Spitalele de Urgenţă, asaltate de pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, medicii de familie nu mai pot să dea mai mult de 20 de consultaţii gratuite pe zi. De când a fost dat ordinul, din luna aprilie, secţiile de Urgenţă ale spitalelor s-au aglomerat pentru că mulţi dintre pacienţi vin aici ca să nu plătească la medicii de familie.

Actul adoptat de ministrul Attila Cseke era menit să facă ordine în cabinetele medicilor de familie, dar efectul lui a fost aglomerarea spitalelor. Pacienţii nu mai pot veni fără programare la medicii de familie, care în prezent consultă gratuit 20 de persoane pe zi. În cazul în care pacientul ajunge la medicul de familie fără programare, acesta trebuie să plătească consultaţia. În aceste condiţii, tot mai mulţi pacienţi aleg să se ducă direct la Urgenţe.

CITEŞTE ŞI:

250 de pacienţi pe zi la Urgenţa Judeţeanului

Medic român: "România este o ţară fără speranţă, în care se moare cu zile!"

La Spitalul Universitar din Capitală, numărul pacienţilor care se prezintă la Urgenţe a crescut cu 10%. „Dacă înainte aveam în jur de 350 de pacienţi pe zi, acum medicii consultă peste 400 de bolnavi în 24 de ore. Cei mai mulţi sunt bolnavi care nu reuşesc să-şi facă programare la medicul de familie şi vin la noi. Problema e că suntem foarte aglomeraţi şi riscăm să nu avem timp să ne ocupăm de urgenţele reale", spune dr Bogdan Popescu, purtător de cuvânt al Spitalului Universitar din Capitală.

Medicii de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti spun că în ultima perioadă s-a înregistrat o creştere a numărului de pacienţi cu coduri alb şi albastru, adică a bolnavilor care au nevoie doar de consultaţie. „Noi monitorizăm numărul pacienţilor care se prezintă zilnic la Urgenţe, iar dacă acesta va creşte vom face o sesizare către Ministerul Sănătăţii", a declarat dr Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al Spitalului Floreasca.

250 de pacienţi pe zi

La Spitalul Judeţean din Braşov, peste 250 de pacienţi se prezintă zilnic la Urgenţe. „Numărul pacienţilor care ajung la Unitatea de Primire Urgenţe este în continuă creştere. Dintre bolnavii care vin aici, doar 20% necesită îngrijiri de urgenţă.

Cei mai mulţi apelează la acest serviciu ca să fie siguri că sunt consultaţi gratis. Pentru că există zilnic un număr foarte mare de bolnavi care ajung la camera de urgenţă a spitalului, atenţia medicilor scade. Noi nu putem redirecţiona un bolnav înainte de a-l consulta", a declarat Ioana Chiţea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Braşov.

„Ni s-a încălcat dreptul la muncă"

Medicii de famile sunt revoltaţi de această situaţie şi susţin că le-a fost încălcat dreptul la muncă. „Am ajuns să mă cert cu pacienţii la uşa cabinetului. Înainte aveam şi câte 50 de consultaţii pe zi, acum ce trece de 20 trebuie să reprogramez sau să le cer să plătească câte 30 de lei. Nu e corect nici faţă de pacient, care plăteşte asigurare medicală, dar nici faţă de noi", este de părere dr Valentina Boboc, medic de familie.

Mai mult, medicii de familie se plâng că prin această măsură le-au scăzut şi veniturile. „Acum pacienţii preferă să se ducă la Urgenţe, unde nu trebuie să plătească pentru o consultaţie. Casa de Sănătate nu ne decontează decât 20 de consultaţii pe zi, deci nu pot avea libertatea să consult câţi pacienţi vreau", spune dr Valentina Boboc.

Pacienţii sunt supăraţi

Noile reglementări creează nemulţumiri şi în rândul pacienţilor. Oamenii spun că au plătit asigurare de sănătate şi nu li se pare normal să plătească alţi bani pentru consultaţiile la medicul de familie. „Am venit la Urgenţă pentru că la medicul de familie era o aglomeraţie de nedescris. În plus, trebuia să şi plătesc, pentru că nu am făcut programare din timp. Mă doare tare spatele şi de aia am venit la spital.

Şi aici, la Urgenţe, o să stau vreo două ore, dar măcar ştiu că mă consultă şi îmi dă tratament", a spus Mioara Tudoran, o pacientă de 72 de ani. Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), arată că mulţi pacienţi s-au plâns că medicii nu le mai prescriu reţete compensate sau bilete de trimitere dacă vin peste limita de 20 de consultaţii care pot fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Medicii nu îşi pot lua răspunderea prescrierii peste cele 20 de consultaţii pentru că, în acest caz, ei vor fi obligaţi să plătească contravaloarea acelor tratamente. Dacă pacientul nu are bani să îşi plătească tratamentul, acesta va fi trecut pe lista de prioritate pentru luna următoare. Nu e normal", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC. (A mai colaborat Cristina Nica şi Gabriela Vişan)

Pacientul trebuie să anunţe medicul

Ordinul privind programarea la medicul de familie prevede că pacientul care nu poate respecta, din motive justificate, data şi ora consultaţiei stabilite de comun acord cu medicul îl va anunţa pe acesta cu o zi înainte.

Creşte timpul de aşteptare la Camera de Gardă

Tot mai mulţi pacienţi din Sibiu preferă Spitalul de Urgenţă, în locul medicului de familie. Dacă, în luna aprilie, la spital erau consultaţi în medie aproximativ 150 de pacienţi, luna mai a debutat cu o explozie din partea pacienţilor care nu sufereau neapărat de o urgenţă.

„Acum începem să simţim efectele. Noi nu putem să nu vedem pacienţii dar dacă se continuă aşa, vor exista şi urmări. Timpul de aşteptare va creşte de la cel mult 30 de minute la o oră şi jumătate, poate chiar două, şi multe altele legate de suprasolicitarea medicului: oboseală în plus, de aici riscul de a greşi creşte şi multe altele", afirmă Constantin Roşca, şeful de la Urgenţe, din cadrul spitalului sibian. Medicii mai spun că bugetul riscă să se termine în septembrie. „Nu am putut prevedea noutatea legislativă şi am stabilit un buget pe lună de 400.000 de lei, dar din septembrie probabil că vom rămâne fără bani", spune Constantin Roşca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite