Toamna partidelor: UDMR, nemulţumita fidelă guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lideri ai UDMR susţin că formaţiunea va trebui să fie mai fermă cu partenerii de guvernare şi spun că nu se gândesc în acest moment la părăsirea Executivului

„Adevărul" vă prezintă un serial despre strategia de toamnă a partidelor. Pe fondul măsurilor nepopulare luate de Guvern, Opoziţia plănuieşte să dea jos Executivul. Puterea este în impas: trebuie să stăvilească ofensiva PSD şi PNL, nemulţumirile sociale, dar şi atacurile din interiorul PDL.

Citiţi şi:

Marko Bela: "Nu preconizez ieşiri din Coaliţie"

Un "Raport din umbră" cere ONU autonomia teritorială a secuilor

Gheorghe Funar: "Nu există Laszlo Tokes în România! UDMR vrea repetarea «scenariului Kosovo»"

„Există un număr al nemulţumiţilor. Ei au fost încă de când UDMR a decis intrarea la guvernare", susţine deputatul Lakatos Petru. Acesta recunoaşte că în cadrul şedinţelor grupurilor parlamentare au fost mai mulţi reprezentanţi ai formaţiunii care le-au reproşat miniştrilor UDMR că nu obţin susţinere pentru proiecte din partea PDL.

Lakatos Petru dă şi un termen până la care formaţiunea ar trebui să-şi reevalueze poziţia în cadrul Coaliţiei: „problema mare este bugetul pe 2011, iar până la adoptarea acestuia trebuie să reuşim să ne impunem propunerile". „Trebuie să îmbunătăţim modul în care este văzut UDMR în Guvern, iar dacă nu găsim înţelegere în Executiv, reuşim prin Parlament", mai spune Lakatos.

Şi mai ferm în această privinţă a fost senatorul

Gyorgy Frunda, care a criticat dur, în urmă cu câteva săptămâni, modul în care „UDMR se aliniază dorinţei PDL" şi a vorbit chiar de o ieşire de la guvernare. Liderul UDMR, Marko Bela, infirmă faptul că în UDMR ar exista o tabără a nemulţumiţilor şi recunoaşte că formaţiunea trebuie să impună în Guvern o anumită funcţionare a reformelor.

„UDMR are pretenţia unui partener egal în Coaliţie, iar până acum nu cred ca am avut probleme. Trebuie să impunem o funcţionare cât mai bună şi să ne impunem măsurile privind descentralizarea şi să grăbim adoptarea Legii Educaţiei", mai spune liderul UDMR.

Cunoscuţi ca parteneri loiali în cadrul Guvernului, liderii UDMR susţin că nu vor vota moţiunea de cenzură şi că nu se gândesc la scenarii pesimiste. „Noi, dacă vrem să părăsim acest Guvern, nu o vom face prin votarea unei moţiuni de cenzură", susţine Marko Bela.

Scenariile SF ale preşedintelui

Dacă totuşi Executivul va cădea în urma votului pe moţiune, acesta nu are încredere în declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu prin care susţinea că ar putea învesti un guvern PSD-PNL.

„Nu cred că Traian Băsescu s-a gândit în mod serios la această variantă. Nu prea îmi place această practică prin care, după ce un Guvern a stat o jumătate de an, deja se caută altă formulă, dar dacă Traian Băsescu se gândeşte la altă soluţie...", adaugă şeful UDMR.

Formaţiunea  pe care o conduce gândeşte în acest moment în termenii stabilităţii, mai spune el. „După cum îl ştiu eu pe Traian Băsescu, aducerea PSD şi PNL la guvernare este un scenariu demn de SF", spune şi Lakatos Petru.

UDMR Nu va da lovitura democrat-liberalilor

Analistul politic Cristian Pârvulescu afirmă că UDMR trece în acest moment printr-o perioadă dificilă. „UDMR nu este deloc pasivă, doar pare aşa pentru că trebuie să se raporteze atât Guvernului, cât şi opoziţiei din partea radicaliştilor şi a Partidului Civic Maghiar", susţine Pârvulescu.

Acesta adaugă că, în acest context, este dificil pentru formaţiunea condusă de Marko Bela să pună în practică un program agresiv. „Liderii UDMR şi-au propus nişte obiective clare pe care le vor realiza rămânând la guvernare. În mod sigur nu vor da ei lovitura PDL, iar, dacă Executivul va cădea, se vor reorienta rapid", a adăugat analistul politic.

În privinţa nemulţumiţilor din interior, Pârvulescu susţine că „există în acest moment o grupare care doreşte să preia conducerea formaţiunii, din care fac parte Gyorgy Frunda şi Lakatos Petru". „Problema UDMR este însă relaţia proastă pe care o are cu premierul maghiar Viktor Orban", a încheiat Pârvulescu.

+

Negociator

Are un potenţial de negociere pe care îl foloseşte la maximum. Şi-a propus nişte obiective clare, legate de autonomie, pe care le va realiza prin negocierea cu partenerii.

-

Ideologie

Este un amestec ideologic. S-a asociat de-a lungul anilor şi a susţinut formule de guvernământ atât de stânga, cât şi de dreapta pentru a beneficia de avantajele Puterii.

"Nemulţumiţi în UDMR au existat şi există încă pentru că vrem mai multă rapiditate. Trebuie să îmbunătăţim modul în care este văzut UDMR în Coaliţie. "
Lakatos Petru
deputat UDMR

"Conducerea UDMR, de la intrarea în Guvern, a avut multe decizii proaste. Se pare că uşor ne aliniem aşteptărilor PDL."
Gyorgy Frunda
senator UDMR

"Dacă nu văd că se continuă măsurile de relansare economică, îmi dau şi mie, şi Guvernului termenul de 31 decembrie."
Laszlo Borbely
ministrul Mediului

image
image
image
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite