Sute de joburi, mii de curioşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgurile de joburi organizate în câteva centre universitare adună mulţi tineri, dar puţini dintre vizitatori chiar vor să se angajeze. Studenţii caută mai ales practică pentru vară, în timp ce absolvenţii vor posturi conforme specializării lor.

Sediile mai multor universităţi politehnice sunt în aceste zile gazde pentru târgurile de joburi destinate studenţilor şi absolvenţilor. Sute de slujbe sunt puse la bătaie de organizatori şi, spre deosebire de acum câţiva ani, tinerii se arată interesaţi. Dacă nu să se angajeze, măcar să afle unde este în acest moment piaţa muncii.

Vin, văd şi pleacă

Sute de tineri au trecut pragul târgului organizat de sindicatele studenţeşti în sediul Politehnicii bucureştene încă de la deschidere, ieri-dimineaţă. 17 firme au adus aici 300 de posturi libere, în domenii tehnice şi nu numai. Joburile îi vizează pe viitorii ingineri, IT-işti, specialişti în comunicaţii, construcţii, asigurări, transport, dar sunt şi oferte de locuri de muncă în comerţ, media, publicitate, resurse umane, educaţie, logistică şi curierat. „Ne aşteptăm să avem peste 10.000 de vizitatori şi peste 2.000 de CV-uri depuse", spune Bogdan Steliean, reprezentant al Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR).

Citiţi şi:

Înghesuială pentru un loc de muncă, la Târgul de Cariere

Cei mai mulţi dintre tineri nu sperau însă să găsească jobul visurilor lor, ci veniseră mai curând „să prospecteze piaţa". „N-am venit căutând ceva anume. Am observat însă că sunt mai mult joburi pentru cei de la Poli sau specializaţi pe IT, iar eu studiez Comunicarea.

Angajatorii ne spun însă că nu contează neapărat specializarea, aşa că deocamdată prospectez", spune Casiana Nicolae, studentă în anul III la Universitatea Bucureşti. Tot „în perspectivă" gândeşte şi Ilie Bucerzan, student în anul II la Ingineria Sistemelor Biotehnice. „Nu caut neapărat un job, dar am vrut să văd ce perspective sunt pentru viitor", spune tânărul. 

Internshipurile pe vară sunt căutate mai ales de studenţii care trebuie să facă trei luni cumulate de practică. Situaţia e convenabilă şi pentru companii în această perioadă de criză. „Firmele sunt mai puţin receptive în ceea ce priveşte angajarea studenţilor. Cu toate acestea, oferta e de peste 300 de joburi, plus internshipuri şi burse în străinătate. În ultima perioadă, firmele încearcă să atragă studenţii prin aceste internshipuri, pentru că aşa îi pot testa şi alege apoi pe cei mai buni", explică Ion Poenaru, preşedintele UNSR.

Cei mai mulţi dintre studenţi preferă posturi în domeniul în care se pregătesc, dar sunt dispuşi să accepte şi în domenii conexe sau chiar fără legătură. „Caut un job în logistică pentru că asta studiez şi cred că m-aş descurca mai bine decât pe contabilitate sau construcţii. Aş accepta şi ceva care nu e pe specialitate, dar prefer logistică", spune Cristiana Badea, studentă în anul IV la Facultatea de Transporturi.

Dacă studenţii dau dovadă de flexibilitate, absolvenţii doresc mai ales posturi care să se potrivească specializării lor. „Am terminat inginerie mecanică şi caut ceva în domeniu. Am mai găsit joburi, dar nu pe inginerie şi n-aş accepta altceva. N-am pretenţii financiare, doar să găsesc un job", spune George Negrea, care şi-a luat diploma anul trecut. 

Specialiştii HR, încă rezervaţi

„Nu cred că piaţa muncii reporneşte în adevăratul sens al cuvântului. Sunt doar anumite domenii în care se caută, iar anul acesta se caută
în special pe financiar, poziţii la vârf. Toată lumea încearcă să-şi facă o strategie financiară adaptată unei ieşiri din criză.  În rest, nu sunt atât de multe semnale pe cât ne-am aştepta. Nu m-ar surprinde dacă am avea din nou o scădere", spune Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions. 

Salarii conform aşteptărilor

Oferta de salarii se întâlneşte cu aşteptările candidaţilor. Firmele prezente la târgul din Politehnica bucureşteană propun lefuri între 1.500 şi 2.500 de lei pentru poziţia de entry-level. De cealaltă parte, şi cerinţele tinerilor sunt mai moderate faţă de acum câţiva ani. „Nu am pretenţii, că nimeni nu angajează fără experienţă.

Aş accepta şi un job prost plătit pentru că e o ocazie să acumulez experienţă", spune Ilie Bucerzan, student în anul II la Politehnică. Tot lipsa experienţei o invocă şi studenţii de la Facultatea de Construcţii. „Pentru început nu ne aşteptăm la cine ştie ce, dar să nu fie prea puţin! Să zicem 1.500 de lei pe lună. Că nu terminăm o facultate ca să-şi bată unii joc de noi."

Portretul-robot al angajatului căutat de firme

Studenţii silitori au mai multe şanse de lucru   Foto: H. călăceanu

image

„Student în anul III sau IV la o facultate cu profil tehnic, pasionat de programare, implicat şi în alte proiecte decât cele primite ca temă pentru acasă". Aşa arată, în ochii angajatorilor prezenţi la târgul de joburi organizat la Politehnica timişoreană, candidatul ideal pentru un stagiu de practică sau un job part-time.

Experienţa de muncă în domeniu e surclasată de o atitudine pozitivă şi de iniţiativă. „În momentul în care tânărul este pasionat dprogramare, poate acumula mai multe cunoştinţe. Trebuie doar să fie îndrumat", a explicat Miruna Marton, manager HR în cadrul companiei  ACI Worldwide.

Potrivit specialiştilor în resurse umane, candidaţii au învăţat să-şi adapteze cerinţele, dar şi atitudinea, atunci când vin faţă în faţă cu angajatorii. „În urmă cu doi ani, majoritatea studenţilor întrebau de la început ce salariu vor primi. Acum,  foarte puţini întreabă despre partea materială", a adăugat Miruna Marton.

De cealaltă parte, studenţii caută joburi part-time, care să le permită să şi înveţe. „Am depus şase CV-uri. Mi-aş dori un job care să-mi permită un program flexibil", a spus Alexandra Sustra, studentă în anul IV la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Cel mai mare eveniment de carieră din Vest dedicat studenţilor, JobShop a ajuns anul acesta la cea de-a 18-a ediţie şi a reunit, în holurile Politehnicii, reprezentanţi de la aproape 30 de companii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite