Barroso, după întâlnirea cu "bunul prieten" Băsescu: Integrarea rromilor este o problemă naţională, nu europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UPDATE 4 Întrebat de către jurnalişti despre chestiunea rromilor, Barroso a afirmat: "Este crucial ca toate ţările cu minorităţi rrome să facă tot ce pot pentru integrarea lor. Este foarte important să clarificăm că integrarea rromilor este o problemă naţională, nu europeană... Tot ce putem face este să folosim mijloacele pe care le avem să îi ajutăm. Rromii sunt cea mai mare minoritate europeană".

UPDATE 3 Declaraţii Traian Băsescu, după întâlnire: "Aş dori să fac o precizare, chiar dacă Comisia Europeană a spus că nu există legătură între cele două, decizia va fi luată în Consiliu, unde toţi sunt politicieni".

UPDATE 2 Declaraţii Barroso, după întâlnire:

"Mulţumesc domnule preşedinte. Este o reală plăcere să fiu din nou în Bucureşti şi să fiu găzduit de bunul meu prieten , Traian Băsescu. Am avut discuţii foarte bune privitoare la toate problemele cu care se confruntă România. Domnul preşedinte Băsescu este un european angajat... Prioritatea noastră imediată este de a aduce situaţia economică la un sistem de stabilitate...Problema noastră cheie este de a menţine cursul şi de a  menţine măsurile de consolidare fiscală, fără de care ţara nu s-ar putea susţine... Fondurile europene ar putea juca un rol crucial în stimularea economiei. Trebuie să grăbim absorbţia fondurilor europene. Trebuie să mărim fluxul de fonduri europene către România... Îi voi scrie preşedintelui Băsescu în săptămânile care vor urma pentru a pune în practică cât mai bine această iniţiativă. Am discutat şi despre dorinţa României de a se alătura Spaţiului Schengen. Poziţia Comisiei este neschimbată. Este important să ne asigurăm că toate cerinţele tehnice sunt îndeplinite pentru ca toate statele membre Schengen să ia o decizie. Consolidarea încrederii în statele membre este un progres crucial...

Comisia de experţi va veni în România săptămâna viitoare pentru a  evalua progresul în cele şapte domenii prioritare... Doresc să îl felicit pe preşedintele Băsescu pentru semnarea acordului cu Moldova... Trataul are şi o valoare practică foarte mare pentru că clarifică aspectele legate de aderarea la spaţiul Schengen, dar reafirmă şi sprijinul pentru Moldova.... Summitul de astăzi a fost o foarte bună iniţiativă a României. Nu va fi nicio legătură din punct de vedere legal între mecanismul de cooperare şi verificare şi aderarea la Schengen. Dacă România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen, va intra în spaţiu".

UPDATE 1 Declaraţii Traian Băsescu, după întâlnire: "Un subiect aparte l-a constituit faptul că România are o proastă absorbţie a fondurilor europene, care o pune la riscuri în viitoarele alocări de fonduri. Domnul Barroso ne-a asigurat că Comisia va pune la dispoziţia României experţi în absorbţia fondurilor. În ultimul rând, aş vrea să mulţumesc domnului Barroso pentru participarae sa la summit".

La întrevedere au mai fost prezenţi ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, consilierul prezidenţial Leonard Orban, şeful DAE, Bogdan Mănoiu, reprezentantul permanent al României la UE, Mihnea Motoc.

În debutul întrevederii, Traian Băsescu i-a propus preşedintelui CE să discute şi despre mecanismul de cooperare şi verificare şi cel al absorbţiei fondurilor europene, unde România înregistrează "rezultate foarte slabe".

"Propun să avem un schimb de păreri în privinţa mecanismului de cooperare şi  verificare şi cel al absorbţiei fondurilor europene unde România are rezultate foarte slabe", a spus Băsescu, în debutul întâlnirii de la Cotroceni.

Şeful CE a răspuns că este de acord, afirmând că cele două probleme sunt importante şi urgente. 

După întrevedere, cei doi oficiali urmează să susţină declaraţii de presă. Ulterior, şeful statului va oferi apoi un dejun în onoarea preşedintelui Comisiei Europene.

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele CE au participat, în cursul dimineţii, la Summit-ului Dunării, organizat la Palatul Parlamentului. Vezi aici detalii.

La începutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, Barroso l-a felicitat pe şeful statului pentru organizarea acestui summit.

În discursul său de la summit, Barroso a salutat semnarea, în cursul acestei zile, a acordului privind frontiera României cu Republica Moldova. Vezi aici detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite