FOTOGALERIE Iarna nu-i ca vara, zăpada s-aşterne iar în toată ţara. Vezi situaţia drumurilor, trenurilor şi aeroporturilor la nivel naţional!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturi record au îngheţat toată ţara, iar după mai mult de o săptămână de ger ANM anunţă cod galben de ninsori până la sfârşitul săptămânii. Probleme au apărut deja: trenuri anulate, drumuri naţionale blocate şi şcoli închise.

UPDATE 15.25 Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a asigurat populaţia că nu trebuie să se îngrijoreze, întrucât datele meteo nu arată, cel puţin până în 8 februarie, schimbări majore care să dea motive de panică. "Este adevărat, avem un cod galben de ninsori, valabil până duminică, vedem atunci dacă-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astăzi nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum. Nimic spectaculos. Sigur, depinde şi cum este viscolită această zăpadă, depinde de mai multe chestiuni, dar concluzia este că în prezent nu este cazul să intrăm în panică", a declarat Ion Sandu pentru Mediafax.

Acesta a ţinut să atenţioneze asupra momentului în care nisoarea se va transforma în ploaie "atunci am putea avea probleme mari, pentru că va fi polei şi am putea fi, practic, blocaţi din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, după mine, momentul cheie" a mai explicat acesta.

Hidrologii au anunţat că debitele în majoritatea râurilor din ţară sunt în scădere sau, cel mult, staţionare. Formaţiunile de gheaţă - gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă - apărute pe majoritatea râurilor din ţară au fost "în extindere şi intensificare" în ultimele zile. Dunărea este şi ea aproape îngheţată în sectorul Cernavodă - Tulcea. Aici curg sloiuri de gheaţă care acoperă până la 90 la sută din suprafaţa apei. Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea Apelor Române sunt şi ele afectate de ger, muncitorii lucrând neîncetat pentru a le păstra complet funcţionale.

UPDATE 15.00 Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu a anunţat că alte 10 drumuri naţionale vor fi închise. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a decis ca pe DN3, DN4, DN5, DN5B, DN6, DN41, DN54, DN55A, DN56 şi DN61 circulaţia să fie oprită din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Autostrada Soarelui a fost redeschisă, însă se circulă în condiţii de iarnă. În prezent, CNADNR acţionează cu 2.127 utilaje de deszăpezire şi dispune de 62.000 de tone de sare şi 13.000 tone de nisip.

În ceea ce priveşte căile ferate, au fost anulate 41 de trenuri, o linie a fost închisă complet, în timp ce pe şinele ferate acţionează 148 de utilaje de deszăpezire. Boagiu a mai spus că la Aeroportul Otopeni acţionează 26 de utilaje de deszăpezire, la Băneasa opt utilaje, la Traian Vuia 11 utilaje şi la Mihail Kogălniceanu cinci utilaje. În acest moment, pe Dunăre se află trei nave de intervenţie, în zonele Galaţi, Tulcea şi Sulina.

România s-a dezobişnuit parcă de iarnă, autorităţile sunt din nou slab pregătite, chiar dacă ne aflăm la începutul lui februarie. Traian Igaş anunţă că vor fi nămeţi mai mari ca în 1954. La ora 16 se organizează Comandamentul de iarnă pentru întreagă ţară, la Guvern.

Ultimele informaţii arată ca 180 de şcoli sunt închise în acest moment din cauza gerului. Pe 4 drumuri naţionale circulaţia a fost închisă pe anumite porţiuni, iar pe alte drumuri se circulă îngreunat. Încă opt oameni au murit din cauza gerului puternic din ultimele zile.

Vezi situaţia drumurilor la nivel naţional!

Astăzi vor fi ninsori în toată ţara, iar vremea se va menţine deosebit de rece. Prognoza arată că va ninge, în general slab, în sudul Banatului şi în Oltenia şi pe arii mai restrânse în Muntenia şi în Dobrogea.Temperaturile vor fi cuprinse în general între minus 14 grade Celsius şi minus 4 grade.

Atenţie! Cod galben de ninsori în Moldova. Află cum va fi vremea în regiune

CFR Călători a anulat 29 de trenuri până la această oră. În timpul zilei se va mări numărul trenurilpr care nu vor mai circula la 55 de garnituri. „Pentru a preîntâmpina eventualele blocaje am hotărât să anulăm cursele mai puţin frecventate de călători şi care au un traseu paralel cu drumurile naţionale. Aşa încât să nu rămână trenuri înzăpezite, dar nici zone blocate. Trebuie să existe o formă de acces pentru orice zonă din ţară" a declarat pentru adevarul.ro purtătorul de cuvânt CFR Călători, Alina Predescu.

Clik pe poze pentru a vedea imagini de poveste de la malul mării

image

Cei care vor călători cu avionul pot sta liniştiţi, întrucât nu există probleme până în acest moment la aeroporturile din ţară, iar toate cursele sunt în grafic. „Dacă nu sunt fenomene meteorologice extreme, în general, noi nu avem probleme. Vântul puternic este cel mai mare inamic, mai ales în combinaţie cu ninsori abundente. Abia când apar probleme foarte grave la colegii de la drumuri sau de la trenuri, abi atunci ne facem şi noi griji" a explicat purtătorul de cuvânt al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

Rămâi pe adevarul.ro pentru a fi la curent cu situaţia din toată ţara!

Ministerul Apărării Naţionale a comunicat că numărul ofiţerilor va fi dublat dacă se va solicita intervenţia lor pentru misiuni de evacuare şi deblocare a autoturismelor înzăpezite. Citeşte mai multe pe În aşteptarea troienelor: armata este pregătită să intervină cu 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice

Meteorologii au emis un nou cod galben, valabil deastăzi până duminică seara, avertizând că aria ninsorilor va cuprinde treptat toate regiunile, începând din sud-vest, local stratul de zăpadă va depăşi 20 de centimetri, iar vântul va avea la rafale viteze de peste 60 de km/h.Citeşte mai multe pe Cod galben de ninsori abundente

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) anunţă că începând cu ora 11:00 a fost închis traficul pe autostrada A2 sectorul Fundulea - Lehliu.
UPDATE. La ora 11.30 a fost închis traficul pe sectorul Bucureşti-Fundulea.
Conducătorii au la dispoziţie ca rută alternativă drumul naţional DN 3 Bucureşti - Lehliu. Citeşte mai multe pe Autostrada Soarelui, închisă pe tronsonul Bucureşti - Fundulea! Iată ruta alternativă

Deşi autorităţile nu au reuşit să degajeze zăpada de pe toate arterele din oraş, colac peste pupăză, un nou val de ninsoare a început mai devreme decât anunţaseră meteorologii. Citeşte mai multe pe Bucureşti, unde eşti? Capitala, din nou, sub zăpezi

Citeşte şi:

VIDEO 1816, anul în care Pământul nu a avut vară. S-ar putea repeta?

Fotografii care-ţi taie respiraţia. Oare aşa va arăta şi România din cauza temperaturilor extrem de scăzute?

Inimă de vagabond: şi-a dat haina de pe el ca să-i fie câinelui cald

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite