UDMR nu renunţă la reducerea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela spune că Guvernul va trebui să ia bani din altă parte pentru a compensa reducerea TVA
Marko Bela spune că Guvernul va trebui să ia bani din altă parte pentru a compensa reducerea TVA

Parlamentarii UDMR sunt hotărâţi să susţină în continuare măsura scăderii TVA la alimentele de bază, procentul de 5% fiind însă negociabil. Dacă Traian Băsescu va întoarce Legea de reducerea a TVA în Parlament, Coaliţia de guvernare ar putea fi zguduită din nou.

„Vom aştepta normele de aplicare a legii şi vom vedea dacă umblăm la procent", a afirmat reprezentantul UDMR în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, Petru Lakatos. El recunoaşte că formaţiunea din care face parte a votat cele două legi în cunoştinţă de cauză, fiind susţinătoare a măsurilor. „Ministrul Muncii şi cel al Finanţelor stăteau în bancă lângă noi şi nu au avut nimic de spus. Cum era să votăm noi, cei care am susţinut măsurile acestea, «împotrivă», în timp ce ei votau «pentru»?", a mai spus deputatul UDMR.

Citiţi şi:

Guvern: Scăderea TVA la alimentele de bază nu respectă strategia fiscal-bugetară

PDL-iştii au găsit soluţia pentru "eroarea" de micşorare a TVA-ului la alimente şi neimpozitarea pensiilor

Analişti economici: TVA de 5% la alimente va încuraja frauda financiară

Petru Lakatos a povestit pentru „Adevărul" cum a decis UDMR să acorde un vot de susţinere celor două iniţiative: reducerea TVA la alimentele de bază la 5% şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei.

„În momentul în care Curtea Constituţională a declarat neconstituţională micşorarea pensiilor, Coaliţia a discutat variantele de rezervă. La acea vreme, UDMR a susţinut majorarea TVA, fie în două etape - la 22% şi apoi la 24%, fie direct la 24%, însă cu reducerea TVA la alimentele de bază", a declarat deputatul UDMR Petru Lakatos.

Acesta susţine că liderul UDMR, Marko Bela,  a fost cel care a propus în Coaliţie această măsură de reducerea TVA la alimentele de bază, însă ministrul Finanţelor de la  acea vreme, Sebastian Vlădescu, a afirmat că măsura este nesustenabilă.

„Vlădescu a spus că ar fi o gaură mult prea mare la buget şi a rămas aşa. Acum o lună a fost schimbat ministrul Finanţelor, şi dacă luni acesta a votat «pentru», am considerat că s-a schimbat şi viziunea", a declarat Petru Lakatos.

El a adăugat că şi în cazul pensiilor, UDMR a fost întotdeauna un susţinător al neimpozitării celor mici. Lakatos nu a fost singurul care a recunoscut că votul UDMR nu a fost o eroare. Şi parlamentarii Mate Andras Levente şi Attila Korodi au admis că votul a fost unul conştient.

De partea cealaltă, membrii UDMR ai Cabinetului Boc se încurcă în declaraţii. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că votul a fost „o scăpare" şi, „probabil, colegii s-au uitat la alt deget" când au urmat indicaţia liderului de grup. Declaraţiile lui Borbely au venit, ieri, la doar câteva ore după ce premierul Emil Boc a chemat mai mulţi miniştri la raport şi le-a cerut să verifice cu atenţie documentele înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului.

Se caută soluţii

Parlamentarii aşteaptă în acest moment decizia preşedintelui Traian Băsescu. Reprezentanţii UDMR susţin că există şanse ca TVA să rămână redusă pentru alimente şi în aceste condiţii, Ministerul Finanţelor ar trebui să se grăbească cu normele de aplicare.

Şi în cazul în care Băsescu retrimite legea în Parlament, deputaţii maghiari susţin că se va umbla doar la procent. Şi liderul UDMR, Marko Bela, a sugerat că varianta aceasta ar putea fi luată în calcul. Bela a declarat, într-o emisiune la B1 TV, că dacă legea rămâne aşa, se creează o lipsă, iar Guvernul va fi nevoit să ia bani din altă parte.

Pentru corectarea „erorii", deputaţii democrat-liberali au elaborat miercuri în grabă două iniţiative de anulare a prevederilor adoptate, pe care însă nu le depuseseră nici ieri, deşi anunţaseră că se vor bate pentru adoptarea lor în regim de urgenţă. Amânarea depunerii proiectelor vine în condiţiile în care şi PDL aşteaptă verdictul şefului statului.

„Mai sunt şi alte variante, nu numai proiectele astea care nici nu ştiu dacă au fost depuse, să vedem ce va face preşedintele, care va fi şi atitudinea Guvernului", a declarat şi vicepreşedintele PDL Ioan Oltean, cel care a condus şedinţa de plen respectivă.

"UDMR a susţinut de la început reducerea TVA la alimentele de bază şi a cerut neimpozitarea pensiilor mici."
Petru Lakatos
deputat UDMR

"Să vedem ce va face preşedintele Traian Băsescu cu cele două legi şi care va fi şi atitudinea Guvernului."
Ioan Oltean
 vicepreşedinte PDL

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite