Învăţătoarea rasistă, obligată să plătească daune de 10.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

10.000 de euro. Acesta este preţul discriminării pe care Elena Daba (56 de ani), cadru didactic la şcoala din Voloiac, judeţul Mehedinţi, este obligată de Justiţie să-l plătească după ce, în urmă cu trei ani, nu a primit la ore o copilă de etnie rromă.

Procesul intentat de familia Rahelei Ciurescu, acum în vârstă de 12 ani, împotriva învăţătoarei s-a încheiat. „S-a admis recursul nostru, majorându-se cuantumul despăgubirilor acordate de Tribunalul Mehedinţi, de la 5.000 de euro la 10.000 de euro.

Citeşte şi:

Iaşi: "Domnul învăţător vine beat la ore"

Iaşi: Învăţătorul-şpriţ, scăpat pe caz de boală

Iaşi: Profă de română cu şpaga-n ciocolată

Pot să vă spun că este o speţă de pionierat. Nu am mai auzit de un asemenea caz, însă eu am îndrăznit în acest domeniu. Am abordat speţa cu mare interes, întrucât şi eu am fost învăţătoare, înainte să fac Dreptul", ne-a precizat Gheorghiţa Stoian, avocatul familiei Ciurescu. Hotărârea dată de Curtea de Apel Craiova este definitivă şi irevocabilă.

„Nu mă hărţuiţi!"

Elena Daba, cadru didactic la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Voloiac, este primul dascăl din judeţul Mehedinţi care plăteşte daune morale pentru încălcarea dreptului la învăţătură al unui elev.

„E problema mea, e un proces civil şi găsiţi alte subiecte! Nu subiectul meu care am fost nedreptăţită, adică am ajuns un cadru didactic cu 35 de ani de activitate, grad didactic I, să mă hărţuiţi la nivelul ţării pentru o chestiune nedreaptă şi mârşavă! Să se înţeleagă acum că noi, intelectualii, suntem la picioarele nu ştiu cui. Şi vă rog frumos să nu mă mai contactaţi", ne-a spus la telefon Elena Daba.

„Un act de dreptate"

Inspectorul şcolar de la vremea respectivă, profesorul Daniela Ghimeş, salută hotărârea instanţei. „E un act de dreptate care i se face unui copil care n-a avut nicio vină că s-a născut rrom. Pentru tot ce-a făcut doamna învăţătoare, IŞJ-ul nu i-a dat niciodată vreo sancţiune", ne-a declarat Daniela Ghimeş.

Pompiliu Ciurescu, tatăl Rahelei, speră ca sentinţa dată de Curtea de Apel Craiova să pună capăt poveştii ce durează de trei ani. Bărbatul aşteaptă ca învăţătoarea să-i despăgubească cu 10.000 de euro pentru a le asigura un trai decent celor trei copii ai săi.

„Sper să se termine odată cu procesul ăsta. Am stat numai prin tribunale în ultimii trei ani. Noi suntem oameni săraci, soţia mea a murit, iar eu muncesc cu ziua pe unde apuc, ca să-mi întreţin cei trei copii. De bani o să le cumpăr haine copiilor şi restul îi pun la CEC, ca să aibă ei atunci când se fac mari. Poate o să dea la facultate, să aibă un ban pe numele lor", a declarat Pompiliu Ciurescu (34 de ani).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite