Valeriu Turcan: "Statul nu va lua măsuri împotriva presei, rolul de corectare revine presei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat miercuri, despre includerea campaniilor de presă la comandă printre vulnerabilităţile la adresa României:

 " (...) daca va uitati putin, lista vulnerabilităţilor incepe cu altceva. Ulterior, in josul paginii, apare un derapaj de la standardele jurnalistice corecte. Noi am discutat despre un derapaj si rolul de corectare revine tot presei, statul roman nu va lua masuri. Sunt vulnerabilităţi cu caracter general, nu este scopul acestui document sa puna la zid un instrument de baza al democraţiei, ci de a face un inventar corect al vulnerabilitatilor. Rolul de corectare revine exclusiv mass-media. Putem lesne observa derapaje, raspandirea informatiilor false, totul incadrandu-se intr-o comanda politica. Nu vorbeşte nimeni despre situaţia în care o publicaţie x sau y identifică o problemă la o instituţie a statului, ci vorbim de informaţii false lansate la adresa instituţiilor statului".

Consilierul prezidenţial pe probleme de minorităţi, Peter Ekestein Kovacs, la Realitatea FM:  "Este o constatare a CSAT, a fost o campanie electorală sau chiar mai multe, în care trusturi media s-au implicat mult peste statutul de oarecare neutralitate şi obiectivitate, asta o ştim cu toţii. Nu ştiu ce criterii a avut CSAT, dar omul de rând şi-a format o părere că diferite trusturi media au fost partizane. Este o vulnerabilitate în toate regimurile o atitudine partizană a presei. Este o problemă care trebuie avută în vedere în primul rând de Parlament şi în al doilea rând de instituţiile care se ocupă de acest resort. Este un fenomen care prezintă un risc şi trebuie avut în vedere de către cei care gestionează această chestiune. Dvs. la Realitatea duceţi o campanie în legătură cu arestarea preventivă a dlui. Dan Diaconescu care mi se pare ceva absolut nelalocul ei. Cum puneţi această problemă, este pe undeva o apologie a infractorului, dacă vreţi. Nu este infractor, are prezumţia de nevinovăţie şi îl respect, dar nu puteţi face treaba asta, să prezentaţi atât de unilateral un fapt public. Este ultra-unilateral."

Costin Georgescu, fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, s-a declarat uimit de cele stipulate în Strategia Naţională de Apărare a ţării. "Presa nu este un risc. Cine spune că este un risc înseamnă că îi este frică de presă şi are ceva pe conştiinţă", a afirmat fostul şef al SRI. Totodată, Costin Georgescu a atras atenţia că "o presă liberă sintetizează drepturile democraţiei”, iar dacă aceasta “nu mai este liberă, s-a terminat totul".

Preşedintele PSD, Victor Ponta: "Nu este doar acest document mai mult sau mai puţin oficial. Există un atac prin sistemul fiscal care îi va privi în mod direct pe jurnalişti, tot ceea ce anunţă doamna Udrea referitor la un anumit trust de presă şi se întâmplă mai apoi, uitaţi-vă că simbolul corupţiei în România îl reprezintă un jurnalist. Avem de-a face cu o putere autoritară care va lupta nu doar împotriva Opoziţiei, ci şi a presei, a sindicatelor care ne duce spre un model de democraţie sud-americană. Trebuie închise toate partidele care mai au curaj să fie în opoziţie, trebuie închise ziarele şi televiziunile care nu îi sunt favorabile domnului Băsescu, trebuie distruse financiar".

În opinia preşedintelui Comisiei de Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu, încadrarea la "vulnerabilităţi" a campaniilor de presă la comandă, reprezintă un precedent periculos. “O campanie de presă este un lucru natural, pe care orice organ de presă îl face. Nu văd de ce o campanie este rea în sine dacă e bazată pe documente reale, pe informaţii reale şi reflectă o preocupare a societăţii. Dacă e vorba de dezinformare, de manipulare, putem discuta", a declarat Meleşcanu, potrivit Mediafax. "Din punctul meu de vedere, este un precedent periculos această încadrare la vulnerabilităţi, pentru că aduce atingere principiului libertăţii presei", a menţionat Meleşcanu.

CSAT vrea să apere ţara de mass-media, în loc să fie alarmat de suferinţa românilor - este opinia preşedintelui Partidului Conservator, Daniel Constantin, explicată într-un comunicat de presă, transmis către Agerpres. "Strategia de Apărare a CSAT nu vede că pensionarii vor muri de foame sau din cauza lipsei de medicamente, nici că tensiunea socială a devenit insuportabilă în urma prăbuşirii nivelului de trai. În schimb, pericolul pentru CSAT vine din partea presei, care va fi scoasă ţap ispăşitor pentru criza în care ne zbatem", notează comunicatul PC. "Aşadar, dacă părinţii nu-şi vor mai putea trimite copiii la şcoală sau dacă bătrânii vor muri cu zile din cauza lipsei de medicamente şi a hranei adecvate, presa va fi de vină. (...) Singurul obstacol care a mai rămas în calea realizărilor multilaterale ale actualei puteri este mass-media şi libertatea cuvântului din România."

Lista riscurilor naţionale: campanii de presă la comandă, trupe staţionate ilegal în apropierea graniţelor, îmbătrânirea populaţiei

Cristian Tudor Popescu: "Ceea ce face CSAT este un grav abuz"

Andreea Pora: "Avem ziarişti şantajişti, nu e ceva nou"

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite