Statul dă garanţii mai mari în 2010 pentru „Prima Casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriaşilor din casele ANL li se acordă un nou privilegiu: îşi pot cumpăra locuinţele. Plafonul de garantare pentru „Prima Casă“ creşte la 70.000 de euro. Dacă toţi chiriaşii ANL şi-ar cumpăra casele, pentru restul pieţei ar mai rămâne foarte puţini bani.

Proiectul de HG pentru modificarea normelor din programul „Prima Casă", obţinut de „Adevărul", ridică plafonul de garantare de la 60.000 de euro/beneficiar, cât era până în prezent, la 70.000 de euro în 2010. Totalul garanţiilor coboară, însă, de la un miliard de euro în 2009 la 700 de milioane de euro în 2010.

Citiţi şi:

Prima Casă costă în medie 41.800 de euro

Prima Casă are trei camere în provincie

Mii de case ieftine, zero cumpărători

O altă noutate apărută odată cu modificările programului constă în faptul că şi chiriaşii care stau acum cu chirie sau au un contract în derulare cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) vor putea accesa garanţia guvernamentală pentru a-şi cumpăra aceste locuinţe.

Altfel spus, statul garantează şi pentru beneficiarii facilităţilor acordate deja clienţilor ANL, fapt contestat de liderii pieţei construcţiilor.

Fonduri mai puţine pentru piaţa liberă

Posibilitatea ca persoanele care stau cu chirie în apartamente construite prin ANL să-şi achiziţioneze aceste locuinţe, apelând la programul „Prima Casă", face ca fondurile oferite prin acest program să nu ajungă decât într-o măsură foarte mică spre piaţa liberă.

Plafonul garanţiilor oferite în 2010 - de 700 de milioane de euro - se dovedeşte mai mult decât inutil, în aceste condiţii. Ministrul Elena Udrea anunţa, recent, că statul doreşte ca anul acesta să vândă cea mai mare parte din imobilele ANL rămase, respectiv 20.000 de unităţi dintr-un total de 26.000. Pentru a facilita un asemenea volum de tranzacţii, Ministerul Dezvoltării şi Turismului a aprobat preţuri mult mai mici pentru aceste imobile, cuprinse între valori minime de 19.140 de euro şi maxime de 36.014 euro.

O valoare medie ar fi, aşadar, în jurul sumei de 27.500 de euro. În cazul în care va exista interes pentru achiziţii prin „Prima Casă" din partea celor care în acest moment stau în chirie în imobile construite de stat, s-ar ajunge ca o mare parte din garanţii să fie oferite doar în această direcţie. Pentru vânzarea a 20.000 de apartamente la un preţ mediu de 27.500 de euro s-ar angaja garanţii de peste 550 de milioane de euro.

Ar mai rămâne pentru piaţa liberă garanţii reale de doar 150 de milioane de euro, şi asta în condiţiile în care de la începutul anului, potrivit datelor FNGCIMM, au fost deja oferite garanţii totale de 103,6 milioane de euro.

Cum ar trebui să circule banii

„Vânzarea locuinţelor ANL ar înghiţi toate sumele garantate, aşadar intenţia de a încuraja noile construcţii se duce pe apa Sâmbetei", afirmă analistul imobiliar Ion Radu Zilişteanu. El precizează că o oarecare consolare pentru constructori ar putea reprezenta varianta ca sumele încasate de stat de la stat să fie oferite ulterior firmelor de construcţii pentru a dezvolta alte blocuri, tot pentru stat.

„Aceste măsuri nu vor încuraja economia reală decât într-o măsură prea mică", adaugă Zilişteanu. Cei care vor dori să mai cumpere ceva prin programul „Prima Casă" în noul an ar trebui, aşadar, să se roage ca persoanele care stau în chirie în blocuri ANL să nu dorească să cumpere ceva anul acesta.

Semnale negative pentru constructori

„În multe situaţii, aceste apartamente construite prin ANL nu se vor vinde nici în condiţiile actuale", crede Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian. La începutul acestei săptămâni, şi Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), atrăgea atenţia asupra fondurilor (prea) mici destinate garantării achiziţiilor prin „Prima Casă".

Laurenţiu Plosceanu a subliniat că stabilirea unui plafon de garantare de 700 de milioane de euro de către Guvern transmite mai degrabă un semnal negativ. Aproximativ 500 de milioane de euro sunt sume rămase de anul trecut.

„Să spui că vrei să încurajezi mai mult piaţa şi constructorii este clar ceva bun. Dar, atunci când anul trecut ai avut un plafon de garnatare de un miliard de euro, iar acum anunţi o micşorare a acestuia şi intenţia de a face mai multe lucruri nu transmite ceva bun", conchide liderul Asociaţiei Constructorilor.

Un program de două ori social

Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor Imobiliare, crede că şansele ca apartamentele ANL să fie cumpărate masiv anul acesta sunt destul de mici, dacă se ia în considerare ce ar fi trebuit să reprezinte acest program. „Pe hârtie reiese că tot ce garantează statul sunt bani pentru cei din ANL. Practic, însă, ar trebui ca aceştia să nu se poată încadra în nici un pachet de creditare având în vedere că sunt cazuri aşa-zise sociale. E clar că posibilii beneficiari nu ar trebui să se poată califica pentru a cumpăra".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite