250 de pacienţi pe zi la Urgenţa Judeţeanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să fie siguri că nu plătesc consultaţia la medicul de familie, braşovenii se îngrămădesc pe holurile spitalului. Numărul pacienţilor care vin la Spitalul Judeţean, direct la Urgenţe, a crescut exponenţial de când legea limitează numărul consultaţiilor la medicii de familie.

De la începutul acestei luni, medicii de familie nu mai pot oferi gratis mai mult de 20 de consultaţii pe zi. Ca să nu rişte să fie nevoiţi să îşi plătească  vizita la medic, tot mai mulţi braşoveni apelează la serviciul de Urgenţe al Spitalului Judeţean. Zilnic, aici ajung în medie 250 de pacienţi.

Numărul pacienţilor care ajung la Unitatea de Primire Urgenţe este în continuă creştere. Dintre bolnavii care vin la urgenţe, doar 20% necesită îngrijiri de urgenţă. Cei mai mulţi apelează la acest serviciu ca să fie siguri că sunt consultaţi gratis. Pentru că există zilnic un număr foarte mare de bolnavi care ajung la camera de urgenţă a spitalului, şi atenţia medicilor scade. Noi nu putem redirecţiona un bolnav, înainte de a-l consulta", a declarat Ioana Chiţea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Braşov.

Medicii de familie spun că noul contract-cadru provoacă numeroase neînţelegeri şi că are darul de a-i speria pe pacienţi. Dacă nu şi-au făcut programare din timp, bolnavii tind să aleagă varianta mai simplă.

Interpretarea contractului-cadru se face diferit de către fiecare Casă de Sănătate, iar medicii de familie trebuie să acţioneze în consecinţă. Sunt bolnavi care merg la Urgenţe, înainte de a discuta cu medicul de familie despre o eventuală consultaţie. Sunt pacienţi acuţi sau subacuţi care vin la noi şi nu putem să îi punem să plătească. Dacă vorbim de o schimbare a sistemului, aceasta nu se poate produce decât treptat", a explicat Şerban Mircescu, unul dintre medicii de familie din Braşov.

Pacienţii sunt supăraţi

Noile reglementări crează nemulţumiri în rândul pacienţilor. Oamenii spun că au plătit o viaţă asigurare de sănătate şi nu li se pare normal că plătească 10 lei pe consultaţie dacă au avut ghinionul ca în faţa loc la coadă să fie alte 20 de persoane.

Am venit la urgenţă pentru că la medicul de familie era o aglomeraţie de nedescris. În plus trebuia să şi plătesc pentru că nu am făcut consultaţie din timp. Mă doare tare spatele şi de aia am venit la spital. Şi aici, la urgenţe o să stau vreo două ore, dar măcar ştiu că mă consultă şi îmi dă tratament", a spus Mioara Tudoran, o pacientă de 72 de ani.

„Dintre bolnavii care vin la urgenţe, doar 20% necesită îngrijiri medicale de urgenţă“, Ioana Chiţea medic

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite