Vasile Milea, la sensul giratoriu al istoriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au solicitat primăriilor redenumirea străzilor, bulevardelor şi pieţelor botezate „Vasile Milea“. Fostul general nu este un erou, iar acest demers este obligatoriu din perspectivă morală. Campania demarată de noi a stârnit interesul autorităţilor locale. Majoritatea edililor din oraşele care au străzi „Milea" au promis că vor pune în discuţie redenumirea acestora.

Generalul Vasile Milea, ultimul ministru comunist al Apărării, a decedat pe 22 decembrie 1989, când, conform variantei oficiale, s-a sinucis împuşcându-se în zona inimii. Moartea sa a constituit un moment-cheie în desfăşurarea Revoluţiei, percepţia generală fiind aceea că Vasile Milea a fost asasinat la ordinul lui Nicolae Ceauşescu pentru că a refuzat să tragă în popor, iar Armata a trecut de partea revoluţionarilor.

Citeşte şi:

Istoricii îl repudiază pe "eroul" Milea

Jos plăcuţele „Vasile Milea“!

Lista persoanelor anchetate pentru crimele din decembrie '89

În acele momente de nebunie, mulţimea a uitat, ca prin minune, represiunile Armatei conduse de Vasile Milea înainte de 22 decembrie şi soldate cu nu mai puţin de 159 de morţi! Generalul a fost declarat erou şi, în memoria sa, mai multe străzi, pieţe şi bulevarde de pe tot cuprinsul ţării au fost botezate cu numele său. La 20 de ani de la Revoluţie, plăcuţele cu numele fostului ministru există încă pe arterele marilor oraşe, ca o dovadă că nici măcar după două decenii românii nu s-au putut lămuri asupra adevăratei imagini cu care generalul Vasile Milea merită să intre în istorie.

Ziarul „Adevărul" a demarat o campanie prin care solicită redenumirea tuturor străzilor, pieţelor şi bulevardelor care poartă numele lui Vasile Milea. În zilele precedente v-am prezentat o biografie nuanţată a fostului ministru din care reiese fără dubii faptul că generalul Milea nu poate fi considerat nici pe departe un erou.

Biografia contrazice titulatura de erou

Vasile Milea nu iese cu nimic din tiparele liderilor comunişti care l-au servit cu devotament pe Nicolae Ceauşescu. Milea a avut grijă să-şi asigure ascensiunea în ierarhiile militare printr-un comportament exemplar ca membru de partid. A intrat în PMR (Partidul Muncitoresc Român, precursorul Partidului Comunist) încă din 1955 şi a fost remarcat de Nicolae Ceauşescu în timpul unei revolte a ţăranilor din judeţul Argeş, eveniment petrecut în 1962. Pe atunci, Ceauşescu era deputat de Argeş, iar Milea, care era comandantul Şcolii de Auto şi Tancuri de la Piteşti, a intervenit în forţă pentru reprimarea nemulţumiţilor.

A avut apoi o ascensiune fulminantă, culminând cu numirea sa în funcţia de ministru al Apărării la 16 decembrie 1985. În zilele Revoluţiei, mai exact în noaptea de 21 spre 22 decembrie 1989, Vasile Milea a condus personal spargerea baricadei de la Hotelul Intercontinental. A solicitat mobilizarea unui efectiv de şase tancuri în zonă şi a dirijat operaţiunea împreună cu mai mulţi generali ai Armatei Române.  

Istoricii susţin campania

Vasile Milea, ultimul ministru comunist al Apărării

image

Campania „Adevărul" este susţinută şi de o serie de istorici cunoscuţi, care, în zilele precedente, şi-au manifestat indignarea faţă de existenţa unor străzi şi bulevarde care poartă numele lui Vasile Milea. Alex Mihai Stoenescu, Adrian Cioroianu, Zoe Petre, Stelian Tănase, Stejărel Olaru sunt numai câţiva dintre cei care susţin campania noastră. „Ar fi un semn de respect faţă de istoria şi identitatea noastră ca popor să redenumim aceste străzi.

Avem atâţia oameni marcanţi în istorie ale căror nume nu se află în nomenclatorul stradal! Nu există niciun element în biografia lui Vasile Milea care să justifice titulatura sa de erou", ne-a declarat istoricul Adrian Cioroianu. „Adevărul" vă prezintă astăzi poziţia oficială a primăriilor din oraşele care au străzi, pieţe sau bulevarde cu numele „Vasile Milea".

"Am citit şi eu articolul din «Adevărul» şi ne alăturăm campaniei voastre. "
Andrei Volosevici
primarul municipiului Ploieşti

Bâjbâială între contexte istorice şi argumente

Reacţiile autorităţilor locale la iniţiativa „Adevărul" de schimbare a denumirilor străzilor botezate „Vasile Milea" sunt rezervate. Astfel, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, a declarat pentru „Adevărul" că denumirile de străzi sunt stabilite de către Consiliul Local Municipal printr-o hotărâre a acestui for.

„Reevaluarea unor contexte istorice sau a activităţilor unor personalităţi cu argumente solide şi general acceptate de istorici a constituit deja motiv de schimbare a denumirilor  unor străzi, ca de exemplu «Mareşal Ion Antonescu» sau «Vladimir Ilici Lenin». Momentan nu se pune problema schimbării numelui «Vasile Milea», dar nu excludem această variantă în condiţiile în care va exista o decizie unanim acceptată a unui for naţional care să incrimineze activitatea sa", a mai explicat purtătorul de cuvânt.

În schimb, organizaţiile non-guvernamentale se arată receptive la această iniţiativă. „E o iniţiativă cât se poate de potrivită. E timpul ca la 20 de ani să ne recuperăm adevărata memorie, memoria cu adevărat importantă şi să nu lăsăm ca memoria colectivă să fie un loc în care se manipulează, aşa cum doreşte fiecare", a declarat Dan Artimon, preşedintele asociaţiei Arad ID. ; Claudia Adjudeanu

„Vasile Milea", un an în intravilan

Vedere cu strada „Vasile Milea“ din Vaslui Foto: Cătălin Moldoveanu

image

Vasluienii circulă de mai bine de un an pe o stradă denumită „General Vasile Milea". Este vorba despre un drum apărut odată cu transferul unei suprafeţe de teren de la marginea oraşului din extravilan în intravilan. Când s-au decis asupra numelui noii străzi, care nu este marcat încă prin plăcuţe, consilierii locali au luat în calcul recomandările oamenilor de cultură locali. „Au fost mai multe nume, printre care şi «General Vasile Milea». Ştiu că au fost câteva discuţii pe tema acestui nume. Unii dintre consilieri spuneau că e trădător, alţii că este erou, dar în niciun act guvernamental nu se regăseşte vreo recomandare împotriva denumirii unei străzi «Vasile Milea»" , a declarat Valeriu Caragaţă, viceprimar în Vaslui.

Autorităţile se gândesc acum să schimbe numele străzii, odată cu campania demarată de „Adevărul". „Automat vom lua poziţie în schimbarea denumirii străzii respective. Dar având în vedere că este o situaţie controversată, consider că trebuie o precizare de la Guvern. Istoricii ar trebui să ne lamurească ce a fost şi ce a făcut generalul Vasile Milea", a mai spus viceprimarul. Caragaţă spune că îi va propune primarului Vasile Pavăl să pună pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local proiectul redenumirii străzii de la marginea oraşului.  Cătălin Moldoveanu

Numele „Vasile Milea", greu de schimbat

Bulevardul „General Vasile Milea“ din Sibiu   Foto: Ana Poenariu

image

„Municipalitatea sibiană va analiza situaţia legată de numele străzii Vasile Milea", a explicat Carmen Câmpean, din cadrul Biroului de Presă al Primăriei Sibiu.

Totuşi o schimbare a denumirii este puţin probabilă, surse din primărie explicând faptul că procedura este complicată. Schimbarea denumirii se face numai dacă cineva vine cu o propunere în care argumentează de ce se doreşte acest lucru, iar propunerea este analizată de o comisie a administraţiei locale. Dacă această comisie girează, atunci propunerea devine proiect de hotărâre, care trebuie aprobat de Consiliul Local. ; Dragoş Popescu

Strada cu o casă

Pe maidanul din vecinătatea Spitalului TBC din Palazu Mare, cartier-satelit al Constanţei, se află o singură vilă în construcţie. În afara poştăriţei, locuitorii din Palazu Mare, habar n-au unde se află strada cu numele generalului Vasile Milea. Strada practic nu există decât în acte, pentru că locul este viran. Doar muncitorii unui trust de construcţii se străduiesc să ridice de câteva luni un imobil cu două etaje.

Decebal Făgădău, viceprimarul Constanţei, a declarat că strada a căpătat această denumire în urma unei hotărâri a Consiliului Local. „Consilierii au decis la data de 8 aprilie 2004 atribuirea de nume mai multor străzi din judeţul Constanţa", a precizat el.
„Probabil că numele generalului Milea era vehiculat mai mult în acea perioadă. Denumirile le stabilesc consilierii", a menţionat viceprimarul Făgădău.

De ce nu Lazăr Cercel?

Preşedintele Asociaţiei Luptătorilor Revoluţionari, Constantin Vasilescu, este nemulţumit de denumirea străzilor. „Indiferent ce a făcut generalul Milea înainte de Revoluţie, nu mi se pare corect să aibă acum o stradă cu numele lui. Noi am depus o solicitare la Primăria Constanţa din anul 2000, dar nici în ziua de azi nu am primit răspuns. Am vrea ca măcar una dintre străzi să poarte numele lui Lazăr Cercel", a precizat Vasilescu, preşedintele revoluţionarilor constănţeni. Lazăr Cercel a fost cel care a condus ostilităţile în stradă pentru preluarea sediului administrativ al judeţului, la 22 decembrie 1989. Mirabela Panfil

„Riveranii sigur vor protesta!"

„Dacă ceea ce susţine ziarul «Adevărul» va fi confirmat de o echipă de specialişti, sigur că nu vom lăsa ca un bulevard din Bucureşti să poarte numele unui trădător. Dar, ca toate acestea să demareze, trebuie să se depună la sediul Primăriei Capitalei o solicitare în acest sens. O poate face un ONG sau chiar ziarul «Adevărul»", a declarat Călin Murg, preşedintele Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Aceasta este instituţia care ar trebui să decidă schimbarea numelui „Vasile Milea". Murg a adăugat că locuitorii de pe artera respectivă vor fi foarte afectaţi şi că, mai mult ca sigur, vor exista proteste vehemente din partea acestora.  Miruna Olteanu

„Fir-ar a dracului să fie!"

La Piteşti, piaţa centrală se numeşte „Vasile Milea" de foarte mulţi ani. Numele a rămas în conştiinţa populară, dar nu este validat de niciun act. Drept urmare, numele oficial al Pieţei ar trebui să fie „V.I. Lenin", aşa cum era înainte de Revoluţie!

Primarul Tudor Pendiuc pare exasperat de situaţie: „Noi am moştenit această denumire de la Consiliul Frontului Salvării Naţionale, dar hotărârea prin care ei au dat numele pieţei centrale nu există. Am încercat de vreo două ori să schimbăm acest nume, dar nu s-a reuşit. Fir-ar a dracului să fie, că le-am zis să o schimbăm! Unu' a zis să-i spunem «Şerban Vodă», altul «Revoluţiei», altul «Lalelelor» şi uite că n-am ajuns la nicio finalitate. Nu vreau să mă scuz, dar am preferat să mă concentrez asupra unor probleme mai arzătoare".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite