Ungurii ne liniştesc, noi îi credem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii de la Apele Române Mehedinţi recoltează, din trei în trei ore, probe de apă din Dunăre
Specialiştii de la Apele Române Mehedinţi recoltează, din trei în trei ore, probe de apă din Dunăre

Unda toxică va ajunge în apele româneşti cel mai devreme luni la prânz, însă partea maghiară ne asigură că poluarea va fi minimă. Ungaria şi România transmit la unison veşti liniştitoare în privinţa consecinţelor accidentului ecologic de la Veszprem. 

Declaraţiile optimiste din partea ungurilor au curs toată ziua de ieri. „Fluxul toxic nu va avea, probabil, efect asupra ecosistemului Dunării, începând din oraşul Komarom (80 de kilometri vest de Budapesta - n.r.)", a anunţat Emil Janak, directorul zonal al companiei ungare de administrare a apelor, citat de AFP.

„Moartea roşie" din Ungaria nu ameninţă cele mai mari oraşe româneşti de la Dunăre

„Peştii pescuiţi sunt comestibili, iar apele din vecinătate sunt potabile", a adăugat Janak, la doar câteva ore după ce - în amonte, la confluenţa cu râul Raba - s-au descoperit primii peşti morţi plutind cu burţile umflate pe apa Dunării.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, aflat în vizită oficială în Bulgaria, la Sofia, este categoric: "Criza se află sub control, Dunărea nu va fi poluată în mod periculos". Ba, mai mult, "apele care ameninţă mediul nu vor ajunge în Dunăre, inclusiv pe teritoriul maghiar".

De asemenea, ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oskar Fuzes, a afirmat pentru Mediafax că, "din punct de vedere ecologic, lucrurile stau bine". "Este o catastrofă ecologică mică. Dar este o imensă catastrofă socială şi umană", a spus ambasadorul.

În urma accidentului de la Ajka, judeţul Veszprem, au murit şase persoane şi alte 150 au fost rănite. Şapte localităţi au fost inundate cu noroi roşu toxic.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Viitura vine cu plumb

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP

Ministerul român al Mediului linişteşte populaţia dunăreană, citând informaţiile primite din Ungaria. "Autorităţile maghiare au apreciat că la confluenţa râului Marcal cu Raba pot să facă un fel de dig ca să stabilizeze metalele grele, pentru că aici e marele pericol. PH-ul a fost între 12 şi 13, ceea ce este foarte înalt, atunci când s-a deversat. Au redus la circa 9, până joi.

Deja la 8,5, apa nu mai este periculoasă, datorită faptului că este o mare diferenţă între debitul lui Raba şi al Dunării - 2.200 de metri cubi pe secundă în Ungaria, iar la Baziaş 6.600 de metri cubi. În concluzie, nu există în momentul de faţă pericol de contaminare a apelor Dunării atunci când ajunge în România", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Demnitarul a precizat că digul pentru stabilizarea metalelor grele din Ungaria a fost făcut cu 1.000 de tone de ipsos. Pericolul a fost redus, dar nu exclus.

„Viitura va avea în componenţă metale grele, inclusiv plumb, dar în cantitate mult mai mică", a adăugat Borbely.

(galerie foto)

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Ungaria

Administraţia Naţională „Apele Române" a analizat probele de apă prelevate în secţiunea Baziaş şi arată că apa fluviului Dunărea se situează în limite normale, PH-ul situându-se în jurul valorii de 8,5 unităţi.

Unda poluantă a intrat, joi, în Dunăre şi, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, va ajunge la Baziaş cel mai devreme luni la prânz şi cel mai târziu în cursul zilei de marţi.Specialiştii de la „Apele Române" estimează însă că la „borna" Baziaş PH-ul apei se va menţine în limitele normale.

Greenpeace agită apele

Specialiştii organizaţiei de mediu Greenpeace au analizat mostre de nămol roşu din zona afectată şi susţin că situaţia reală diferă de cea prezentată oficial de autorităţile maghiare. Probele chimice relevă o concentraţie de arsenic de două ori mai mare decât nivelul normal, arată Greenpeace, care acuză guvernul ungar că a ascuns informaţii despre cantitatea reală de substanţe toxice deversată.

Analiza mostrelor indică următoarele valori: arsenic - 110 mg/kg, mercur - 1,3 mg/kg şi crom - 660 mg/kg. Raportat la cantitatea totală de noroi roşu emisă în mediu, aceasta înseamnă o cantitate de 50 de tone de arsenic. Analiza probelor dintr-un canal de apă din Kolontar, Veszprem, indică un conţinut de arsenic de 0,25 miligrame pe litru, adică de 25 de ori mai mare decât limita admisă pentru apa potabilă.


IMAGINI ALE AGENŢIILOR DE PRESĂ (galerie foto)

Ungaria ne-a taxat dur, România tace

În urma accidentului ecologic de la Baia Mare, din ianuarie 2000, Ungaria a dat România în judecată şi a primit despăgubiri în valoare de aproximativ 120 de milioane de euro. Ministrul de Finanţe din acea perioadă, Decebal Traian Remeş, şi-a adus aminte cum au decurs negocierile cu partea maghiară.

"Au existat nişte discuţii, apoi a fost un proces între statul maghiar şi cel român. Au vrut să picăm la înţelegere, dar nu aveam bază legală în sensul să ne învoim pe o anume despăgubire. Am zis să se meargă pe calea legală, adică în justiţie", a declarat Decebal Traian Remeş pentru „Adevărul".

Potrivit acestuia, amploarea accidentului ecologic de la „Aurul" Baia Mare a fost mult mai mică decât a fost prezentată de autorităţile maghiare. "Pentru prietenii noştri dinspre vest, în linia tratamentelor lor cu superioritate afişată şi poate nemeritată faţă de noi, a fost prilejul pentru un mic scandal", a mai spus fostul ministru.

Acum, după dezastrul de la Veszprem, România se arată indulgentă cu Ungaria. "Un stat dă în judecată alt stat atunci când are motive. Deocamdată, nu avem motive", a spus, ieri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. 

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

Dezastru ecologic în trei comitate din Ungaria / sursa foto: AP Catastrofă ecologică în Ungaria

Ajutor românesc

România oferă sprijin Ungariei, în urma poluării din ţara vecină, constând în haine de protecţie, maşini de intervenţie şi specialişti, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Totodată, miniştrii Mediului din România şi Ungaria se vor întâlni luna viitoare la Budapesta pentru a discuta pe marginea dezastrului ecologic.

Teamă la Mehedinţi

Reprezentanţii Apelor Române Mehedinţi sunt cu ochii pe valorile PH-ului şi metalelor grele, la intrarea în ţară. Cei peste 100.000 de severineni care beau apă din Dunăre sunt sfătuiţi să nu intre în panică. „Suntem singurul municipiu reşedinţă de judeţ ai cărui locuitori beau apă din Dunăre şi e normal să ne luăm măsuri de siguranţă. Deocamdată, lumea trebuie să stea liniştită, vom şti cu 40 de ore înainte dacă vor fi probleme cu apa Dunării", a declarat prefectul de Mehedinţi, Ion Mîţu. Cristina Popescu

Sinistraţii îşi părăsesc satele

Zoltan Martun este decis să plece definitiv din Kolontar



Viitura toxică a schimbat complet viaţa oamenilor din localităţile maghiare sinistrate. Prima grijă a celor de acolo este de a nu atinge mâlul toxic. Copiii trebuie să poarte mască şi sunt ţinuţi în mare parte din timp la şcoală, acolo unde sunt în siguranţă.

Oamenii se tem să mai trăiască în Kolontar sau în zona localităţii Devecser.  „Eu nu mai vreau să stau aici. Mâlul o să se transforme în praf şi copiii se vor îmbolnăvi. Nu vreau să mai moară nimeni. Dacă reuşim să vindem cuiva casa pe bani puţini, ar fi bine, dar eu oricum intenţionez să mă mut la copiii mei în Budapesta", a spus Laszlo Irene, 45 de ani, unul dintre sinistraţi. 

Şi Zoltan Martun, 65 de ani, e pe picior de plecare. Bătrânul era unul dintre cei mai avuţi oameni din Kolontar. „Am primit ceva bănuţi de la Guvern, dar i-am dat pe mâncare. Sunt deja la o vârstă care nu-mi mai permite să-mi reclădesc viaţa de la zero. Substanţa asta roşie a intrat în pereţi. Ar trebui să dărâm casa şi să fac una nouă", a spus Zoltan Martun.

Zoltan Martun este decis să plece definitiv din Kolontar Captura ITN cu dezastrul din Ungaria
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite