O explozie la Uzina de Armament a ucis doi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incidentul este al treilea de acest gen în ultimele luni. fabrica de muniţie n-a mai fost retehnologizată de la Revoluţie. Ministrul Economiei, Ion Ariton, a venit aseară la fabrica de la Sadu. El a anunţat că a fost demarată o anchetă ale cărei rezultate vor fi disponibile peste două săptămâni.

Diana Andriţoiu (42 de ani) şi Mariana Pigui Mirulescu (34 de ani) au fost carbonizate după ce praful folosit la fabricarea muniţiei s-a aprins şi a explodat. Un alt muncitor de la Uzina Mecanică (UM) Sadu, Constantin Dijmărescu (40 de ani), a suferit arsuri de gradul II şi I pe aproape jumătate din suprafaţa corpului, pe spate şi în zona feţei.

Citiţi şi:

FOTO VIDEO Tun financiar cu blindatele Armatei

Acesta a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Arşi din Capitală. „Este stabil. Respiră singur. Va supravieţui acestui accident", a spus Gheorghe Neaţă, directorul instituţiei.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj au intervenit la stingerea incendiului cu trei autospeciale.

„Explozia a avut loc într-una dintre secţiile pirotehnice, în care se produc capse, într-o magazie intermediară unde se afla depozitată pulberea pentru două zile. Aceasta era adusă de la magazia centrală. În acest moment, la UM Sadu este demarată o anchetă pentru a se stabili cauzele care au dus la producerea exploziei", a precizat Liviu Andrei, prefectul judeţului Gorj.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a venit ieri la uzină, alături de o echipă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj şi de procurori. „Este regretabil ceea ce s-a întâmplat. Se va face o anchetă, iar peste două săptămâni se va comunica rezultatul".

Retehnologizare, doar în proiect

Viceprimarul oraşului Bumbeşti-Jiu, Ilie Crintea, a declarat că fabrica de armament este oricând un pericol: „Nu am putut să intru, dar la faţa locului se află persoanele abilitate, care au început o anchetă. În această întreprindere este un pericol iminent, având în vedere că se lucrează cu pulbere, care se poate aprinde foarte uşor, inclusiv de la o ţinută necorespunzătoare sau la temperaturi ridicate".

La UM Sadu lucrează aproape 1.000 de oameni. Societatea, deschisă în 1939, se află în proprietatea statului şi produce armament şi muniţii. După Revoluţie nu s-a mai făcut nicio modernizare a unităţii.

Agenţia de Dezvoltare a Zonelor Miniere anunţase recent că la UM Sadu se va face o investiţie de 200 de milioane de lei pentru retehnologizare. Până atunci rămân o certitudine datoriile de 120 de milioane de lei la bugetul la stat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite