca, acesta fiind în acelaşi timp şi preşedinte al FSLI Petrom şi având astfel o influenţă puternică asupra deciziilor luate de Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Petrom Service SA.

În cursul anului 2005 Adunarea Generală a Acţionarilor a hotărât dublarea capitalului social al Petrom Service prin emiterea de noi acţiuni, pentru care aveau drept de preemţiune acţionarii existenţi.

Micii acţionari deţineau mai puţin 1% din capitalul social

Deşi valoarea de emisie a noilor acţiuni era mai mică decât profitul obţinut de societate în anul anterior, Asociaţia Salariaţilor a hotărât să nu subscrie acţiunile nou emise. Prin urmare, acţionarii persoane fizice au achiziţionat un număr nesemnificativ de acţiuni, reprezentând 0,65% din capitalul social. În aceste condiţii, compania offshore a achiziţionat diferenţa de acţiuni reprezentând 49,35% din capitalul social al Petrom Service.

"Din înscrisurile transmise de autorităţile străine în urma unei cereri de comisie rogatorie a rezultat că inculpatul Luca Liviu controleaza în mod direct compania", scriu procurorii în referatul cu propunerea de arestare perventivă în cazul Petromservice.

Acţionar unic, urmat de acţionar unic

Astfel, compania a fost înfiinţată în 2003, având acţionari şi directori nominali, care au acceptat să fie desemnaţi în această calitate în schimbul unui onorariu şi să execute dispoziţiile beneficiarului real al companiei, potrivit legislaţiei respective.

Din mai până în septembrie 2006, Octavian Ţurcan era unic acţionar şi director. Acestuia i-a urmat Liviu Luca, care din toamna anului 2006 până în prezent era unic acţionar şi director.

"Din declaraţiile depuse de acţionarul nominal rezultă că beneficiarul real al companiei este inculpatul Luca Liviu, care este şi singura persoană autorizată să dispună de sumele de bani din contul bancar al societăţii. În acest mod, prin voturile exercitate de Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom SA şi în nume personal Luca Liviu decidea hotărârile luate de Adunarea Generală a Acţionarilor, păstrând totodată confidenţialitatea cu privire la calitatea sa de acţionar. Societatea străină era reprezentată la Adunările Generale ale Acţionarilor de o societate de avocatură, care exercita votul potrivit dispoziţiilor primite de la inculpat", se arată în referatul procurorilor PICCJ.

Apropiaţii lui Luca, membrii Adunării Generale a Acţionarilor

În perioada care a urmat, Adunarea Generală a Acţionarilor SC Petrom Service SA a desemnat ca membri ai Consiliului de Administraţie pe Ioan Bohâlţeanu, Gheorghe Şupeală, R.R. Graziano şi Sorin Mihai, ca director general pe Gheorghe Şupeală, iar ca director financiar pe Zizi Anagnastopol, persoane apropiate inculpatului Liviu Luca şi care au acceptat să acţioneze în interesul acestuia, spun procurorii.

Cine avea putere de dispoziţie asupra patrimoniului

Liviu Luca

Potrivit actului constitutiv al SC Petrom Service SA, actele de dispoziţie asupra patrimoniului societăţii erau aprobate de către Adunarea Generală a Acţionarilor dacă valoarea tranzacţiei depăşea 10 milioane de euro, de către Consiliul de Administraţie pentru actele cu o valoare între 6 şi 10 milioane de euro, şi de către directorul general alături de directorul financiar în limita a 6 milioane de euro.

"Raportat acestor prevederi, inculpaţii Luca Liviu, Bohâlţeanu Ioan, Şupeală Gheorghe, R.R. G, Mihai Sorin şi Anagnastopol Zizi aveau calitatea de funcţionari, în sensul prevăzut de art. 145 C.pen., precum şi atribuţii de administrare a patrimoniului S.C. Petromservice S.A., îndeplinind condiţiile pentru a fi subiecţi activi ai infracţiunii de delapidare", arată procurorii PICCJ.

Ce spun procurorii despre relaţia dintre SOV şi Liviu Luca

"Inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu participa la întâlniri ca reprezentant al S.C. Petrom Service S.A. şi angaja societatea în faţa partenerilor străini, aşa cum rezultă din mesajele de poştă electronică identificate cu prilejul percheziţiei informatice efectuate în cauză, care atestă şi că directorul general Şupeală Gheorghe îi era în fapt subordonat funcţional. Totodată, a rezultat că inculpatul Vîntu Sorin Ovidiu se implica direct în activitatea S.C. Petrom Service S.A. şi îi dădea indicaţii inculpatului Luca Liviu cu privire la deciziile pe care urma să le ia, reproşându-i dacă acesta adopta o altă conduită", susţin procurorii.

În aceste împrejurări, la scurt timp după ce în patrimoniul părţii vătămate a intrat suma de 323.059.381 euro obţinută din vânzarea activităţii de servicii petroliere, inculpaţii au acţionat pentru a transfera lichidităţile în patrimoniul unor companii pe care le controlau, în special SC Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) şi SC GM Invest SA (1.300.000 euro).

EDITORIAL DE SABIN ORCAN: Bandiţelul lui Vîntu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite