Pieţar fără BAC, consilier local pe educaţie şi culte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudorică Răducanu, în vârstă de 55 de ani, decide asupra soartei învăţământului din municipiul Târgovişte fără a fi trecut vreodată examenul de absolvire a liceului. Consilierul local crede că are suficientă experienţă de viaţă cât să le dea lecţii multora care-şi flutură diplomele. La vară însă speră să treacă Bac-ul.

Citiţi şi: Un consilier local fără Bac răspunde de învăţământ

Tudorică Răducanu este un prosper om de afaceri din Târgovişte. Până în 1989 a condus aprozarele din municipiu, iar, din 2008, este membru în Consiliul Local. El a fost ales pe listele PDL, deşi este preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa - Filiala Dâmboviţa.

În legislativul târgoviştean îndeplineşte funcţia de preşedinte al Comisiei pentru servicii publice, asigurarea funcţionării serviciilor de gospodărie comunală, pieţe şi comerţ. Răducanu este, în acelaşi timp, şi membru în Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, culte, religie, muncă şi protecţie socială, turism, sportive şi de agrement.

Şef la Legume-Fructe pe vremea lui Ceauşescu

La 55 de ani, alesul târgoviştean Tudorică Răducanu este seralist în ultimul an la Colegiul Economic "Ion Ghica", urmând să susţină examenul de Bacalaureat în această vară. Spune că nu este un om fără şcoală, chiar dacă nu are „diplome cu duiumul în buzunar".

„Am terminat şcoala de lucrător comercial. Pe vremea lui Ceauşescu am fost şef la Legume-Fructe, la Rescopa. Am avut zeci de oameni în subordine. Eu nu am făcut facultăţi pe bani, ca alţii, ca să mă laud cu diplome. Omul trebuie luat aşa cum este. Mulţi nu valorează doi bani, cu toate studiile lor", crede alesul târgoviştean.

Tudorică Răducanu şi-a dorit să termine liceul, dar nu se gândeşte să meargă şi la facultate. „Omul trebuie să înveţe să-şi cunoască lungul nasului. Am vrut doar să termin ce am început pe vremea comuniştilor, adică liceul", afirmă Tudorică Răducanu.

Consilierul crede că are experienţă de viaţă cât să le dea lecţii multora dintre cei care flutură diplome peste diplome. „Nu am stat degeaba în calitate de preşedinte de comisie de specialitate a Consiliului Local Târgovişte. M-am implicat în special în organizarea activităţii din pieţe", mai spune Tudorică Răducanu.

Viceprimarul i-a fost profesor

Honorius Moţoc, viceprimar al Târgoviştei, i-a fost, în anul şcolar trecut, profesor consilierului Tudorică Răducanu la Colegiul Economic „Ion Ghica" din Târgovişte. Ne-a mărturisit că alesul nu dă pe-afară cu învăţatul, dar nici nu a rămas în urmă faţă de ceilalţi seralişti. Are note de trecere. „Este un tip foarte serios. În Consiliul Local intervine atunci când sunt probleme. Vine cu idei bune. Este de apreciat faptul că tot timpul îi sprijină pe cei amărâţi. Vrea să fim înţelegători cu oamenii săraci", afirmă Honorius Moţoc.

Primarul Gabriel Boriga nu vede lipsa studiilor a fi un inconvenient, mai ales că legea electorală nu impune condiţii la acest capitol. „Domnul Răducanu a fost ales cu acelaşi număr de voturi ca şi toţi ceilalţi 20 de consilieri locali. Toţi sunt egali pentru mine. Domnul Tudorică Răducanu se numără printre aleşii cu o prezenţă de aproape 100% la şedinţele Consiliului Local Municipal Târgovişte", precizează Gabriel Boriga.

Avere: case, maşini, terenuri

Faptul că nu a reuşit să termine liceul până la această vârstă nu l-a împiedicat pe Tudorică Răducanu să fie un prosper om de afaceri. Din declaraţia sa de avere, actualizată în octombrie 2010, reiese că deţine mai multe imobile în Târgovişte, plus terenuri în municipiu şi în comunele din jur, trei autoturisme marcă străină şi un depozit bancar, deschis încă din 1994, pentru 170.000 de lei. Numele lui Tudorică Răducanu figurează şi pe lista sponsorilor oficiali din campania electorală a PDL Dâmboviţa, cu o contribuţie de 22.000 de lei.

CV de „om cu şcoala vieţii"

-Cursant la Şcoala de lucrător comercial
-Şef pe aprozarele din Târgovişte
-Preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa - Filiala Dâmboviţa
-Membru al Consiliului Local Târgovişte
-Preşedintele Comisiei pentru servicii publice, asigurarea funcţionării serviciilor de gospodărie comunală, pieţe şi comerţ
-Membru în Comisia pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, culte, religie, muncă şi protecţie socială, turism, sportive şi de agrement
-Elev la seral, la Colegiul Economic „Ion Ghica" Târgovişte

Alt consilier local fără Bac

Un clujean în vârstă de 32 de ani, care a „picat" de două ori Bacalaureatul, se ocupă de problemele de educaţie în Câmpia Turzii. Remus Filip (foto), consilier local, a fost şi membru al Consiliului de Administraţie al liceului în care a învăţat în urmă cu 10 ani, Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu".

Deşi a terminat clasa a XII-a în anul 2000, Filip s-a înscris pentru a susţine Bacalaureatul de-abia în 2010. Proba la care nu a obţinut notă de trecere la examen este matematica, cu toate că a urmat un profil de matematică-fizică.

„Am picat pentru că am făcut o şcoală profesională şi liceul la seral. Sunt 9-10 ani de când am terminat şcoala, iar matematica evoluează", a explicat consilierul, adăugând că se va înscrie pentru o nouă sesiune, anul acesta.

„Nu e un capăt de ţară că l-am picat şi nu-mi este ruşine de mine. Sunt consilier local pentru că am fost ales şi n-am fost pus de nimeni", a mai spus Remus Filip.

Iosif Sandor, consilier local în Câmpia Turzii, membru şi el în Comisia de învăţământ, spune că Filip are calităţi de politician.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite