Ultima zi de plată a impozitului la casă, fără penalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii mai multor clădiri vor trebui să achite noile taxe majorate până la sfârşitul zilei de astăzi. Impozitul pentru proprietate creşte cu până la 300% în cazul în care clădirea este a treia deţinută, în afara celei de domiciliu. Potrivit Codului Fiscal, termenul-limită este 30 septembrie.

Taxele pe clădiri au fost majorate în acest an pe principiul solidarităţii. În iulie, Executivul a decis ca persoanele care deţin mai multe clădiri să achite impozite mai mari cu 65%, 150% şi 300% în funcţie de numărul de case din proprietate.

Deşi Guvernul a mai hotărât ca diferenţa de bani să fie achitată până la sfârşitul anului, direcţiile de impozite şi taxe locale din ţară au transmis că 30 septembrie este ultima zi de plată, orice depăşire a termenului aducând penalităţi. Până la noile modificări, în baza Codului Fiscal, dacă o persoană avea în proprietate două sau mai multe clădiri folosite ca locuinţă, impozitul pe clădiri era majorat cu 15% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru cea de-a doua clădire, cu 75% pentru cea de-a treia clădire şi cu 100% pentru cea de-a patra clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.

Cine plăteşte

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri este plătit de orice persoană care are în proprietate un imobil situat în România. Birul se plăteşte inclusiv pentru clădirile proprietate publică sau privată a statului, concesionate, închiriate, date în administrare sau în folosinţă firmelor. Există şi o serie de scutiri de la plată.

În afara imobilelor din proprietatea statului, a monumentelor istorice, lăcaşurilor de cult sau a altor instituţii de utilitate publică, nu se plăteşte impozit pe sere, solare sau pentru clădirile folosite pentru activităţi social-umanitare de către asociaţii, fundaţii şi culte, potrivit hotărârii consiliului local. Noile modificări aduse Codului Fiscal stipulează că persoanele care au în proprietate două sau mai multe clădiri trebuie să plătească aşa-zisa „taxă de solidaritate".

Concret, impozitul s-a majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu. Pentru a doua casă în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul a crescut cu 150%, iar pentru a treia şi următoarele, cu 300%. Şi aici există excepţii. Nu plătesc impozit majorat persoanele care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală. În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care s-au dobândit proprietăţile.
Persoanele care plătesc taxa majorată trebuie să depună o declaraţie specială la administraţia publică locală în care-şi au domiciliul, sau la cele în care sunt situate celelalte clădiri.

CITIŢI ŞI:

De frica majorării penalităților, orădenii au stat cu orele la cozi infernale

Atenţie! Mâine, 1 octombrie, este ultima zi în care liceenii din familii cu venituri reduse îşi mai pot depune dosare pentru obţinerea burselor

Excepţie ridicată

Anterior ultimelor modificări, nu plăteau impozit majorat pe locuinţe persoanele care au închiriat imobilul. Excepţia a fost eliminată, astfel că impunerea se aplică persoanelor fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri, fără să mai facă referire la casele închiriate. Deţinătorii de mai multe clădiri vor fi tentaţi însă să „păcălească" noile reglementări astfel încât să nu plătească impozite majorate.

De exemplu, mulţi români care deţin mai multe proprietăţi vor fi tentaţi să treacă unele clădiri în proprietatea unor rude sau apropiaţi. Dacă aceştia nu deţin o proprietate, impozitul se va aplica cu un coeficient de 100%, adică un impozit nemajorat. De asemenea, dacă un proprietar deţine, de exemplu, patru case, va prefera „să vândă" una dintre ele unei rude care are doar o clădire. Astfel, el nu va plăti un impozit cu 300% mai mare, ci doar cu 65%. Cel mai probabil, românii cu mai multe case vor trece locuinţele în proprietatea copiilor şi vor ocoli astfel impozitele mai mari.

EXCEPŢII

În afara imobilelor din proprietatea statului, a monumentelor istorice, lăcaşurilor de cult sau a altor instituţii de utilitate publică, nu se plăteşte impozit pe sere, solare sau pentru clădirile folosite pentru activităţi social-umanitare de către asociaţii, fundaţii şi culte.

image

Taxa pe casa bucureştenilor, plătită şi la poştă

Reprezentanţii autorităţilor locale din Capitală au avertizat în urmă cu două zile contribuabilii că astăzi este data scadentă la plata impozitelor şi taxelor locale. Bucureştenii care au ratat informaţia vor plăti penalităţi pentru neplata taxelor şi impozitelor locale pe clădiri şi terenuri şi a taxelor pentru mijloacele de transport, pentru care se vor percepe dobânzi în cuantum de 2% pe lună. Sancţiunea este aplicată la fel de către toate direcţiile de taxe şi impozite ale fiecărui sector. Ceea ce diferă de la o administraţie la alta este modalitatea de plată, locul unde se încasează banii de la contribuabili şi programul de la ghişee.

De exemplu, locuitorii sectorului 3 îşi pot achita obligaţiile financiare la sediile Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale de pe străzile Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5, Câmpia Libertăţii nr. 36 şi Sf. Vineri nr. 32. De asemenea, se fac încasări şi la agenţiile CEC din Piaţa Alba Iulia, de pe străzile Baba Novac nr. 81-88, Theodor Pallady nr. 67-69, Lucreţiu Pătrăşcanu, Sf. Vineri nr. 23-25 şi Camil Ressu nr. 2. Oficiile din Capitală primesc şi ele bani pentru taxele locale din sectorul 3.
În schimb, Direcţia Taxe şi Impozite Sector 2 nu încasează la sediu, ci doar prin oficiile poştale din Bucureşti şi online.

Plata în rate

Potrivit Codului Fiscal, taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. Pentru plata cu anticipaţie a impozitului, până la 31 martie, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. Impozitul anual datorat aceluiaşi buget local de către persoane sau firme, de până la 50 de lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe clădiri amplasate pe raza aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe clădiri cumulat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite