Vosganian: Vreau să fiu audiat, în dosarul Romgaz, împreună cu Băsescu şi Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, actual senator PNL, solicită, într-o scrisoare deschisă adresată Direcției de Investigare a Infracțunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), să fie audiat în dosarul Romgaz, pentru clarificarea situației. Acesta a mai solicitat și audierea președintelui Traian Băsescu și a premierului Emil Boc, în aceeași cauză.

Scrisoarea a fost prilejuită, spune Vosganian, de declanșarea cercetării penale, pe 14 decembrie 2011, pentru un mare număr de de funcționari din cadrul Romgaz SA, dar și al Ministerului Economiei pentru perioada 2005-2010, sub învinuirea de complot pentru subminarea economiei naționale.

Vosganian apreciază că ipoteza conform căreia ”timp de șapte ani, toată conducerea unui minister și una dintre cele mai puternice companii românești au fost lăsate să comploteze nestingherite pentru subminarea economiei românești” este halucinantă și neverosimilă.
Fostul ministru al Economiei a recunoscut ”că a acordat prin Ordin al Ministrului, un discount comercial de câteva procente pentru consumatorii interuptibili, cu condiția ca aceștia să-și onoreze obligațiile de plată”, însă arată că  ”primul ministru Emil Boc a semnat, în 2009, OUG 54 prin care consumatorii interuptibili au primit gazul metan numai din producție internă, așadar cu o reducere de preț de peste 30%, fără menționarea onorării obligațiilor de plată asumate”. 

Astfel, Vosganian solicită atât audierea sa, cât și a premierului Emil Boc și a președintelui Traian Băsescu, ”deoarece într-o cercetare de asemenea anvergură trebuie pornit de la cifrele mari și de la cei care le-au produs, altminteri ancheta riscă să pară o răfuială politică”.

Serviciul Român de Informații, care a monitorizat activitatea celor suspectați în dosarul Romgaz, a sesizat DIICOT cu privire la faptul că la nivelul SNGN Romgaz SA Mediaș, Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri(MECMA) și SC InterAgro SA București, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracțională formată din funcționari publici și oameni de afaceri, care, prin infuență și exercitare intenționat defectuoasă a atribuțiilor specifice funcțiilor, ”acționează în mod concertat în vederea păgubirii financiare a societății naționale, punând astfel în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor natuale”, arată Mediafax.

Procurorii DIICOT susţin că cele 40 de persoane acuzate în dosarul Romgaz, printre care omul de afaceri Ioan Niculae, mai mulți secretari de stat, directori și directori adjuncți, ”au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional".

Citeşte şi:

Lista şmecherilor din industrie care au primit energie ieftină de la stat

Lista completă a demitarilor puşi sub acuzare în acest dosar

Ioan Niculae şi tunul gazelor

Ioan Niculae: „Am cumpărat gaze interne în baza unei legi. Să bage tot Parlamentul în puşcărie!"

126 de milioane de dolari, prejudiciul în dosarul în care este vizat miliardarul Ioan Niculae

40 de oficiali din Ministerul Economiei, Romgaz şi ANRE, acuzaţi în dosarul gazelor ieftine. Vezi aici toată lista

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite