Trilaterala care a făcut din Bucureşti buricul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mario Monti, preşedintele Comisiei Trilaterale şi Mugur Isărescu, organizatorul reuniunii Foto: Epa, Mediafax
Mario Monti, preşedintele Comisiei Trilaterale şi Mugur Isărescu, organizatorul reuniunii Foto: Epa, Mediafax

Cei mai influenţi oameni ai Europei, membri ai Comisiei Trilaterale (Asia, Europa şi America de Nord), s-au întâlnit în acest sfârşit de săptămână la Bucureşti pentru a pune lumea la cale. Problemele dezbătute de membrii europeni ai Comisiei Trilaterale sunt strict secrete. Adrian Severin a dat, însă, asigurări că participanţii „gândesc mult la prezentul şi viitorul lumii”. 

Schröder: creaţi un sistem fiscal just

Peste o sută de lideri din industrie şi finanţe, foşti şi actuali înalţi demnitari sau personalităţi din bănci centrale şi din lumea academică s-au reunit începând de vineri seară la Bucureşti, Ateneul Român, când au avut ocazia să urmărească un concert de muzică simfonică organizat de Banca Naţională a României, unde au fost interpretate partituri aparţinând exclusiv unor compozitori români. După concertul organizat de Mugur Isărescu, participanţii la reuniune au fost invitaţi la un dineu oferit de premierul Emil Boc la Athenee Palace. La cele două întâlniri, preşedintele Comisiei Trilaterale Europa, Mario Monti, a ţinut câte un discurs, alături de Isărescu, respectiv Boc. „Avem oaspeţi importanţi, persoane care gândesc mult la prezentul şi viitorul lumii", a declarat pentru Antena 3 europarlamentarul Adrian Severin.

„Mesaje importante pentru România"

Ieri a continuat sesiunea de discuţii, dar detaliile întâlnirii nu au fost făcute cunoscute publicului. Printre participanţii români la discuţii dintre membrii delegaţiei europene a Comisiei Trilaterale s-au numărat Mugur Isărescu, organizatorul reuniunii, Mihai Tănăsescu, membru alături de guvernatorul BNR în organismul internaţional, dar şi ministrul de Externe Teodor Baconschi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, dar şi Daniel Dăianu şi Adriean Videanu. Contactat telefonic de reporterii „Adevărul", fostul ministru de Finanţe Daniel Dăianu a refuzat să dezvăluie care au fost temele de discuţie din cadrul întâlnirii, dar şi numele persoanelor care au luat parte la eveniment. „Nu este corect să dezvălui eu acest lucru, întrebaţi-i pe organizatori", a spus economistul. „Mesajele care vor fi date în zilele următoare vor fi foarte importante pentru România. Această organizaţie nonguvernamentală aduce progresul, aduce, cred eu, unitate", a declarat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Republica Moldova în Balcanii de Vest

În alocuţiunea rostită la dineul oferit, sâmbătă seara, participanţilor la reuniunea europeană a Comisiei Trilaterale, şeful statului, Traian Băsescu, a precizat că includerea din punct de vedere al integrării europene a Republicii Moldova în grupul ţărilor situate în Balcanii de Vest este o necesitate, notează Mediafax. „Prin poziţia sa geografică, România este obligată să dovedească mai multă creativitate în politica regională decât, de pildă, ţările din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastră este complexă şi eclectică: ne învecinăm atât cu state membre, cât şi cu zone încă incomplet stabilizate, care ridică numeroase provocări legate de slaba guvernanţă, identităţi naţionale fragile şi, mai ales, conflicte îngheţate - o reală ameninţare la adresa stabilităţii europene. Soluţionarea acestor conflicte este esenţială pentru integritatea şi stabilitatea ţărilor afectate şi trebuie să reprezinte o preocupare imediată a Uniunii Europene", a explicat preşedintele României.

Ce este Comisia Trilaterală

Organizaţia a fost înfiinţată în 1973 de oameni de afaceri din Japonia, Europa şi America de Nord, fondatorul fiind bancherul american David Rockefeller. Scopul a fost acela ca membrii să asigure comunicarea şi cooperarea între statele pe care le reprezentau. Aceştia, industriaşi, şefi de bănci, premieri şi membri în diverse guverne ale lumii, au fost consideraţi un executiv din umbră care de fapt influenţează deciziile politice la nivel global, fiind cel mai influent grup de lobby din lume. Organizaţia europeană cuprinde 170 de membri care provin din statele UE, preşedintele fiind Mario Monti, fost comisar European. România are doi reprezentanţi: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI.

Unul dintre cei mai influenţi membri ai Comisiei Trilaterale, prezent la Bucureşti în acest weekend, este Peter Sutherland, preşedintele de onoare al organizaţiei. El ocupă în prezent funcţia de preşedinte al Goldman Sachs şi conduce prestigioasa universitate London School of Economics. La reuniunea din România au mai participat Michael Fuchs, vicepreşedinte executiv al Comisiei şi membru în Bundestag şi Jacob Frenkel - preşedintele JP Morgan Chase, Marek Belka - preşedintele Băncii Naţionale a Poloniei. Ultima întâlnire a Trilateralei a avut loc la Dublin, Irlanda, în luna mai. Următoarea va avea loc în Mexic, în luna noiembrie, şi va reuni membri Comisiei America de Nord.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite