Ziua Maghiarilor de Pretutindeni: Ungurii au defilat cu steaguri şi torţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni au început încă de ieri la Mureş, Covasna şi Cluj. Invitat la manifestările de la Târgu-Mureş a fost preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, care a primit distincţia „Gabor Aron“.

Peste 300 de maghiari au defilat aseară pe străzile din Târgu-Mureş. Ei au purtat în mâini torţe aprinse şi steagul Ungariei. Manifestările marchează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, care se sărbătoreşte în mod obişnuit la 15 martie. Asociaţia „Siculitas Egyesulet" a obţinut aprobarea autorităţilor locale din Târgu-Mureş pentru a organiza o reuniune la Monumentul Secuilor Martiri.

Citiţi şi:

Ziua Naţională a Ungariei închide vămile pentru tiriştii care tranzitează Aradul

Cei prezenţi au ascultat alocuţiunile reprezentanţilor Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) şi au asistat la depunerea coroanelor de flori. Aici a avut loc o manifestare culturală la care a fost prezent şi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo. Acesta a primit distincţia „Gabor Aron" din partea conducerii Consiliul Naţional Secuiesc.

„Am comemorat astăzi eroii secui care au murit pentru autonomia secuiască. Cei prezenţi au fost astăzi aici pentru că ştiu ce înseamnă a lupta pentru autonomia teritoriilor noastre", a precizat Kiss Istvan, vicepreşedintele Partidului Civic Maghiar.

Evenimentele ce vor marca Ziua Maghiarilor de Pretutideni vor continua şi marţi, 15 martie, când UDMR va depune coroane la monumentul din Piaţa Bernady Gyorgy şi va organiza o adunare la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş. De asemenea, marţi seara, organizaţia

Tineretul Maghiar Ardelean va mărşălui cu făclii aprinse. Circa 500 de persoane vor porni de la statuia poetului Petofi Sandor şi vor străbate oraşul până la Monumentul Secuilor Martiri.

Mare sărbătoare în Covasna

Totodată, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, anual, aproape în fiecare localitate din judeţul Covasna. Adunarea populară de la Sfântu Gheorghe, de marţi, la care sunt aşteptate câteva mii de persoane, va începe la ora 16.00 cu defilarea husarilor din Ghidfalău, iar la Târgu Secuiesc va avea loc o amplă paradă populară, cu căruţe împodobite.

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a lansat un apel către conducerile instituţiilor publice şi ale firmelor din judeţ ca la 15 martie să le dea liber angajaţilor maghiari pentru a sărbători cum se cuvine ziua lor.

Aniversare în avans şi la Cluj

Manifestările dedicate zilei maghiarimii au început şi în judeţul Cluj încă de ieri, cu un concert susţinut în comuna Baciu de Filarmonica de copii de la Vlăhiţa. Astăzi, vor avea loc slujbe speciale în toate bisericile comunităţilor maghiare.

Partidul Civic Maghiar l-a invitat la Cluj-Napoca pe preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, un cunoscut militant pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. El va asista duminică, în sala Auditorium

Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai", la un concert de muzică corală, după care va lua masa cu liderii maghiari ai PCM. Invitaţi şi ei la masă, liderii UDMR vor onora invitaţia „doar dacă Kover Laszlo confirmă că e prezent la Cluj în calitate de preşedinte al Parlamentului", a precizat Laszlo Attila.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite