De ce merită să cumperi o bicicletă scumpă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, bicicleta a încetat să reprezinte doar o jucărie ieftină pentru copii sau doar un mijloc de transport pentru bunicul de la ţară. În ciuda crizei economice, există români dispuşi să plătească sume considerabile pentru a-şi satisface “viciul pe două roţi”.

În România, una dintre cele mai scumpe biciclete este expusă într-un magazin specializat din Bucureşti. Preţul de vânzare este de 13.000 de euro.

Mai citiţi şi:

Liber cu bicicleta în metrou!

Cadrul bicicletei este din titan şi carbon, marca Paduano – o firmă care produce doar vreo 300 de cadre de bicicletă pe an. Jantele sunt din carbon, marca DT Swiss, furca este German-A, manetele de frână sunt Hope, iar ghidonul, Schmolke, este din carbon. În limbaj tehnic, bicicleta este din clasa „XC full”, fiind destinată concursurilor de tip cross-country / marathon (pe poteci de munte sau pe drumuri forestiere). O bicicletă din această categorie cântăreşte de obicei între 9 şi 15 kilograme, dar cea din magazin are numai 7,8 kilograme, pentru că toate componentele sunt extrem de uşoare. De exemplu jantele au numai 1230 de grame, iar angrenajul THM cântăreşte 510 grame.

De ce merită să plăteşti mai mult

O asemenea bicicletă (vezi foto) nu se poate cumpăra cu banii jos, ca de la hypermarket. Preţul ei total este bazat nu doar pe suma preţului componentelor ci şi pe faptul că o asemenea “bijuterie” este unică. Potenţialul cumpărător trebuie să facă o comandă în care să-şi indice înălţimea, greutatea, lungimea picioarelor şi lăţimea umerilor, iar cadrul bicicletei sale va fi fabricat în funcţie de aceste date. Titanul pentru cadru provine din Ucraina.

image

Foto: Marian Vilău

Toate componentele sunt fabricate în Europa occidentală, iar asamblarea finală se face în România de catre un specialist in materie de biciclete usoare, folosindu-se chei dinamometrice pentru fiecare şurub. Din momentul lansării comenzii, bicicleta este gata cam într-o lună şi jumătate sau două luni. Spre deosebire de bicicletele de serie, la modelul de 13.000 de euro tija de şa nu este ajustabilă în jos ci doar în sus, pentru că bicicleta este special concepută pentru o singură persoană - cumpărătorul ei. De exemplu, cea din magazinul Cyclopedia este personalizată pentru un bărbat având între 1,82 şi 1,86 metri înălţime. Dacă eşti dispus să plăteşti 13.000 de euro, este firesc să-ţi doreşti, în schimbul lor, bicicleta ideală. Şeful magazinului, Călin Cristian, spune că au fost câteva persoane interesate de un asemenea model, dar încă nu au lansat comanda, iar modelul expus nu este, efectiv, de vânzare, ci este al unuia dintre proprietarii magazinului.

"Specialităţi" pentru doamne şi pentru copii

Există însă şi biciclete scumpe de serie, care se pot ridica direct din magazin, la prima vizită. Cel mai scump model din această categorie este Scott Genius 10, care costă 18999 lei. Bicicleta cântăreşte 11,5 kilograme şi este din clasa „all mountain full”, adică are suspensie integrală, pe ambele roţi. Într-o gamă de preţuri ceva mai accesibilă, o domnişoară ne spune că şi-a cumpărat pentru ea modelul Scott Contesa, de 30 de milioane de lei vechi, şi este foarte mulţumită. Iar pentru copii, bicicleta ideală se numeşte Early Rider (vezi foto), are cadru din lemn şi costă între 550 şi 650 de lei, în funcţie de mărime.

image

Foto: Marian Vilău

La polul opus, pentru cumpărătorii fără pretenţii, există biciclete româneşti, cu preţuri între 200 şi 1000 de lei. Cele mai ieftine se pot cumpăra din magazinele universale sau chiar din piaţă. Dezavantajul lor este că sunt mult mai grele decât bicicletele “de firmă”, iar fiabilitatea este proporţională cu preţul plătit. Încă de la prima utilizare, roţile încep să „bată” şi chiar să se frece de aripi. Acasă observi că roţile pierd aer, iar la a doua ieşire în natură există riscul să ţi se rupă o pedală. Soluţia pe termen scurt este să cumperi pedale noi, din aluminiu, mai durabile decât cele din plastic. Soluţia pe termen lung este să cumperi o bicicletă „adevărată”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite