LIVETEXT Ministrul de Interne: Năstase mi-a spus "Te rog să mă înţelegi, eu n-o să părăsesc această locuinţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne, Ioan Rus, vorbeşte, duminică seara, în studioul Realitatea TV, despre chestiunile arzătoare în cazul executării pedepsei de doi ani de închisoare de către fostul premier, Adrian Năstase.

UPDATE 21.45 Rus: "Mandatele s-au pus în aplicare toate, fără diferenţe".

UPDATE 21.40 Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei: "Tribunalul Bucureşti nu a cerut ridicarea pazei. Noi am ordonat punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei. Am cerut aplicarea ordinelor. Avem un număr de măsuri ordonate de miercurea trecută pentru care nu am primit încă niciun răspuns de la nimeni. În secunda în care am primit sentinţa ÎCCJ am dispus aplicarea acesteia, indiferent despre cine era vorba. Ne vor confirma măsurile, inclusiv pe latură civilă, nu doar o singură măsură. Tribunalul nu a spus nicio secundă "ridicăm măsura de pază pentru nimeni"".

UPDATE 21.35 V-aţi gândit să demisionaţi ca să nu puneţi dumneavoastră în aplicare un asemenea mandat? "Oricum s-ar fi întâmplat. Oricum sunt sute de români care se spală pe mâini. Lucrurile se vor schimba în România când vor fi şi oameni care rămân la serviciu".

"Această întâmplare va avea o relevanţă importantă în evoluţia poporului român. Chiar dacă unii încearcă acum să o facă telenovelă".

UPDATE 21.30 Dacă aţi fi ştiut de episodul acesta înainte de numirea în funcţie, aţi mai fi acceptat mandatul? "Nu aceasta este problema numărul 1 pe care românii o au. Mandatul meu mai cuprinde alte sute de probleme. Dacă aş fi ştiut dinainte, cu siguranţă, m-aş mai fi gândit." Reforma administraţiei şi siguranţa cetăţeanului - probleme prioritare pe care le-a numit Rus pentru mandatul său.

UPDATE 21.25 "Prima dată am considerat că se află în stare de detenţia. A doua zi am întrebat Tribunalul şi ne-a spus că din moment ce nu s-au îndeplinit procedurile, nu este deţinut. Am retras paza de la salon şi spital. Când comisia ne va spune că starea sănătăţii e de natură să fie transportat, atunci se reia procedura".

UPDATE 21.20 "Nu în fiecare zi se întâmplă ca un fost prim-ministru să primească mandat de executare a unei sentinţe. Nici în România, nici în Europa. Nu era un fapt cotidian. I-am informat că am primit mandatul şi pe primul-ministru şi pe preşedintele ţării". Rus a fost întrebat dacă a fost într-adevăr o tentativă de sinucidere şi a răspuns "Da". 

"Adrian Năstase nu a fost condamnat la moarte, ci doar la 2 ani inchisoare cu executare. Are toate drepturile conferite de situaţia în care se află. A încercat să se sinucidă, prin ce am făcut, sper să-l fi salvat. Ce să facem, să-i smulgem perfuziile? Fiecare om are acest drept, cei care au astfel de poziţii, nu aş dori să-mi dezvolt ideile pe care le am vizavi de ei".

UPDATE 21.15 "Ceea ce s-a întâmplat face obiectul unei anchete a Parchetului General. După ce va face ancheta probabil că o va da publicităţii. Parchetul e singurul abilitat să ancheteze. Acele concluzii ar fi valide, nu ce aş spune eu. Nici nu am voie să spun despre o anchetă în derulare".

UPDATE 21.05 "Nu la orice mandat sunt toate televiziunile în stradă. E posibil ca unele lucruri să nu te onoreze ca ţară. Am întrebat cine putea să îl sune, dacă încalc vreo lege. Nu. Deci am sunat. Era în jurul orei 10, după ce au venit mandatele de la judecătorie. Până la finele zilei trebuiau puse în aplicare. Nu trebuia să sărim gardurile acolo, să rupem uşile, să ne facem de minune în faţa unei lumi întregi. Mi-a spus ceva de genul: Te rog să mă înţelegi, eu n-o să părăsesc această locuinţă. Era depresiv, bulversat, m-am gândit că există anumite riscuri. Am decis să meargă poliţişti civili, să nu fie maşini de poliţie, să nu creem un spectacol. I-am spus că ar fi elegant să ne deschidă uşa, să nu îl plimbăm cu cătuşe la mâini. Putea să i se facă rău sau doamnei sau copiiilor. De aceea, am dispus să fie şi o salvare în zonă".

 UPDATE 21.00 "Dreptul să îmi ceară demisia mea nu îl are oricine. Mandatul meu nu ţine doar de aceste lucruri, se evaluează altfel decât la cererea  Monicăi Macovei. La un moment dat te poţi gândi să demisionezi, dar evaluarea activităţii de ministru se analizează într-o altă instanţă decât cea numită Monica Macovei".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a declarat, duminică, la RTV că procesul de executare a mandatului legat de pedeapsa lui Adrian Năstase a fost început şi nu a fost finalizat şi că tot ce a făcut legat de acest caz este perfect legal şi cu scopul de a duce la îndeplinire o hotărâre judecătorească. CITEŞTE MAI MULT AICI: Ministrul de Interne: "Stadiul aplicării pedepsei lui Năstase este ca şi cum nu am plecat încă cu el de acasă la arest"

Rus s-a contrazis însă singur. El declarase anterior, după internarea lui Năstase, că acesta "este deţinut".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite