Tabără: Florile din Olanda nu conţin bacterii periculoase. S-a dat drumul la tiruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte a analizelor arată că florile din Olanda nu conţin bacterii periculoase, a afirmat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, adăugând că s-a dat drumul la tiruri în vamă.

UPDATE "Am primit rezultate la o mare parte a analizelor făcute la bulbii proveniţi din Olanda. În afara cauzelor pe care le-am avut la început, nu am depistat agenţi patogeni de carantină, nici microorganisme. Au fost depistate mici insecte, dar fără a prezenta pericole", a declarat pentru adeavrul.ro Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că a fost înştiinţat de către Garda Financiară că s-a dat deja drumul la tirurile din vămi.

"Mai aşteptăm, însă, rezultate la probele primite ieri şi astăzi. Am primit rezultate doar la primele 37 de probe", a adăugat Ministrul Agriculturii.

Întrebat ce se va întâmpla cu florile care stau în tiruri de câteva zile, multe dintre ele putând fi deja ofilite, Valeriu Tabără a afirmat "că nu sunt probleme deosebite din acest punct de vedere", adăugând că va face o analiză separată a acestui fapt. "Cert este că toate florile şi toţi bulbii vor merge către depozite", a mai spus el.

Valeriu Tabără afirmă că în perioada următoare vor continua controalele şi analizele pentru că pe segmentul florilor şi legumelor apar întotdeauna probleme.

Ştirea iniţială:

Rezultatele parţiale ale anchetei efectuate asupra bulbilor de flori proveniţi din Olanda indică existenţa unui păduche, care nu impune însă carantina, afirmă ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

Ministrul Agriculturii spune că a primit rezultatele pentru şase probe la care au fost găsiţi agenţi dăunători, care nu impun însă carantina. Mai sunt la analize 17 probe, iar rezultatele finale vor fi anunţate după ora 16.

Cincisprezece tiruri cu seminţe şi flori din Olanda au fost verificate în patru zile, 12 dintre ele fiind confiscate şi alte trei returnate furnizorului din Olanda, a informat, luni, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Garda Financiară a declanşat o acţiune de control a achiziţiilor intracomunitare de flori, bulbi, seminţe şi alte produse horticole, după ce au apărut o serie de informaţii conform cărora acestea ar conţine o bacterie periculoasă pentru sănătatea omului.

Agenţia Naţională Fitosanitară din subordinea Ministerului Agriculturii a prelevat probe din mărfurile transportate pentru ca acestea să fie analizate în laboratoarele de specialitate.

Marţi, eurodeputatul socialist olandez Thijs Berman a vorbit despre un război al lalelelor declanşat de România ca reacţie la refuzul Olandei de a accepta fie şi o aderare parţială a ţării noastre la spaţiul Schengen.

La rândul său, Valeriu Tabără a spus: "Nu este un şantaj, sunt colegi olandezi care merg prea departe".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite