Summit-ul Dunării, organizat la Bucureşti, s-a încheiat. Reprezentanţii celor 14 state au semnat o declaraţie comună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a deschis astăzi lucrările summitului Dunării, organizat la Bucureşti, la care au participat delegaţii din 14 state din bazinul Dunării, reprezentând şefi de guverne, Comisia Europeană, reprezentanţi ai celor şase landuri riverane din Germania şi Austria, dar şi primăria oraşului Ulm din Germania şi Polonia, în calitate de observator.

UPDATE 17.00 Participanţii la Summit-ul Dunării au adoptat o declaraţie oficială, document ce reafirmă angajamentul statelor din regiune pentru dezvoltarea zonei în cadrul Strategiei Dunării.

Declaraţia a fost adoptată, cu ocazia dejunului oferit de premierul Emil Boc la finalul evenimentului, de opt state membre UE - Germania, Austria, Bulgaria, Cehia, Ungaria, România, Slovacia şi Slovenia, dar şi de către Serbia, Bosnia Herţegovina, Ucraina, Republica Moldova, Muntenegru şi Croaţia.

Declaraţia, pe scurt:

- se reafirmă angajamentul "puternic" al statelor semnatare pentru finalizarea, adoptarea şi implementarea Strategiei UE privind Regiunea Dunării

- este subliniată importanţa viitoarei Strategii pentru regiunea Dunării în ceea ce priveşte transporturile, interconectarea energetică, protecţia mediului, prezervarea resurselor de apă şi managementul factorilor de risc

- viitoarea Strategie a Dunării va contribui la "consolidarea dezvoltării socio-economice şi umane şi la întărirea capacităţii instituţionale în regiune"

- instituţiile financiare internaţionale sunt invitate să contribuie la implementarea proiectelor din cadrul Planului de Acţiune al Strategiei prin instrumente financiare specifice şi asistenţă tehnică

- este necesară o mai bună utilizare a fondurilor structurale şi de coeziune care sunt încă disponibile în zona Dunării, pentru statele membre, precum şi a instrumentelor de asistenţă financiară pre-aderare pentru statele semnatare care nu sunt membre ale Uniunii.

UPDATE 11.50 Preşedintele CE a afirmat că noua strategie dunăreană este o oportunitate pentru a găsi compromisuri pe teme de interes comun între state.

"Provocarea este să accelerăm procesul de depăşire a asperităţilor regionale, importantă este elaborarea de politici... Noua strategie va fi o oportunitate pentru ca ţările să accelereze avantajele integrării, folosind mult mai bine fondurile care există la nivel regional", a afirmat Jose Manuel Durao Barroso, care a opinat că Ungaria, care de la 1 ianuarie 2011 va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va avea un rol important în Strategie.

Totodată, Barroso a salutat semnarea, în cursul acestei zile, a acordului privind frontiera României cu Republica Moldova. "Salut cu mare căldură semnarea, azi, a Tratatului de frontieră dintre România şi Republica Moldova. Este un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci când există un interes reciproc", a spus Barroso.

UPDATE 11.25 Şeful statului a deschis lucrările summitului Dunării. "Acest summit este un eveniment foarte important pentru cetăţenii riverani ai Dunării... Proiectul major, despre care vorbeam în urmă cu doi ani , era o strategie extinsă pentru Dunăre. Am deschis un drum care astăzi este aproape de finalizare... Comisia Europeană ne-a fost alături încă de la început. Ne-a încurajat. Îi mulţumesc domnului preşedinte Barroso pentru că a înţeles importanţa pe care o are Dunărea pentru noi. În opinia mea, cea mai importantă chestiune a Dunării este cea a transportului", a afirmat Traian Băsescu la începutul discursului. Preşedintele României a afirmat, totodată, că în condiţiile actuale ale economiei mondiale, după criza economică şi financiară, nu este uşor să se găsească resurse pentru finanţarea proiectelor majore de infrastructură.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat că statele europene riverane Dunării au însă la dispoziţie însemnate fonduri europene şi au nevoie de o capacitate ridicată de absorbţie a acestor bani. Î

"Trebuie să administrăm cât mai eficient resursele de care dispunem din bugetul Uniunii. (...) Trebuie să combinăm trei aspecte esenţiale: utilizarea experienţei bogate din unele state membre ale Uniunii Europene din regiune, state precum Germania sau Austria, de asemenea, trebuie să valorificăm creşterea expertizei naţionale şi, nu în ultimul rând, simplificarea reglementărilor comunitare. Vom lucra împreună cu colegii noştri din Comisia Europeană şi din statele membre ale Uniunii pentru a face un adevărat salt calitativ în acest domeniu", a spus Băsescu.

Şeful statului român a mai spus că sub umbrela Strategiei care va fi adopată în decembrie de CE, România îşi propune realizarea unor proiecte transfrontaliere, printre care două noi poduri peste Dunăre spre Bulgaria şi poduri peste Prut şi Dunăre.

"Aş vrea să amintesc aici câteva proiecte transfrontaliere pe care România le propune pentru a le realiza împreună cu statele vecine, sub umbrela Strategiei Dunării. Cu vecinii bulgari de la sud împărţim cea mai mare parte a cursului Dunării, însă, avem un singur pod care ne leagă, la Giurgiu - Ruse. Un alt pod, cel de la Vidin - Calafat, nu este, încă, finalizat. Dorim să dezvoltăm turismul, schimburile economice şi să dinamizăm viaţa pe cele două maluri. Ne propunem construirea a două noi poduri, la Bechet - Oreahovo şi la Călăraşi - Silistra, precum şi construirea unui nou complex hidro-energetic pe Dunăre", a spus Traian Băsescu.

UPDATE 11.15 Participanţii la Summit-ul Dunării au semnat un panou Romfilatelia dedicat evenimentului. Primii care au semnat au fost preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 11.00 Primul ministru Emil Boc a primit din partea coordonatorului Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Danubiene, Peter Langer, o sticluţă cu apă de la izvoarele Dunării.

Şeful statului român a ajuns la Palatul Parlamentului, unde are loc reuniunea, imediat după ora 11.00. Anterior, la reuniune a ajuns şi  preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Invitaţii sunt primiţi de către primul ministru Emil Boc.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării reprezintă un model de cooperare regională la nivel european care aplică noul concept de coeziune teritorială. Strategia va ajuta la eficientizarea utilizării fondurilor europene şi la atragerea de noi fonduri pentru această regiune.

România va fi reprezentată la Summitul Dunării de preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc şi ministrul de externe, Teodor Baconschi.

Printre participanţii de marcă la eveniment se numără preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croaţiei, Jandranka Kosor şi cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucureşti preşedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso.

La summit-ul de la Bucureşti vor fi prezenţi şi vicepremierii Cehiei, Karel Schwarzenberg, Sloveniei, Jan Fidler, fost comisar european şi Serbiei, Bozidar Djelic.

La eveniment vor mai participa ministrul austriac de Externe, Michael Spindeleger, ministrul german de stat Kornelia Piper şi preşedintele Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Kirchbaum.

Polonia, invitată în calitate de observator, va fi reprezentată de un secretar de stat. Ucraina, deşi invitată, nu a trimis niciun răspuns părţii române cu privire la un reprezentant pe care îl va trimite la eveniment.

La finalul reuniunii va fi adoptată o declaraţie privind Strategia UE pentru regiunea Dunării, care va confirma voinţa politică în vederea implementării proiectului regional de cooperare ce a fost promovat la nivelul UE de către România şi Austria.

Primul-ministru Emil Boc va avea o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar, Viktor Orban, a cărui ţară va deţine preşedinţia Consiliului UE în primul semestru din 2011, când va fi adoptată Strategia.

Strategia Dunării va fi o strategie internă a Uniunii Europene la care sunt invitate să participe şi statele terţe riverane şi va respecta principiile aplicate şi în cazul Strategiei UE pentru regiunea Mării Baltice.

Cele patru domenii (piloni) propuse de Comisia Europeană şi pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil şi reţele de energie), protecţia mediului, a resurselor de apă şi managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economică (cultură, educaţie, cercetare, turism, dezvoltare rurală, piaţa internă) şi îmbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).

Practic, Strategia Dunării se va traduce printr-o comunicare a Comisiei Europene – documentul de angajament politic – şi printr-un plan de acţiuni, care va reprezenta partea tehnică, concretă, cu propuneri de obiective, acţiuni prioritare şi de proiecte şi care va fi actualizată periodic. Comisia Europeană va monitoriza îndeplinirea obiectivelor Planului de Acţiune. Acesta va fi actualizat periodic, în funcţie de evoluţia situaţiei economice şi a trendurilor sociale din regiune.

Strategia va fi implementată începând din prima jumătate a anului 2011.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite