Un băiat de 16 ani a salvat doi copii, dar a intrat în comă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Cepraga, un tânăr de 16 ani din localitatea vasluiană Teişoru, şi-a salvat doi prieteni de la înec. Acum are nevoie de multă putere ca să scape cu viață. Florin Cepraga nu ştia să înoate, dar s-a luptat cu apa pentru sufletele amicilor lui. Răpus de puteri, tânărul s-a scufundat şi e în comă profundă la spital.

Durerea i-a cuprins pe oamenii din localitatea vasluiană Teişoru. Un băiat de 16 ani este la un pas de moarte, în comă profundă, după ce vineri după-amiază şi-a salvat de la înec doi prieteni. Verişorii Florin Cepraga (16 ani) şi Tiberiu Onică (14 ani) şi prietenul lor George Năstase (14 ani) au profitat de ultimele zile călduroase şi au mers la scăldat la barajul Puşcaşi.Apa era foarte rece, iar Florin a decis să nu intre în ea, cu atât mai mult cu cât nici nu ştia să înoate. Mai viteji, Tiberiu şi George s-au aruncat în apă.

image

Minunea s-a întâmplat: Florin a deschis ochii

Mai citeşte şi:

Eroul de la Maternitatea Giuleşti

Rămas fără puteri

„Erau vreo şase copii care au venit la scăldat, însă doar doi s-au băgat în apă. Unul dintre ei, Tibi, cum îi spunem în sat, nu a avut curajul să intre în apă decât până la genunchi. George, în schimb, a vrut să treacă apa de-a latul, numai că l-a prins vârtejul", a povestit Alexandru Ţuchendrea, unul dintre paznicii barajului.
Martor la eveniment, Ţuchendrea a adăugat că, văzând cum prietenul său este înghiţit de apă, Florin n-a mai stat pe gânduri şi i-a sărit în ajutor. De data asta, pentru băiat n-a mai contat nici că nu ştia să înoate, nici că apa era rece.

Mai întâi l-a tras din apă pe Tibi, care intrase în şoc când şi-a văzut prietenul luat de curenţi. „Au sărit atunci şi câţiva pescari care erau pe mal. Florin era în faţa lor şi a reuşit să ajungă la George. L-a tras spre el, iar ceilalţi, care se adunaseră ca un lanţ în spatele lui Florin, l-au scos pe George din apă", a mai spus Ţuchendrea. Coşmarul nu s-a oprit aici, iar Florin, răpus de puteri după ce şi-a cărat câţiva metri prietenul în spate, a fost prea epuizat ca să se poată salva.

L-au înviat din morţi

Când au văzut că eroul dispăruse, unul dintre pescarii aflaţi pe mal a sunat la 112. Pompierii l-au căutat sub ape mai bine de 20 de minute şi l-au găsit pe Florin fără suflare. Medicii l-au resuscitat aproape jumătate de oră pe băiat şi, ca prin minune, au reuşit să-i repornească inima. Salvatorul celor doi copii este însă în comă profundă la Spitalul din Vaslui. „Starea băiatului este foarte gravă. El se află în comă de gradul IV, este intubat şi ventilat mecanic. Prognosticul nostru este rezervat cu şanse minime de supravieţuire", ne-a declarat medicul Elisabeta Filip.

„George, vin la tine!"

Şi prietenul său George este în acelaşi spital, doar că băiatul este în stare bună. A ajuns aici după ce a intrat în şoc hipotermic. Încă terorizat de clipele prin care a trecut, tot ce-şi mai aduce aminte George este că şi-a auzit eroul cum striga la el să nu se sperie fiindcă-l va salva. „Când m-am îndepărtat de mal, am început să strig după ajutor. Ceilalţi credeau că este o glumă, dar când au văzut că încep să înghit apă şi să mă zbat, şi‑au împreunat mâinile şi m-au scos. Îmi mai aduc aminte doar că Florin m-a strigat pe nume: «George, vin acum la tine! Nu fi speriat!»", a povestit băiatul de 14 ani.

Tiberiu, în stare de şoc

Tiberiu Onică intrase şi el în apă, dar a scăpat nevătămat. Tot ce poate spune băiatul este că a reuşit să ajungă pe mal după ce Florin i-a dat mâna să iasă la suprafaţă.Mircea Cepraga şi Constanţa Onică, părinţii lui Florin, au stat în permanenţă lângă patul de spital, sperând că Dumnezeu le va salva băiatul. „Luptătorul mamii nu va muri. Este un viteaz de când îl ştiu. Tot timpul ajuta pe cineva. De fiecare dată când veneam acasă şi aveam o sacoşă mare în mână îmi venea în întâmpinare să mă ajute. La fel făcea şi cu celelalte vecine. Era atât de cuminte", a spus mama băiatului, răpusă de durere.

Şi-au dat viaţa ca să-i apere pe alții

Ionuţ Ungureanu a fost ridicat la gradul de locotenent

image

- Pompierul Ionuţ Ungureanu (24 de ani) a murit în luna mai, după ce o parte din structura metalică a depozitului de la complexul comercial Dragonul Roşu din Capitală s-a prăbuşit peste el. Sergentul major încerca să salveze un coleg rănit în incendiu.
- Gheorghe Lala (55 de ani) a fost declarat, în februarie 2009, cetăţean de onoare al Braşovului, după ce a murit încercând să-i oprească pe atacatorii jafului armat comis la casa de schimb valutar de pe strada 15 Noiembrie.
- Aurel Zamfir (25 de ani), din localitatea doljeană Dăbuleni, a sfârşit într-un canal de irigaţii, în iunie 2007, în timp ce salva viaţa unui băiat de 11 ani, care era în pericol de înec. În memoria localnicilor, Aurel a rămas „ţiganul care a salvat un copil de români" cu preţul vieţii sale.

Visa să fie fotbalist

Florin provine dintr-o familie săracă din Teişoru. Mai are doi fraţi, Ionuţ, de 14 ani, Costel, de 17 ani, şi o soră, Ana, de 22 ani. Fata s-a măritat şi locuieşte împreună cu soţul ei, iar cei trei băieţi stau împreună cu părinţii. Din lipsa banilor, toţi au renunţat la şcoală după terminarea gimnaziului şi muncesc cu ziua prin sat pentru a-şi asigura traiul.

„Îşi dorea mult să meargă la liceu. Visa să se facă fotbalist. Din păcate, nu am avut bani să-l înscriem mai departe. Ne chinuim să trăim din pensia soţului şi din salariul meu de asistent maternal", ne-a mai spus mama lui Florin.Acasă, fraţii lui se roagă întruna ca el să se facă bine. „Mi-e tare dor de fratele meu şi sper tare mult să se facă bine", ne-a spus plângând Ionuţ, mezinul familiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite