FOTO Vilele lui Ceauşescu ajung restaurante sau hoteluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele de protocol ale fostei familii dictatoriale suferă transformări radicale. Vila lui Ceauşescu din Mehedinţi ar putea ajunge centru regional de afaceri, iar pentru cea din Bistriţa Năsăud s-a primit aviz pentru a deveni restaurant de lux.

Au fost locuite sporadic de cuplul prezidenţial Elena şi Nicolae Ceauşescu. După Revoluţie, vilele au fost mai mult sau mai puţin conservate, iar acum au început să suscite interes atât din partea investitorilor, cât şi din cea a turiştilor.

CLICK AICI PENTRU FOTOGALERIE!

Aşa se face că, numeroase stabilimente plasate strategic în zone cu o panoramă deosebită, cum este spre exemplu vila Paltinu de la Bâlea Lac, se vor transforma în centre de afaceri, restaurant cu galerie de artă sau în hoteluri.

Bani pentru modernizare

Vila din Mehedinţi, aflată la 12 kilometri de Severin, a fost ridicată în 1977 într-o zonă bogată în oxigen. Clădirea se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi şi are 22 de camere şi trei apartamente. De la terasele impunătoare se pot vedea Dunărea, Hidrocentrala Porţile de Fier şi Mănăstirea Sfânta Ana, de la Orşova. Vila, care aparţine în prezent Consiliului Judeţean Mehedinţi, este deschisă publicului larg. „Preţul pentru o noapte de cazare este de 150 de lei, iar dacă cineva doreşte să doarmă în acelaşi pat în care a dormit Ceauşescu, trebuie să plătească 180 de lei pe noapte", ne spune Elena Borugă, recepţionera vilei.

Citiţi şi:

Hotel Hilton pe locul unei foste reşedinţe a lui Ceauşescu

FOTOGALERIE/Turnu Severin: Vila de protocol a lui Ceaușescu va fi transformată în centru de afaceri

Fiica lui Paul Niculescu-Mizil, greu de evacuat din Dorobanţi

Deşi se confruntă cu datorii de câteva zeci de mii de lei, casa de protocol va fi transformată radical de către autorităţile judeţene. „Am depus deja o aplicaţie, prin programul transfrontalier România-Bulgaria, pentru a obţine fonduri europene cu care să renovăm clădirea. De asemenea, ne dorim să o transformăm într-un centru regional de afaceri europene, iar pentru aceste obiective avem nevoie de circa 1,7 milioane de euro", ne-a spus Marius Bălu, preşedintele CJ Mehedinţi.

În afara vilei de la Gura Văii, fostul preşedinte mai avea o casă în Severin, care actualmente funcţionează ca muzeu de artă. „Cei mai mulţi clienţi vin aici pentru a-şi sărbători ziua de naştere. De asemenea, am găzduit şi nunţi sau botezuri", ne-a spus Ion Manolea, îngrijitor la vilă.

Paltinul, de 3 stele

Fosta vilă a lui Ceauşescu de la Bâlea Lac a fost complet reabilitată şi a căpătat, în urmă cu doi ani, statutul de cabană clasificată la 3 stele. Atunci, pe lângă cele 12 camere noi cu jacuzzi, cabana s-a ales şi cu un corp cu etaj nou, un garaj pentru snowmobile şi ATV-uri, dar şi cu o parcare proprie pentru turiştii cazaţi. Investiţia făcută la vila situată pe malul lacuului Bâlea, la peste 2.000 de metri altitudine, a fost de peste 1 milion de lei, bani proveniţi în mare parte din fonduri Sapard. La Paltinu, dictatorul Ceauşescu venea când avea partide de vânătoare la hotarul dintre Sibiu şi Argeş, dar şi după ce făcea vizite în apropiere de Transfăgărăşan.

Omul de afaceri Traian Ogâgău a primit ieri aviz favorabil din partea Comisiei zonale a monumentelor istorice pentru a transforma fosta casă din Bistriţa Năsăud a lui Ceauşescu, monument istoric, în restaurant de lux. Viitorul restaurant de lux va găzdui trimestrial expoziţii de artă cu vânzare, unde vor putea expune pictori din toată ţara. „Va fi o galerie de artă cu restaurant, iar o dată pe săptămână sau de două ori pe lună, rămâne să vedem, va veni un critic care le va vorbi oamenilor despre lucrările expuse", mai zice omul de afaceri. În spatele casei vor fi amenajate o terasă, o grădină botanică cu specific japonez şi o alee pe care vor fi expuse obiecte de artă, tablouri şi statuete.

"Dacă cineva doreşte să doarmă în acelaşi pat în care a dormit Ceauşescu, plăteşte 180 de lei pe noapte."
Elena Borugă recepţioneră

Hotel de cinci stele

Fostul dictator avea o reşedinţă şi la Timişoara, la Vila Internaţional. Clădirea este situată pe unul dintre cele mai elegante bulevarde din zona centrală a oraşului. Acum, proprietatea aparţine companiei Intercenter, care îi are acţionari pe Consiliul Judeţean Timiş şi pe Tender S.A. Aceştia au primit o ofertă de la reprezentanţii Hilton care vor să amenajeze la Timişoara primul hotel de cinci stele din oraş. Proiectul propune un hotel de şase etaje cu peste 160 de camere, care, conform strategiei de dezvoltare a lanţului hotelier, ar urma să fie inaugurat în 2013.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite