Prima Casă are trei camere în provincie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oferta din marile oraşe ale ţării este ceva mai mare decât în Capitală în noile plafoane de preţ. Cu 75.000 de euro poţi cumpăra orice tip de apartament. Noile prevederi din cadrul programului guvernamental îi fac pe constructorii din ţară să exclame în cor: „Apă de ploaie“.

Developerii cred că noile norme nu vor încuraja construcţiile noi, tranzacţiile vor rămâne la acelaşi nivel, iar preţurile nu vor suferi modificări.
Investitorii imobiliari din ţară au făcut tot posibilul ca să-şi alinieze întreaga ofertă de preţ în limitele anunţate de programul „Prima Casă" încă de anul trecut. De pildă, în complexul Avantgarden din Braşov un apartament cu trei camere costă acum puţin peste 52.000 de euro.

În Constanţa, în proiectul Tomis Plus, doar apartamentele de două camere s-ar încadra în noul plafon, respectiv 70.000 de euro, însă dezvoltatorul a construit locuinţe mult mai spaţioase, similare unora de trei camere în alte oraşe. Aria unui imobil cu două camere, oferit pentru 59.500 de euro este cuprinsă între 75 şi 78 de metri pătraţi. În Suceava apartamentele de trei camere noi au maximum 70 de metri pătraţi construiţi. Cu noile plafoane, poţi cumpăra tot ce doreşti în Arad.

„Se pot cumpăra cu aceste sume apartamente cu una, două, trei camere, chiar şi un penthouse de două camere", declară Florin Moş, director de marketing în cadrul dezvoltatoruluiARED.

Gata de ieftiniri

În proiectul de pe malul mării, apartamentele de trei camere costă acum 85.000 de euro. Reprezentanţii companiei dezvoltatorare se anunţă însă dispuşi să rediscute aceste valori. „În general, agenţii şi dezvoltatorii sunt deschişi să mai umble la oferta de preţ în momentul în care apare o persoană cu un credit aprobat de către o bancă", explică Suzanne Marinescu, director de marketing Tomis Plus.

Ea precizează că va fi discutată şi varianta unor ieftiniri a apartamentelor de trei camere în viitorul apropiat. „O problemă o vor reprezenta achiziţiile din stadiu de proiect. Acestea au fost specifice perioadei de boom din piaţa imobiliară. Acum toţi vor să vină şi să vadă pe ce dau banii", adaugă Marinescu. Constănţeanca vede în noile norme un impuls dat celor care au proiecte în lucru şi au blocat lucrările din lipsă de lichidităţi.

Atenţie la evaluatori!

Cei care au vrut să cumpere apartamente cu ajutorul Guvernului în provincie s-au confruntat cu o lipsă de concordanţă între preţurile cerute şi evaluările făcute de bănci pentru apartamentele pe care doreau să le achiziţioneze.

În Suceava, spre exemplu, apartamentele noi au preţuri cuprinse între 850 şi o 1.000 de euro pe metru pătrat. „Băncile nu evaluează aici, în oraş, metrul pătrat nou construit la o valoare mai mare de 750 de euro. Oricât s-ar mări plafonul, problema aceasta rămâne", afirmă Mihai Olimpiu. În acest caz este indicat să aveţi ceva mai mulţi bani decât avansul de 5% atunci când mergeţi la bancă.

Georgiana Man, director de marketing Nobila Casa, companie care vinde apartamente în ansamblul Bonjour Residence din Cluj, spune că în acest moment „Prima Casă" nu pare deloc atractivă pentru noi construcţii.

Principalul motiv îl constituie reticenţa faţă de proiecte off-plan. „Par mai degrabă încurajaţi constructorii de case şi duplexuri. La imobile mai mari e greu să mizezi pe multe antecontracte semnate prin acest program", precizează aceasta.

Noile norme ar putea avea drept consecinţă şi ieftinirea apartamentelor noi de patru camere din oraşele de provincie, potrivit lui Daniel Crainic, marketing manager în cadrul portalului imobiliare.ro. „Pe de altă parte, orientarea programului spre locuinţele noi şi construcţii ar putea determina ieftinirea considerabilă a apartamentelor vechi", adaugă Crainic.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite