Minuta din dosarul “Trofeul Calităţii”: vinovaţi pentru 15 capete de acuzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit minutei postate de Curtea Supremă pe site-ul instanţei, judecătorii i-au găsit vinovaţi pe inculpaţii din dosarul „Trofeul Calităţii” pentru 15 capete de acuzare:  folosirea influenţei politice, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani etc.

Minuta din acest dosar poate fi accesată pe site-ul scj.ro

Mai multe detalii despre ancheta procurorilor DNA din acest dosar

Radiografia dosarului „Trofeul Calităţii”. Cine sunt complicii lui Adrian Năstase din acest dosar şi cum s-au spălat banii pentru campania electorală din 2004

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată


Irina- Paula Jianu a fost găsită vinovată pentru patru infracţiuni, şi urmează să excute pedeapsa de şapte ani de închisoare, condamnarea cea mai mare, de şase ani de închisoare, l-a care instanţa a adăugat un spor de un an. Ea a fost achitată pentru infracţiunea de spălare de bani.

- şase ani de închisoare pentru săvârsirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
    - un an închisoare pentru săvârsirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată sub forma participaţiei improprii.
    - doi ani închisoare pentru săvârsirea infracţiunii de fals intelectual la Legea contabilităţii sub forma participaţiei improprii.
    - doi ani de închisoare pentru
săvârsirea sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de folosire a creditului societăţii într-un scop contrar intereselor societăţii.

Diana Gasparovici a fost condamnată la şase ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.


Bogdan Popovici a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni, şi urmează să execute pedeapsa de şapte ani de închisoare, condamnarea cea mai mare, de şase ani de închisoare, l-a care instanţa a adăugat un spor de un an.
    - şase ani de închisoare pentru complicitate la infracŃiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată
    - şase ani de închisoare pentru spălare de bani
    - doi ani de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Marina-Ioana Popovici a fost găsită vinovată pentru trei acuzaţii,  urmează să execute pedeapsa de şapte ani de închisoare, condamnarea cea mai mare, de şase ani de închisoare, l-a care instanţa a adăugat un spor de un an.
- şase ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
- şase ani de închisoare pentru spălare de bani.
- doi ani de închisoare pentru săvârsirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mihai-Cristian Vasile a fost găsit vinovat pentru trei infracţiuni, urmează să execute pedeapsa de şapte ani de închisoare, condamnarea cea mai mare, de şase ani de închisoare, l-a care instanţa a adăugat un spor de un an.
    - şase ani de închisoare pentru complicitate la infracŃiunea de abuz în serviciu contra
intereselor publice în formă calificată
    - şase ani de închisoare pentru săvârsirea infracŃiunii de spălare de bani
    - doi ani de închisoare pentru săvârsirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.


Bani statului, înapoi

Curtea Supremă a  decis  obligarea în solidar a lui Adrian Năstase, Paula- Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici şi Marina-Ioana  Popovici, aceasta în solidar si cu partea responsabilă civilmente S.C. A ROND S.R.L. si pe Mihail – Cristian Vasile, acesta în solidar si cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.337.452,5258 RON ( 33.374.525.258 ROL ) lei despăgubiri civile către partea civilă Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Instanţa a mai decis obligarea în solidar a Paulei- Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina- Ioana Popovici, aceasta în solidar si cu partea responsabilă civilmente S.C. A ROND S.R.L si pe Mihail Cristian Vasile, acesta în solidar si cu partea responsabilă civilmente SC EUROGRAFICA SRL la 3.143.931,9655 RON ( 31.439.319.655 ROL ) lei despăgubiri civile către partea civilă Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Bani confiscaţi, documentele falsificate au fost anulate

În baza art.19 din Legea nr.78/2000 confiscă de la inculpatul Năstase Adrian suma de 38.217,2020 de lei ( 382.172.020 de lei ) dobândită prin săvârsirea infracţiunii. Judecătorii au mai dispus anularea înscrisurilor false. Deasemenea, judecătorii au menţinut sechestrul  asigurator asupra sumei de  118.650 de dolari, aparţinând lui Adrian Năstase.

Opinia separată: „Fapta nu există”

Judecătoarea Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecători din complet, a considerat că Năstase trebuie achitat în acest dosar pe motiv că fapta nu există. Deasemenea, magistratul s-a pronunţat ca Adrian Năstase să niu plătească despăgubiri către ISC, să înlăture confiscarea banilor şi ridicarea sechestrului.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite