"Domnul învăţător vine beat la ore"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Hadarag, alături de câţiva dintre elevii care se plâng de comportamentul său
Constantin Hadarag, alături de câţiva dintre elevii care se plâng de comportamentul său

Elevii din clasa a III-a B de la şcoala din comuna Golăieşti, judeţul Iaşi, merg în fiecare zi la ore cu frica în sân.

Copiii şi părinţii spun că învăţătorul Constantin Hadarag, care are 30 de ani vechime la catedră, ar fi mai prieten cu paharul decât cu cartea. „Domnu' învăţător vine beat la ore şi face pipi pe el. Când vin la şcoală cu autobuzul îl văd cum se duce la băut", povesteşte Lidia Repede, elevă în clasa a III-a B.

Părinţii şi elevii spun că Hadarag (57 de ani) nu se opreşte doar la violenţa verbală, după ce trece pe la cele trei cârciumi aflate în drumul lui spre şcoală. „Aproape în fiecare zi ne loveşte doar pentru că se enervează după ce se îmbată", a povestit Florin Ciortan. „Săptămâna trecută l-a lovit pe Florin cu pumnul în coloană încât băiatul a stat acasă două zile de rău ce i-a fost. Eu am făcut o mulţime de reclamaţii, dar el se bucură de sprijinul cuiva de la Inspectoratul Şcolar şi nu păţeşte nimic", a spus Elena Ciortan (45 de ani), mama băiatului.

Oamenii din sat spun că dascălul a dat în patima băuturii după ce l-a părăsit nevasta. „Era un învăţător bun, dar l-a stricat băutura. Şi fiica lui, care era învăţătoare aici, a plecat pentru că îi era ruşine cu el", a povestit Gheorghe Cirotan (52 de ani), tatăl lui Florin.

Dă vina pe duşmani

Reporterii „Adevărul" l-au găsit ieri pe dascăl în curtea şcolii, alături de elevii săi, la ora de sport. Dascălul, care mirosea a alcool, a spus că acuzaţiile părinţilor sunt nefondate. „Am duşmani în sat care au adus presa pe capul meu. Să vă spună elevii aici de faţă dacă eu le fac ceva în timpul orelor", a declarat Hadarag.

După ce şi-au terminat ora, departe de ochii învăţătorului, elevii au spus că sunt terorizaţi de dascăl. „Aproape în fiecare zi vine beat la ore. Şi în pauze se duce până la birtul de lângă şcoală şi ne lasă pe noi singuri în clasă", a spus Ionel Gegu, 9 ani. „Se enervează foarte uşor şi ne înjură. Ne face răpănoşi, handicapaţi şi zice cuvinte urâte de Dumnezeu şi de cruce", a adăugat Georgiana Ciobanu.

A intrat în medical

Problemele de la şcoala din Golăieşti au ajuns la urechile şefilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi şi ale liderilor sindicali din judeţ. Dascălul aflat în pragul pensionării riscă astfel să fie dat afară din învăţământ dacă aceştia vor considera că acuzaţiile elevilor şi ale părinţilor sunt adevărate. „Şcoala a deschis o anchetă internă. La faţa locului s-a deplasat şi o echipă de la inspectorat, care va decide măsurile care se impun", a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al IŞJ.

În timp ce comisia de anchetă era ieri la şcoala din sat, dascălul îşi potolea setea la cârciumă cu un pahar de vin. „Recunosc că beau, dar o fac în afara orelor. Nu este necesar ca eu să fiu la anchetă. Dacă va fi nevoie, mă voi apăra în instanţă alături de avocaţi", a spus învăţătorul, care de ieri după-amiază este în concediu medical.

Predă cu dosar penal

Învăţătorul Constantin Hadarag figurează şi în evidenţele Poliţiei, după ce în urmă cu trei ani i s-a întocmit dosar penal pentru lovire. „A aruncat cu o cretă în fiica mea ca să o scoată la tablă. Când fata a ajuns lângă el, mi-a izbit copilul cu spatele de catedră şi apoi i-a dat cu pumnul între umeri. Am depus plângere la Poliţie", explică Cristina Hreapcă din Golăieşti. În urma anchetei, dascălul a fost amendat cu 1.200 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite