Voicu încearcă anularea stenogramelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce DNA continuă audierile-maraton în cazul „Voicu", senatorul a declanşat o acţiune legală aparent bizară: el contestă la instanţa supremă decizia de neîncepere a urmăririi sale penale luate anul trecut deDIICOT.

Verificările asupra senatorului Cătălin Voicu au fost efectuate iniţial de către DIICOT, în baza Legii privind siguranţa naţională, şi vizau scurgerile de informaţii de la serviciul secret al Ministerului de Interne. Interceptările efectuate atunci nu au confirmat vreo culpă a senatorului în acest sens, însă au oferit indicii temeinice privind actetele de corupţie în care acesta era implicat. În consecinţă, DIICOT a dispus neînceperea urmăririi penale în chestiunea siguranţei naţionale, dau totodată a declinat dosarul către DNA, pentru continuarea cercetării faptelor de corupţie.

Citiţi şi:

DNA cere din nou strămutarea dosarului de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan la Cluj

Judecătoarea Despina Mihai şi-a cerut pensionarea, după ce a decis arestarea lui Voicu
Patroana Orser, Maria Schutz, este judecată la Tribunalul Bihor pentru înşelăciune

Voicu a atacat la Înalta Curte rezoluţia DIICOT, de neîncepere a urmăririi penale şi de declinare a competenţei către DNA. El consideră că această decizie a fost ilegală, întrucât interceptările telefonice au fost făcute în baza Legii privind siguranţa naţională şi nu în baza actelor normative privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Prin anularea rezoluţiei DIICOT, Voicu speră să fie anulate şi interceptările convorbirilor telefonice.

Ieri, Mihai Dinu, avocatul lui Cătălin Voicu, a cerut Înaltei Curţi ca DIICOT să trimită în instanţă întreg dosarul format în acest caz, cerere admisă de magistraţi. Procurorul de şedinţă a contraatacat şi a cerut ca DIICOT să precizeze data la care senatorul Voicu a făcut plângere la prim-procurorul Parchetului împotriva soluţiei pe care o contestă în proces. Şi această solicitare a fost admisă de magistraţi. Potrivit legii, o rezoluţie a procurorului se atacă mai întâi la şeful acestuia şi abia apoi la instanţă.

Arestarea preventivă a senatorului PSD Cătălin Voicu a adus la DNA o serie de magistraţi la care parlamentarul ar fi apelat pentru a rezolva dosarele unor prieteni de-ai săi. Ieri a venit rândul fostului prim-procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din Capitală, Mircea Ene, în prezent anchetator la Sectorul 6. El a fost audiat în calitate de martor, în legătură cu posibile intervenţii ale senatorului Voicu în dosarul Margaretei Costea, soacra preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.

În iunie 2006, Mircea Ene a decis neînceperea urmăririi penale în cazul Margaretei Costea în dosarul privind obţinerea certificatului de revoluţionar, dar şi a unui imobil în baza aceluiaşi document.

Problema: soacra lui Geoană

Mircea Ene a susţinut la DNA că nu a existat nicio influenţă în decizia pe care a luat-o în dosarul Margaretei Costea. De altfel, Ene a dezminţit orice interferenţe ale senatorului în activitatea sa, admiţând totuşi că parlamentarul l-a ajutat o singură dată, dar pentru procurarea unor medicamente. Conform DNA, Cătălin Voicu utiliza în discuţiile sale telefonice un limbaj codificat, folosind foarte des cuvinte gen „medicamente" sau „spital".

În prezent, Secţia 1 de Poliţie din Capitală face cercetări cu privire la modul în care Margareta Costea a obţinut certificatul de revoluţionar, existând suspiciuni că soacra lui Mircea Geoană ar fi apelat la Cătălin Voicu pentru „muşamalizarea" dosarului, promiţându-i în schimb sprijin pentru obţinerea funcţiei de ministru de Interne.

Margareta Costea susţine că în momentul în care dosarul său a fost închis, în 2006, nu-l cunoştea pe Cătălin Voicu. În dosarul lui Cătălin Voicu au fost puşi sub învinuire magistraţii Cristian Jipa şi Florin Costiniu de la instanţa supremă. Alţi patru judecători au fost audiaţi în calitate de martori, printre care şi fostul preşedinte al Judecătoriei Sectorului 1, Nicu Jidovu - în prezent magistrat la Înalta Curte.

Cerere de pensionare

Despina Mihai, judecătorul care a decis arestarea preventivă, la 30 martie 2010, a senatorului PSD Cătălin Voicu, cere pensionarea. CSM urmează să ia mâine în discuţie solicitarea magistratului. Despina Mihai a fost adjunct al procurorului general al României, în perioada februarie 2002 - martie 2004.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite