Ultimele aplauze pentru Mădălina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane venite din toată ţara - rude, prieteni şi admiratori - au trecut, ieri, să-şi ia rămas-bun de la celebra cântăreaţă. Oamenii au adus flori, au aprins lumânări şi s-au rugat pentru sufletul cunoscutei cântăreţe.

Cortegiul funerar cu sicriul Mădălinei Manole a ajuns, ieri, la Ploieşti, înainte de ora 6.00 dimineaţa, iar sicriul a fost depus, la cererea părinţilor artistei, la capela Bisericii Sfânta Treime. După ora 8.30, zona s-a transformat în loc de pelerinaj. Cu mâinile pline de flori, mii de oameni obişnuiţi, prieteni, foşti colegi de clasă şi artişti au venit să-şi ia rămas-bun de la cea cunoscută de public drept „Fata cu părul de foc".

Citiţi şi:

Ploieştiul a fost în doliu pentru Mădălina Manole

FOTOREPORTAJ Ultimele aplauze pentru Mădălina Manole

„Am plâns şi eu ca tot omul. M-am necăjit tare mult când am auzit că şi-a luat viaţa la o vârstă atât de frumoasă. Nu înţeleg de ce unii aleg astfel de căi pentru a scăpa de griji şi de probleme. Mădălina a fost un înger de fată. Dumnezeu să o odihnească!", a spus Teodora Iancu, o ploieşteancă în vârstă de 45 de ani. „Am venit cu părinţii ca să-i aprind o lumânare.

Mi-a plăcut întotdeauna pentru că ştia să vorbească în public şi era o fineţe de om. Păcat că ne preţuim artiştii cu adevărat abia după ce nu mai sunt în viaţă", a mărturisit Adela Ion (30 de ani), care a venit la Ploieşti din Valea Călugărească tocmai pentru a aprinde o lumânare la căpătâiul artistei.

„Te vreau înapoi, copila mea"

Sfâşiată de durere şi strigându-şi mereu fiica decedată, mama Mădălinei Manole a avut nevoie de îngrijiri medicale. Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Prahova i-a acordat ajutor în mai multe rânduri. Preotul Ioan Baroianu, de la Biserica Sfânta Treime unde a fost dus ieri sicriul cântăreţei, susţine că Mădălina Manole ar fi putut fi împărtăşită şi ar fi avut parte de o slujbă normală dacă familia i-ar fi scos certificat medical care să confirme că artista avea probleme psihice, după prima tentativă de suicid. Puţin după ora 10.00, sicriul cu trupul solistei a fost scos din capela bisericii în aplauzele oamenilor prezenţi în zonă şi dus la Casa Sindicatelor aflată la niciun kilometru distanţă. Mama Mădălinei Manole a fost dusă pe braţe de rude pe traseul urmat de cortegiul funerar. Femeia a avut stări de leşin şi a plâns încontinuu la căpătâiul fiicei sale.

„Te vreau înapoi, copila mea, sufletul meu, iubirea mea! Nu mai am lacrimi, iubita mea!", a strigat îndurerată mama Mădălinei Manole.O ambulanţă a staţionat timp de trei ore în faţa Casei Sindicatelor din Ploieşti, unde a fost dus sicriul cu trupul solistei, pentru a acorda prim ajutor, în caz de nevoie, membrilor familiei regretatei artiste. Mulţi dintre cei care au văzut pentru ultima dată chipul „fetei cu părul de foc" la capela Bisericii Sfânta Treime sau la Casa Sindicatelor au plecat grăbiţi spre Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Cimitirul Bolovani, pentru a prinde un loc în faţă, la slujba de înmormântare ţinută de preoţi în curtea lăcaşului de cult.

Familia artistei a cerut ca publicul să stea la cel puţin trei metri distanţă de sicriul vedetei, motiv pentru care la faţa locului au fost detaşaţi câţiva jandarmi care să asigure ordinea în zonă. Aceştia au montat garduri care să separe perimetrul în care se ţinea slujba de mulţimea adunată.

image

Petru Mircea, soţul Mădălinei, a plâns încontinuu

Rugăciune de iertare

Cortegiul funerar a părăsit Casa Sindicatelor la ora 17.00. Pe treptele de la ieşirea din clădire, preotul Ioan Baroianu, de la Biserica Sfânta Treime, a spus o rugăciune de iertare pentru Mădălina Manole. Nu a citit pasaje din Sfânta Evanghelie deoarece, spun preoţii, acestea nu se rostesc la slujbele de înmormântare ale sinucigaşilor. Oamenii l-au ascultat în linişte şi s-au rugat pentru sufletul artistei. Mama sa însă aproape că a leşinat, fiind sprjinită de membrii familiei. La final, peste 1.000 de oameni au spus într-un glas: „Dumnezeu s-o ierte!".

Lacrimi şi trandafiri

Slujba de înmormântare a început la ora 18.00 şi s-a ţinut în afara Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena". Oamenii s-au suit pe gardurile de protecţie montate de jandarmi pentru a vedea mai bine unde a fost aşezat coşciugul. Pentru că artista s-a sinucis, oamenii nu au avut voie să ţină lumânări aprinse în mână. Doar preotul a avut o lumânare aprinsă. Un cor compus din 12 persoane a cântat timp de mai bine de jumătate de oră. Tot timpul slujbei, părinţii Mădălinei au stat pe scaune lângă sicriu.

La ora 18.40, cortegiul a plecat de la biserică, a trecut prin faţa casei familiei artistei şi, în final, s-a oprit la cimitirul Bolovani, unde peste 5.000 de oameni au venit să îi spună adio Mădălinei Manole. Mama artistei nu a mai rezistat şi a leşinat lângă sicriu. Soţul Mădălinei a îngenuncheat pentru a-şi lua rămas-bun. La ora 19.10, sicriul cu trupul Mădălinei Manole a fost coborât în cavoul familiei, alături de un buchet cu 101 trandafiri albi. Soţul ei avea obiceiul ca, după fiecare spetacol, să îi dăruiască un buchet cu 101 trandafiri.

image

Mama Mădălinei, împietrită de durere

Slujbă specială

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica, a explicat de ce se face o slujbă specială în cazul sinucigaşilor. "Biserica Ortodoxă condamnă sinuciderea pentru că este un păcat greu şi, ca atare, nu admite oficierea slujbei înmormântării în asemenea situaţii", a declarat părintele Constantin Stoica.

El a ţinut să precizeze că, slujba oficiată de un singur preot, în afara bisericii cu hramul Sfinţii Constantin şi Elena din Ploieşti, a fost făcută la cererea soţului Mădălinei Manole pentru "mângâierea sufletelor îndoliate". Canonul 14 al Sfântului Timotei al Alexandriei opreşte oficierea slujbei înmormântării pentru sinucigaşi şi pomenirea acestora cu Liturghie.

Mii de maşini au luat cu asalt Ploieştiul

Mii de prahoveni au plecat, ieri, mai devreme de la serviciu pentru a o conduce pe ultimul drum pe Mădălina Manole. După orele amiezii, Ploieştiul devenise parcă neîncăpător. Miile de maşini şi temperatura care trecea bine de 30 de grade Celsius au făcut oraşul şi mai sufocant. De la Casa Sindicatelor, cortegiul funerar s-a deplasat cu greu pe Bulevardul Republicii spre Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi spre cimitirul Bolovani. Era oră de vârf şi traficul era aglomerat. Nu s-au creat însă blocaje, întrucât şoferii au fost înţelegători. Au făcut loc cortegiului funerar şi oamenilor, chiar dacă au fost nevoiţi să aştepte în trafic minute bune.

Numeroşi poliţişti de la Rutieră au fost prezenţi pentru a degaja circulaţia, iar echipaje de jandarmi au asigurat ordinea. Toate locurile de parcare din centrul municipiului au fost ocupate de maşinile celor care au venit să îi aducă adus solistei un ultim omagiu.

Au fost şi oameni care au văzut slujba de la balcon. „Ce să vă spun, parcă a fost înmormântarea unui şef de stat. Multă lume a venit să o vadă, aşa cum nu am mai pomenit vreodată. Am auzit când au aplaudat-o, la ieşirea din clădire", a spus, cu ochii în lacrimi, Vladimira Sandu, pensionară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite