Miracol în comuna Racoviţa: „orbii“ care încasau indemnizaţii de nevăzător pe nedrept încep să vadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De frica anchetelor penale, 33 de persoane care au încasat până anul trecut indemnizaţie de nevăzător nu şi-au mai depus dosarele de reevaluare. Racoviţa, comuna cu cei mai mulţi orbi din ţară, este la un pas de a-şi pierde acest statut. Poliţia a intrat pe fir pentru a depista farsorii.

S-au dat drept orbi ca să încaseze indemnizaţiile de handicap de la stat

Pistolarii orbi în acte rămân cu permisele

Sute de şmecheri cu handicap în acte

Un scandal de proporţii a izbucnit toamna trecută în comuna timişeană Racoviţa. O localnică îi acuza pe alţi consăteni că primesc indemnizaţii de nevăzători, deşi nu au nimic. Nemulţumirile femeii au ajuns la urechile prefectului Mircea Băcală, care a dispus efectuarea unei anchete în comună. Vizaţi erau cei 100 de „orbi", medicul care şi-a dat avizul, dar şi reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Capra vecinului

„Eu am lucrat în domeniu şi ştiu că nevăzătorii trebuie să aibă baston şi banderolă pe braţ, iar ei merg la cucuruz şi la sapă toată ziua", a spus Stela Teodorescu, asistent social în comună. Femeia a acuzat mai mulţi oameni din localitate că iau bani necuraţi, punând tunurile inclusiv pe o vecină a ei care ar fi intermediat „orbirea".

Autorităţile locale au demarat o anchetă în urma reclamaţiilor asistentului social Stela Teodorescu şi după au văzut că toate adeverinţele poartă parafa unui singur medic. „Le-am cerut autorităţilor competente să deruleze o anchetă pentru că din 200 de persoane care iau indemnizaţii pentru handicap, 100 au dosar de nevăzător, care a fost aprobat de acelaşi medic", a declarat ieri prefectul de Timiş, Mircea Băcală.

Pe de altă parte, medicul oftalmolog Sidonia Ionescu, bănuită că ar fi semnat adeverinţele de nevăzător, a confirmat pentru „Adevărul" că a avut pacienţi din zona Racoviţa cu diferite grade de handicap. „Eu am evaluat în jur de 10 - 20 de persoane din zona Racoviţa care primesc indemnizaţie de handicap. Au grade de handicap diferite, iar cei care sunt diagnosticaţi până la gradul trei pot să lucreze, pot merge cu bicicleta sau pot conduce maşina", a spus Sidonia Ionescu.

Profesorul mincinos

La evaluarea de anul acesta, doar jumătate dintre ei s-au mai prezentat, semn că ori s-au vindecat ca prin minune, ori s-au temut să apară în faţa unui alt doctor pentru consult. „Mulţi nu au mai mers la evaluare, aproape jumătate, după ce s-a făcut ancheta de către referentul nostru social. Decizia finală le aparţine celor de la Direcţia de Asistenţă Socială. Nouă nu ne-au comunicat încă nimic", a declarat primarul comunei, Ioan Nanu.

Unul dintre cei acuzaţi că ia indemnizaţie pe nedrept este Ioan Munteanu, un fost profesor la şcoala din sat, care a fost surprins de reporterii „Adevărul" în timp ce conducea maşina. Acesta a refuzat să răspundă acuzaţiilor care i se aduc, însă, potrivit unor surse oficiale, se pare că, la reevaluarea recentă, profesorul este unul dintre cei care nu s-au mai prezentat în faţa comisiei.

Anchetele i-au băgat în sperieţi

Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, susţine că şi Poliţia din Lugoj a demarat o anchetă în ceea ce priveşte o persoană care ar fi intermediat obţinerea de certificate de nevăzători. „Poliţia Municipiului Lugoj a demarat o anchetă penală în acest caz împotriva unei persoane care se presupune că a intermediat întocmirea acestor dosare. Acum se aşteaptă finalizarea cercetărilor", a concluzionat Băcală.

După declanşarea anchetei, unii beneficiari ai indemnizaţiei au început să -şi recapete în mod miraculos vederea. La reevaluarea dosarelor s-au prezentat doar jumătate dintre ei. 33 de persoane au fost suspendate de la plata facilităţilor pentru persoanele cu handicap vizual.

Nevăzători cu permis de portarmă

Patru botoşăneni, rude între ei, s-au pensionat în 2005 pe caz de boală. Toţi au primit certificate de nevăzător gradul I de la acelaşi medic, oftalmologul Gabriel Oprişanu. Cu actele în mână, oamenii şi-au făcut dosare de pensionare pe caz de boală, aprobate de aceiaşi 12 membri ai Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Diagnosticul pus celor patru presupune ca ei să vadă cel mult nişte umbre.

În realitate, „orbii" văd foarte bine, se întreţin singuri, se uită la televizor, au grijă de gospodărie. Toţi primesc şi pensie de boală de 754 de lei lunar. Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Botoşani le-au verificat dosarele şi le-au cerut noi expertize medicale. Tot la Botoşani, trei nevăzători deţin permis de portarmă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite