Tuberculoza osoasă, "boala" şefilor bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violina Tomozei, adjunct la Casa de Pensii Neamţ, stă în concediu medical de şase luni, cu aceeaşi maladie ca şefa de la CAS. Tuberculoza osoasă pare să fie o afecţiune pe cât de rară, pe atât de selectivă. Loveşte doar în şefii instituţiilor publice.

Preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ, care stă în concediu medical de 16 luni, a făcut o nouă victimă la Piatra Neamţ. Violina Tomozei (53 de ani), director adjunct la Casa de Pensii Neamţ, a intrat în concediu medical în ianuarie anul acesta, cu diagnosticul „sinovită cronică TBC genunchi drept", stabilit de medicul Tudor Cozma din Iaşi, după cum se precizează într-un document pus la dispoziţia noastră de pacientă.

Citiţi şi:

Şefa Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ stă în concediu medical de un an şi 3 luni / Salariu lunar de 3.800 de lei

Bugetari „bolnavi“ de funcţii

Conform unor surse din interiorul instituţiei publice, Tomozei s-a îmbolnăvit în momentul în care noua conducere a Casei de Pensii a mutat-o de la biroul de acordare a biletelor de tratament pe un alt post.

„Nu poate fi bolnavă"

Cazul funcţionarului public s-a complicat după împlinirea termenului de 90 de zile de repaus la domiciliu, întrucât comisia din cadrul Cabinetului Judeţean de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă a refuzat să-i avizeze solicitarea de prelungire a concediului medical. „La o privire generală asupra stării de sănătate a Violinei Tomozei, am tras concluzia că nu poate fi bolnavă", a declarat Liana Stâncescu, şefa Cabinetului de Expertiză Neamţ. Diagnosticul de tuberculoză osoasă poate fi confirmat sau infirmat prin explorări complicate.

„Singurul procedeu prin care se stabileşte pozitiv diagnosticul de tuberculoză osoasă este prin prelevarea unei porţiuni de ţesut osos. Noi nu avem posibilitatea să facem astfel de analize şi nici să le comandăm", a mai declarat medicul Liana Stâncescu.

Boala confirmată la reexaminare

Pentru a putea rămâne în concediu medical după această perioadă şi a beneficia de indemnizaţie, Violina Tomozei a apelat la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, de unde a venit cu confirmarea diagnosticului, la care a fost adăugată încă o boală.

„În urma examinării clinice şi analizării documentaţiei medicale prezentate, Comisia Superioară nr. 336/19.05.2010 a concluzionat: diagnostic clinic «Sinovită TBC genunchi drept sub tratament tuberculostatic. Gonalgie»", se arată în răspunsul Institutului. În aceste condiţii, Cabinetul Judeţean a fost obligat să avizeze concediul medical.

Se războieşte cu şefa

Violina Tomozei a făcut plângere penală la Parchet împotriva şefei Casei Judeţene de Pensii Neamţ, Mona Bocancea, pentru că refuză să-i plătească o parte din indemnizaţia de concediu medical. „Problemele mele de sănătate au început în primăvara anului trecut, dar diagnosticul a fost pus abia în luna ianuarie anul acesta. Casa Judeţeană de Pensii nu mi-a plătit concediul pentru luna aprilie, iar comportamentul actualului şef este sub orice critică. De aceea, am făcut plângere penală împotriva Monei Bocancea", a declarat Violina Tomozei. Şefa Casei de Pensii Neamţ, Mona Bocancea, este şi ea în concediu şi nu a răspuns la telefonul mobil.

Reacţii de la cititori

Cititorii „Adevărul" au comentat îndelung pe site-ul ziarului subiectul „Bolnavă de nesimţire", care o privea pe Daniela Soroceanu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ. „Pentru plata concediilor doamnei se găsesc bani, dar pentru sumele cerute de societăţi atunci când se depun dosare de recuperare a concediilor şi indemnizaţiilor - nu. Au şi personal insuficient pentru primirea cererilor şi stai la rând de uneori îţi vine să te laşi păgubaş", a comentat pe site reprezentanta unei societăţi de contabilitate. Şefii CNAS de la Bucureşti nu au răspuns încă întrebărilor adresate de jurnaliştii „Adevărul" în legătură cu cazul Danielei Soroceanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite