„Soluţiile“ protestatarilor la criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii să meargă câte patru într-o maşină, iar impozitele să le strângă un batalion de elită - sunt alternativele bugetarilor la criză. Sindicaliştii au venit ieri la mitingul din Piaţa Victoriei cu puţine contrasoluţii la măsurile de criză propuse de Executiv, dar hotărâţi să dărâme Guvernul Boc.

Nemulţumiţii din Piaţa Victoriei nu prea aveau ieri idee ce s-ar mai putea face pentru a scoate ţara din criză şi pentru a salva de la tăiere salariile bugetarilor şi pensiile.

FOTO Filmul mitingului din faţa Guvernului

Mai citeşte şi:

Capitala, scenă pentru proteste şi concert

Electricianul Marin Chiţu, cu un salariu de 1.000 de lei, a găsit soluţia inedită: „Să se desfiinţeze ministere, să fie mai puţine. Parlamentarii ar trebuie să nu mai călătorească atât, să nu mai aibă atâţia secretari. Ar putea foarte bine să meargă câte patru parlamentari într-o singură maşină".

Hotelul şi telefoanele

Câţiva metri mai încolo, pensionarul Mihai Matei, fost ofiţer în rezervă, a propus o variantă salvatoare fiscal pentru întreaga ţară: „Să-mi dea un batalion de elită şi să încep să strâng în toate judeţele dările şi impozitele. Când vor vedea ce păţesc acele judeţe, celelalte se vor preda singure".

Singurul lucru care li se părea clar tuturor era că nici guvernanţii nu ar deţine reţeta salvatoare. De aceea, dincolo de soluţii lor de neiniţiaţi în ale guvernării, sindicaliştii aveau un singur scop: să plece Cabinetul Emil Boc şi să vină alţi miniştri, care au soluţii adevărate. De la gunoieri şi până la artişti, toţi erau de părere că orice diminuare de venituri trebuie să înceapă de sus, cu parlamentarii şi guvernanţii.

Mai întâi, să se taie drastic toate cheltuielile parlamentarilor: „să nu mai stea la hotel", a spus minerul Ion Şomanescu de la Complexul Energetic Rovinari; „să-şi plătească singuri telefoanele, să rămână fără consilieri şi fără fonduri de protocol şi, apoi, să plece", a cerut electromecanicul Lucian Popescu din Râmnicu Vâlcea.

Averile, ţinta numărul 1

Pentru a-şi dovedi mult clamata solidaritate cu cei mai nefericiţi dintre cetăţeni, miniştrii ar trebui să-şi vândă averile, nu să-şi doneze salariile, a spus Gheorghe Ioana, un instalator din Mioveni, Argeş:

„Nu vrem pomană, vrem să-şi vândă averile, apoi să rămână în ţară şi să trăiască şi ei cu 600 de lei pe lună. Atunci vom crede că vor binele ţării". Călin Alexa, salariat la ADP Bucureşti, voia tăierea fără milă a salariilor demnitarilor şi miniştrilor: „Salariile trântorilor din Parlament şi din Guvern, că stau pe un sac de bani".

O femeie care lucrează în sistemul de asistenţă socială era şi mai categorică: ea propune ca autorităţile să lase în pace bugetarii şi să se lupte cu privaţii, fiindcă acolo se face evaziune fiscală de proporţii.

„Privaţii nu declară corect profiturile şi nici veniturile. Pe cartea de muncă au trecute nişte salarii, dar în mână iau mult mai mult. Dacă nu vor face aceste lucruri şi vor alege să ne omoare încet, cu picătura chinezească, atunci noi vom ajunge următorii asistaţi ai societăţii", a spus Corina Ionescu, referent gradul I la un centru de îngrijire a vârstnicilor cu probleme psihice.

Variante pentru măsurile Guvernului

Protestatarii au cerut reducerea cheltuielilor inutile ale parlamentarilor şi comasarea numărului de ministere.

Dacă s-ar elimina investiţiile cu ţintă pentru clientela politică, nu ar mai fi nevoie să se reducă salariile din sectorul public cu 25% şi a pensiilor cu 15%, în opinia protestatarilor. 

Ei susţin că o economie la buget s-ar realiza şi dacă s-ar renunţa la risipit banii publici pe achiziţii aberante.

Stabilirea unei limite‑plafon peste care să nu treacă salariile şi pensiile, pentru a se evita veniturile uriaşe.

Ce propun bugetarii

Marin Chiţu, electrician, 1.000 de lei, rămâne cu 750 de lei: „Să se desfiinţeze ministere, să fie mai puţine. Parlamentarii ar trebuie să nu mai călătorească atât, să nu mai aibă atâţia secretari. Ar putea foarte bine să meargă câte patru parlamentari într-o singură maşină".

Mihai Matei, pensionar, primeşte 950 de lei, rămâne cu 807,5 lei: „Sunt ofiţer în rezervă, iar soluţia ar fi să-mi dea un batalion de elită şi să încep să strâng în toate judeţele dările şi impozitele. Când vor vedea ce păţesc acele judeţe, celelalte se vor preda singure.

Lazăr Tănase, inspector Direcţia de Finanţe Prahova, 1.600 de lei salariu, rămâne cu 1.200 de lei: „Să se reducă investiţiile cu ţintă pentru clientela politică. Să nu se mai asfalteze acolo unde
nu trebuie."

Kadar Geza, profesor, 2.000 de lei salariu, rămâne cu 1.500 lei: „O posibilă soluţie ar fi reducerea cheltuielilor prin comasarea şcolilor, mai ales la sate. Dar e dificil. Donarea salariului e praf în ochi. Să-şi reducă cu adevărat cheltuielile, nu să ne amăgească".

Marioara Cotoşman, funcţionar la Poştă, 1.200 de lei salariu, rămâne cu 900 de lei: „Aş fi de acord cu reducerea cheltuielilor din instituţie, dar nu prea sunt cheltuieli de tăiat, că s-a tot redus până acum. Salariile să fie lăsate la acest nivel, să nu le mai scadă".

Maria Galescu, asistentă medicală, 1.000 de lei salariu, rămâne cu 750 de lei: „Îngheţarea salariilor la acest nivel, dar nicicum reducerea lor. Să nu se mai încurajeze nepotismele la angajare. Pentru că aceştia au şi cele mai mari salarii".

Nina Ţone, funcţionar Consiliul Judeţean Giurgiu, 840 de lei salariu, rămâne cu 630 de lei: „Să-şi reducă salariile lor fabuloase. Cea mai importantă soluţie ar fi să plece acasă şi să lase locul altora care ştiu să găsească soluţii care să ne scoată din criză".

Concertul AC/DC, mai periculos decât mitingul sindicatelor

Potrivit Poliţiei şi Jandarmeriei, la miting au participat aproximativ 30.000 de sindicalişti şi pensionari. Un miting de asemenea proporţii n-a mai avut loc din noiembrie 2001, când sindicaliştii au ieşit în stradă nemulţumiţi că executivul n-a respectat „Pactul social" încheiat cu un an înainte.

Unul dintre poliţiştii aflaţi ieri în misiune la Palatul Victorie ne-a mărturisit că nu e deloc impresionat de proporţiile demonstraţiei: „Sunt puţini, faţă de câţi au fost duminică, la concertul AC/DC. Acolo am avut probleme serioase. Aici e foarte bine".

„Arma psihotronică" a Poliţiei Române

Poliţiştii din Arad au adus o alarmă antiaeriană cu manivelă, din al doilea război mondial. Un poliţist ţinea în braţe pâlnia ca de gramofon şi puternic „şifonată" , iar un al doilea transpira, în spatele primului, învârtind manivela care o punea în funcţiune.

Deşi ruginită, antiaeriana arădenilor a reuşit să-i isterizeze pe cei din jur cu sunetul său ascuţit, motiv pentru care a şi fost declarată „arma psihotronică" a Poliţiei Române.

Poliştii, tampon între sindicalişti şi jandarmi

Participanţii au ocupat Piaţa Victoriei, aşezându-se ca într-un dispozitiv de luptă. În primele rânduri, atârnaţi pe gardurile de protecţie, sindicaliştii din penitenciare şi din Poliţie, îmbrăcaţi în uniforme, au format o zonă tampon între demonstranţi şi jandarmii responsabili cu păstrarea ordinii la miting şi a integrităţii Palatului Victoria.

Când unul dintre liderii poliţiştilor a urcat pe scenă, primele rânduri ale demonstranţiei s-au transformat în valuri albastre, toţi ridicând caschetele în aer şi fluturându-le ameninţător spre sediul Guvernului: „Boc, Boc, Boc/ Pe uşa ta/A venit Poliţia!"

„Poliţia e cu voi!"

Tot poliţiştii au avut şi cea mai spectaculoasă intrare în Piaţă. Cei de la Pro Lex au venit încolonaţi şi purtând scuturi din carton pe care au scris: „Stop abuzurilor!" şi „Pro Lex în acţiune". Când au ajuns printre ceilalţi demonstranţi,  au început să scandeze:

„Poliţia e cu voi! Poliţia e cu voi!", stârnind amuzamentul celorlalţi bugetari. Imediat după ei, au apărut şi ortacii din Oltenia, care au fost întâmpinaţi cu  scandările unor mucaliţi: „Minerii e cu noi!".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite