BACALAUREAT 2013 Bacalaureatul profesional a trecut de plenul Senatului: examen diferenţiat, de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a propus un Bacalaureat profesional
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a propus un Bacalaureat profesional

Senatorii au adoptat astăzi în plen propunerea ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Astfel, din 2013, Bacalaureatul profesional va intra în vigoare.

UPDATE 18.50 Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind introducerea Bacalaureatului profesional cu 73 de voturi "pentru", 15 "împotrivă" şi o abţinere. Raportul comisiei de învăţământ a fost aprobat cu 72 de voturi "pentru", 16 "împotrivă" şi patru abţineri. Legea dă dreptul oricărui elev de a da acest examen, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educaţie antreprenorială o parcurg toţi liceenii.

Ministrul Educaţiei a adresat preşedintelui Traian Băsescu rugămintea de a promulga legea adoptată de Senat: "Senatul  va trimite legea la promulgare şi îmi doresc din tot sufletul şi adresez şi pe această cale rugămintea preşedintelui să o promulge, ca să putem să trimitem către cei care se interesează şi o aşteaptă. Este vorba de o alternativă, deci este opţiunea elevului şi a familiei lui", a explicat Ecaterina Andronescu.

În condiţiile în care rata de promovare la examenul de maturitate a fost mai mică de 50% în ultimii doi ani, în ambele sesiuni, măsura propusă de ministrul Educaţiei a fost votată în plenul Senatului, azi. Începând cu 2013, absolvenţii de liceu vor putea susţine examen diferenţiat de Bacalaureat.

Bacalaureatul naţional, în forma actuală, nu se modifică; în schimb, cel nou-introdus permite intrarea pe piaţa muncii, oferindu-şe absolvenilor o diplomă care să le ateste calificările.Propunerea Ministerului Educaţiei a fost introducerea în Legea educaţiei a unui amendament care prevede opţiunea Bacalaureatului profesional.

Măsura de a se introduce Bacalaureatul profesional a fost adoptată de Comisia de învăţământ din Senat în data de 5 septembrie. Aplicarea ei s-a finalizat în urma votului de azi, în şedinţa din plen a Senatului.

Noua versiune de Bacalaureat urmează să aibă aceleaşi probe de competenţe cu Bac-ul vechi. În plus, absolvenţii de liceu care aleg această variantă vor avea de susţinut un proiect, o probă practică şi un examen scris la educaţia antreprenorială, disciplină comună tuturor liceenilor.

"Probele practice adâncesc competenţele profesionale. Examenul nu schimbă conţinutul programei pe care au parcurs-o în liceu. Doar adăugăm o formă pentru a veni în sprijinul celor care se orientează spre piaţa muncii", a explicat Ecaterina Andronescu măsura propusă.

Toate informaţiile în legătură cu Bacalaureatul profesional, aici:

BACALAUREAT 2013. Este oficial: Bacalaureat diferenţiat, de anul viitor

BACALAUREAT 2013 Examenul diferenţiat, aplicabil de anul viitor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite