Şpaga pentru aviară, dată prin virament bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru lucrările de dezinfecţie, firma ieşeană Lumi SRL  a primit, în 2005 şi în 2006, şase milioane de euro
Pentru lucrările de dezinfecţie, firma ieşeană Lumi SRL a primit, în 2005 şi în 2006, şase milioane de euro

DNA a găsit documente din care reiese clar că patronul firmei Lumi SRL a mituit mai mulţi directori din Ministerul Transporturilor. O parte din şpaga dată pentru dezinfecţia în cazul virusului A (H1N5) a fost virată, potrivit DNA, în conturile directorilor din Ministerul Transporturilor Victor Butean şi Mihaela Hâncu.

Fostul director general al Agenţiei de Sănătate Publică Mihaela Hâncu este acuzată că ar fi primit în contul personal de card, în perioada 28 septembrie 2005-20 aprilie 2006, suma de 12.050 de lei.

Mai citeşte şi:

VIDEO Tonel Ursachi, afaceristul ieşean care a câştigat bani de pe urma gripei aviare din 2006, a fost arestat (UPDATE)

Banii erau din partea omului de afaceri Tonel Ursachi, administrator al societăţii
SC Lumi, iar persoanele care au făcut viramentul erau colaboratori ai săi. SC Lumi SRL a fost firma de apartament desemnată să facă dezinfecţia în cazul focarelor de gripă aviară izbucnite în România în anii 2005 şi 2006.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ministerul Transporturilor, Victor Butean, este acuzat că ar fi primit grosul mitei. În cazul lui, procurorii au constatat că de la 13 septmebrie 2005 şi până la 6 septembrie 2006, ar fi primit în contul personal 60.420 de lei. Cele mai mari sume ar fi fost virate de Tonel Ursachi şi de nepotul său, Adrian Ursachi-acuzat în acest dosar.

Butean şi Ursachi, coautori în lucrări

Fostul director Victor Butean şi afaceristul Tonel Ursachi, acuzaţi de fapte de corupţie şi spălare de bani, au fost arestataţi preventiv, duminică, pentru 29 de zile de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Procurorii au arătat că firma lui Ursachi, SC Lumi SRL, a obţinut nelegal contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie. Societatea lui nu avea decât un singur angajat, avea sediul în­­­tr-un chioşc şi nu avea niciun fel de utilaje.

Procurorii arată că  Butean şi Ursachi erau prieteni de mai multă vreme, amândoi sunt medici veterinari şi au fost coautori ai unor lucrări de specialitate. Astfel, în cadrul discuţiilor de la Comandament Antiepizotic Central, instituit cu ocazia apariţiei virusului gripei aviare, Hâncu, şefa directă a lui Butean, ar fi dezinformat şefii din Ministerul Transporturilor  şi a recomandat insistent SC Lumi să se ocupe de dezinfecţie. Potrivit unei expertize făcute de specialiştii DNA, SC Lumi a încasat 26.313.197 de lei, de la CNADNR şi CNCF CFR SA, pentru servicii de dezinfecţie.

SC Lumi nu a prestat niciun fel de activitate, ci a subcontractat lucrările societăţii Mior în schimbul sumei de 5.422.467 de lei. Astfel, firma Lumi a obţinut din acest contract o rată a profitului de 425%, aproximativ 6.088.278 de euro. SC Mior a subcontractat lucrările de dezinfecţie la alţi 12 subcontractori pentru doar 1.261.492 de lei, adică 360.426 de euro.

Pentru a masca sursa nelegală a celor şase milioane de euro care trebuiau împărţite între Butean şi Ursachi, cei doi au făcut mai multe tranzacţii fictive cu acţiuni ale unor societăţi pe care le controlau sau au mascat banii sub forma unor contracte de consultanţă veterinară.

Detaliile contractului, stabilite pe telefon

„De acum luptăm numai cu metode neconvenţionale! Nu mai ţine!", spune într-o convorbire Ursachi. Procurorii au date potrivit cărora acesta ar fi încercat să influenţeze martorii din dosar.

De altfel, listingul convorbirilor telefonice iniţiate de Ursachi în perioada 15 septmebrie-17 octombrie 2005, data semnării primului contract, relevă că acesta a efectuat 56 de apeluri către Butean şi 19 către Hâncu. După semnarea contractelor şi până la 31 decembrie 2005, Ursachi a efectuat doar nouă apeluri către Butean, în schimb a apelat-o pe Hâncu de 57 de ori. Aceste convorbiri denotă faptul că cei trei se coordonau pentru ca Lumi să câştige fabulosul contract.

"Nu mi-au dat niciun ban, dar mi-au făcut dosare penale. Vor să facă dintr-o persoană cu doctorat, un infractor."
Tonel Ursachi
om de afaceri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite