Cel mai mare protest al maghiarilor din Ardeal în 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bisericile istorice maghiare din Transilvania, sprijinite de UDMR şi partidele maghiare, vor organiza la 1 septembrie, în Sfântu Gheorghe, un protest amplu faţă de sentinţa judecătorească dată în cazul retrocedării Colegiului "Szekely Miko".

"În data de 1 septembrie vom protesta cu toţii faţă de atacul la care a fost supus neamul nostru, din cauza sentinţei judecătoreşti date în cazul retrocedării Colegiului „Szekely Miko". Potrivit acestei decizii, de la Oradea la Aiud, de la Satu Mare la Târgu Secuiesc şi de la Târgu-Mureş la Arad, oricând oricine poate să ne răpească şcolile cu o valoare istorică remarcabilă pe care am reuşit să le recăpătăm în ultimii 22 de ani", se arată în manifestul semnat de președintele UDMR Kelemen Hunor.

Întregul conflict a pornit de la sentința dată de Judecătoria din Buzău care l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pe Marko Attila, fost secretar de stat, pentru abuz în serviciu contra interesului public, pentru restituirea pentru restituirea Colegiului "Székely Mikó" din Sfântu Gheorghe.

"Marko Attila şi Marosan Tamas, doi membri ai Comisiei de restituire a proprietăţilor, au primit pedepse cu închisoarea de câte trei ani doar pentru că îşi îndeplineau atribuţiile de serviciu. Pornind de la cazul celor doi, toţi maghiarii cinstiţi din Ardeal, aflaţi în slujba comunităţii, se pot aştepta la o soartă similară", susține Hunor în scrisoarea adresată comunității maghiare.

"Haideţi să nu permitem să se întâmple aşa ceva! Data de 1 septembrie este una istorică, iar reuşita evenimentului depinde doar de noi, de membrii comunităţii noastre. Iar pentru asta este nevoie de aportul fiecărui maghiar din Ardeal. De fiecare dată când a venit vorba de drepturile comunităţii, maghiarii din Ardeal s-au mobilizat şi au acţionat unitar", continuă îndemnul președintelui UDMR.

"După ce comuniştii au naţionalizat tot ce era de naţionalizat, după 1997, încet-încet, o parte din clădirile naţionalizate au fost retrocedate foştilor proprietari. Acum, prin decizii discutabile, aceste clădiri pot fi naţionalizate din nou. De aceea am spus că roata istoriei se întoarce şi nu e bine să se întâmple acest lucru. (...) Eu cred că vor fi 20.000 de participanţi la protest. Peste 10.000 vor fi sigur", a declarat, sâmbătă, Kelemen Hunor la o dezbatere publică pe tema colegiului din Sfântu Gheorghe.

Hunor susține că pledează pentru dreptul la proprietate, subliniind că "dacă o singură dată dreptul de proprietate poate fi lezat, atins, întors, printr-o decizie judecătorească, atunci se poate face şi a doua, şi a treia oară. Dacă se întâmplă acum cu Biserica Reformată, poate se întâmplă mâine cu Biserica Ortodoxă, fiindcă nimeni nu este imun la o astfel de decizie".

Președintele UDMR amintește că în 2006, în cazul liceului Miko a mai fost un proces civil, în care instanţa a stabilit că proprietarul este Biserica Reformată. "O decizie definitivă. Acum, după şase ani, instanţa spune invers: că nu este Biserica Reformată proprietarul clădirii respective. Nu este acceptabil ca într-o perioadă de şase ani, două instanţe, în acelaşi caz, să aibă două decizii total diferite. În plus, dacă se creează un precedent, atunci prin astfel de decizii, oricând şi în orice moment proprietăţile care au fost retrocedate foştilor proprietari, pe baza legilor existente, pot fi anulate şi pot fi renaţionalizate, ceea ce nu este de dorit", a mai spus Hunor la Târgu Mureș.

Protestul, la care sunt așteptați peste 20.000 de maghiari, este organizat de "Ziua Dreptății" și va începe la ora 12.00. Manifestanții se vor strânge în jurul colegiului care stă la baza acestui protest. Potrivit primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, aceasta va fi cea mai mare manifestare din ultimii 15 ani a maghiarilor din Transilvania.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite