Vameşii îşi achitau din şpăgi datoriile de la butic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii statului cumpărau pe caiet mâncare şi alcool, pe care le plăteau la finalul turei, când aveau buzunarele doldora de bani de la traficanţii de ţigări. Datoriile de pe caiet nu erau o problemă, mai ales că şpăgarii câştigau şi 100.000 de euro după o tură de opt ore la graniţa dintre România şi Serbia.

Citiţi şi: Primii 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la Moraviţa, arestaţi preventiv

Vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Moraviţa au avut o viaţă de lux până să fie săltaţi de mascaţi. Chiar dacă salariul lor era relativ mic, angajaţii statului reuşeau să câştige sume astronomice de la traficanţii
de ţigări.

Deşi uneori prin şpaga primită îşi măreau salariul chiar şi cu 400-500 la sută, vameşii şi poliţiştii de frontieră din Timiş obişnuiau să facă cumpărături pe caiet. Ei îşi luau de mâncare şi de băut, cadouri pentru prieteni, dar şi mici atenţii pentru iubite sau soţii de la un magazin alimentar situat chiar în Punctul de Trecere a Frontierei de la Stamora Moraviţa. Acest lucru este confirmat şi de referatul prin care procurorii au propus arestarea preventivă a suspecţilor pentru 29 de zile.

Cei acuzaţi de corupţie nu rămâneau cu datoriile pe caiet, sumele fiind „decontate" de şefii de tură. Mai precis, înainte de ieşirea din tură şi de împărţirea şpăgii, patronul magazinului primea banii ceruţi pentru marfa oferită pe încredere.

Bani fără număr

Din referatul pentru arestarea preventivă pentru 29 de zile reiese că vameşii şi poliţiştii de frontieră de la Moraviţa primeau şpagă şi 100.000 de euro pe zi înainte de începerea anchetei sub acoperire, atunci când magazinele de tip duty-free de la graniţa cu Serbia erau deschise.

Anchetatorii notează că „se obţineau sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu. Activitatea infracţională (...) constituia un veritabil mod de viaţă, iar exercitarea actelor materiale de luare de mită reprezenta singura lor preocupare pe timpul serviciului."

Suspiciuni

Cum numărul traficanţilor de ţigări din zonă era mare, de multe ori, şpăgarii şi-au pus problema că ar putea să fie înşelaţi. „Poziţia dezavantajoasă în care se aflau aceştia din urmă este determinată de faptul că, deşi bănuiau traficanţii că aveau o cantitate mai mare baxuri de ţigări faţă de cea pe care o recunoşteau şi pentru care îşi exprimau disponibilitatea de a «plăti mita», împrejurarea deţinerii unei cantităţi mai mari de ţigări nu putea fi elucidată pe loc, în perimetrul PTF Moraviţa, deoarece ar fi presupus scoaterea ţigărilor din autoturism, ceea ce era exclus, din cauza camerelor de luat vederi amplasate în perimetrul tonetelor de pe pistele de intrare şi de ieşire din ţară", notează procurorii.

 Procurorii DIICOT l-au reţinut pe fostul directorul adjunct al vămii Sibiu

În plus, chiar la împărţirea „atenţiilor" apăreau discuţii. Un exemplu concret este o înregistrare în care este surprins şeful de tură Dragomir Valerian: „Subaltern: Cum e? Iar a ciordit? Valerian Dragomir: Da... Că mie îmi ies 1.700 şi trebuiau 2.000. Două foi, ori 5, 1.000 şi 700 împarte-i în p... mea. Cre' că şi ăştia urlă la mine la verde... Cum p... mea ne-am ţepuit? Subaltern: Eu ştiu?! Da cine o luat banii de la ei? Valerian Dragomir: Ori ne-o făcut Haşu? Că prea e liniştit, aşa...".

Serbia, fără probleme

În timp ce în România aproape 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Moraviţa şi Naidăş sunt acuzaţi de corupţie, autorităţile din Serbia susţin că nu există informaţii că oficialii vamali sârbi ar fi implicaţi în astfel de fapte. Autorităţile sârbe nu au primit nicio solicitare de anchetă în legătură cu acest incident din partea românilor sau de la instituţiile internaţionale responsabile de combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

Arestări şi interdicţii

Curtea de Apel Bucureşti a arestat 91 dintre cei 97 de vameşi şi poliţişti de frontieră reţinuţi de DNA pentru luare de mită şi favorizarea traficului de ţigări în vămile din Timiş şi Caraş Severin. Ceilalţi şase oameni ai legii au fost lăsaţi liberi, în cazul lor instanţa dispunând măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Opriţi cu 20 de focuri de armă

Un bărbat din Frătăuţii Noi care transporta ţigări de contrabandă a fost împuşcat ieri-dimineaţă în umărul drept de poliţiştii de frontieră în timp ce încerca să fugă.Au fost trase 20 de focuri de armă în plan vertical. Suceveanul era cu un ucrainean într-o maşină, unde oamenii legii au descoperit 70 de baxuri cu 35.000 de pachete de ţigări.

Baxurile au fost lăsate la 600 de metri de graniţa cu Ucraina de un grup din ţara vecină, iar de aici au fost încărcate în două maşini de teren. Unul dintre autoturisme, în care erau suceveanul şi ucraineanul, a derapat şi s-a oprit într-o râpă. Poliţiştii au făcut filtre ca să prindă şi a doua maşină care a reuşit să plece. Oana Pauliuc

Cozi imense şi controale la sânge în Vama Albiţa

Controlul vamal la fiecare autoturism a durat în medie 30 de minute  Foto: Bogdan Ogrinj



Descinderile din vămi au băgat frica în angajaţii de la cel mai mare punct de trecere a frontierei de la graniţa de Est a Uniunii Europene. Vama Albiţa a fost blocată zilele trecute din cauza excesului de zel al oamenilor legii.

Pe sensul de intrare în ţară s-au format cozi de câţiva kilometri, după ce vameşii au decis ca fiecare autoturism să fie verificat milimetru cu milimetru. Nu au scăpat nici pasagerii, aceştia fiind supuşi controalelor corporale. „Niciodată nu s-a întâmplat aşa, să stai la un control vamal câteva ore", s-au plâns basarabenii care au aşteptat şi 12 ore ca să treacă graniţa.

Prin aceste verificări, vameşii au vrut să se asigure că nu intră în ţară nici măcar un pachet de ţigări de contrabandă.

 „Au fost făcute verificări mai riguroase de către vameşi.Controlul vamal la fiecare autoturism a durat în medie aproximativ 30 de minute, însă la microbuze sau autobuze a durat chiar şi câteva ore", a spus Valeriu Bodoga, şeful Poliţiei de Frontieră Vaslui.

image

Şefii vămii recunosc că verificările au fost mai amănunţite, însă pun acest lucru pe seama faptului că mulţi dintre basarabeni pleacă în Italia.

„Ştim că a fost aglomerat şi probabil mulţi au fost nemulţumiţi, dar joia şi vinerea pleacă cetăţenii moldoveni în Italia. Sunt multe microbuze şi autocare, plus pachetele de coletărie, astfel că verificările sunt de durată", a declarat Marius Costache, directorul adjunct al Vămii Albiţa.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite