Taxa de poluare bagă prefecturile în faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii câştigă în Justiţie dreptul de a-şi înscrie maşina în circulaţie pe bani mai puţini
Şoferii câştigă în Justiţie dreptul de a-şi înscrie maşina în circulaţie pe bani mai puţini

Proprietarii de maşini care au contestat în instanţă taxa de primă înmatriculare câştigă procesele pe bandă rulantă. Oamenii îşi recuperează de la Ministerul Administraţiei şi Internelor banii plătiţi, dar solicită prefecturilor plata cheltuielilor de judecată.

În timp ce avocaţii se îmbogăţesc de pe urma conflictului dintre proprietarii de maşini şi stat, prefectura judeţului Mureş stabileşte un record negativ: a pierdut aproape toate procesele privind taxa de primă înmatriculare auto.

„Există câteva birouri de avocatură în Târgu-Mureş, la Sighişoara şi în alte oraşe, care s-au specializat pe aceste procese. Legea este prost făcută. Eu am sesizat Ministerul Mediului încă de când m-am instalat în funcţie. Noi, în instanţă, pierdem aproape toate procesele de acest gen", explică prefectul judeţului Mureş, Marius Paşcan.

Judecătorii de la Tribunalul Timiş au decis: taxa de tranzit este ilegală

Oamenii solicită înscrierea maşinilor în circulaţie fără a fi nevoiţi să plătească taxa de primă înmatriculare. Dacă au câştig de cauză, ei solicită Prefecturii plata cheltuielilor de judecată. „În momentul de faţă, avem pe rol peste 200 de astfel de procese, iar în unele dintre acestea am plătit şi peste 10.000 de lei după ce le-am pierdut, în funcţie de cât a cerut petentul", adaugă prefectul.



Sute de procese câştigate la Braşov

Situaţia e similară şi la Braşov, unde 22% din procesele în care Prefectura este parte în calitate de pârâtă sunt intentate pentru taxa de primă înmatriculare. „În ultimele nouă luni, aproape un sfert dintre procesele pe care le are instituţia sunt cele referitoare la taxa de poluare. Aceste procese ne mănâncă foarte mult timp, dar şi resurse", explică Dan Grădinaru, şeful cancelariei Prefecturii Braşov.

Din cele 1.422 de dosare înregistrate la nivelul instituţiei de la începutul anului până în octombrie, 305 vizează recuperarea taxei de poluare. 160 de cauze au fost soluţionate de instanţă, iar 77% din acestea au fost admise. 122 de braşoveni şi-au recuperat sumele plătite pentru taxa de poluare, însă numai două persoane au obţinut în instanţă şi plata cheltuielilor de judecată.

Prefectura Braşov a fost nevoită să achite, pentru aceste cazuri, peste 1.800 de lei. „De regulă, proprietarii de autoturisme sunt mulţumiţi că îşi recuperează taxa şi nu mai solicită şi acoperirea cheltuielilor de judecată", a precizat Dan Grădinaru.

Soluţii pentru evitarea birului

De când a fost impusă taxa de primă înmatriculare, românii au şi venit cu soluţia pentru a fenta acest tip de bir.

Locuitorii din judeţele din sudul ţării scapă de taxa de primă înmatriculare pentru maşinile second-hand cumpărate din străinatate pentru că le înscriu în Bulgaria, unde taxa este modică. 

"Legea este prost făcută. Noi, în instanţă, pierdem aproape toate procesele de acest gen."
Marius Paşcan
prefectul judeţului Mureş

O nouă grilă de taxare în 2011

Pentru maşinile vechi, taxa de primă înmatriculare ar putea creşte de la 1 ianuarie 2011, iar pentru cele noi ar urma să scadă, a anunţat la începutul lunii trecute Laszlo Borbely, ministrul Mediului. El susţine că persoanele care achiziţionează autovehicule vechi vor fi nevoite, probabil, să plătească o taxă de poluare mai mare decât deţinătorii de autoturisme noi.

Grila de taxare va fi publicată în decursul acestei luni. Măsura îşi propune să încurajeze achiziţionarea de autoturisme noi, nepoluante. De la 1 ianuarie 2011, producătorii auto sunt obligaţi să producă numai maşini care să respecte standardul de poluare Euro 5.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite