Războiul Primăriei Slatina cu Bercea Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, deţine nenumărate imobile şi terenuri în Drăgăneşti şi în Slatina, majoritatea pe numele altor persoane. Primăria Slatina încearcă să demoleze mai multe construcţii ridicate fără autorizaţie, al căror proprietar este auto-intitulatul „preşedinte al ţiganilor“.

Bercea Mondial (43 de ani) deţine peste 50 de imobile, în Slatina, dar şi în Drăgăneşti, cele mai multe pe numele unor intermediari. Interpuşii trăiesc la limita sărăciei, fără să poată face dovada banilor cu care au fost ridicate casele.

„Imobilele aparţin, în realitate, lui Bercea Mondial, pentru că toţi intermediarii i-au dat acestuia procuri de reprezentare în faţa autorităţilor", a declarat, pentru „Adevărul" primarul Slatinei, Darius Vâlcov.

Citiţi şi:

FOTOGALERIE Averea lui Bercea Mondial. Vezi ce palate are în Slatina şi Drăgăneşti

REPORTAJ: Viaţa în oraşul Mondialului. Cum a trecut Bercea din cocioabă în palat

VIDEO Justiţia lui Bercea

De fiecare dată când autorităţile au încercat să demoleze clădirile construite ilegal, proprietăţile erau înstrăinate succesiv, „în suveică", pentru ca „preşedintele ţiganilor" să scape de rigorile legii. În ultimii ani, Sandu Anghel a fost sancţionat de Primărie cu nenumărate amenzi, pentru nerespectarea legislaţiei în construcţii.

„Amenzile date lui Sandu Anghel şi interpuşilor săi, cele mai multe neplătite încă, totalizează 700.000 de lei. La acestea se adaugă penalităţi care dublează, practic, suma datorată", a declarat edilul Darius Vâlcov.

Strada Ecaterina Teodoroiu nr. 2

În februarie 2008, Sandu Anghel a cumpărat un teren de 180 mp, pe care a ridicat o clădire, fără autorizaţie. Primăria l-a sancţionat cu 100.000 de lei şi l-a somat să demoleze construcţia. Bercea Mondial a contestat în instanţă sancţiunile, dar judecătorii au respins acţiunea.

Pentru că a refuzat să pună în executare hotărârea judecătorească, Anghel s-a ales cu dosar penal. Potrivit primarului Darius Vâlcov, ulterior, Bercea Mondial a falsificat o autorizaţie de construire, eliberată de autorităţi pe numele lui Ovidiu Andrei Catană, pentru o construcţie, din strada Piteşti nr. 114.

Nu doar autorizaţia a falsificat-o, dar şi un certificat fiscal, cu care a reuşit să intabuleze imobilul, susţine edilul. În tentativa de a scăpa de sancţiuni, preşedintele ţiganilor a vândut imobilul „în suveică", de patru ori. În prezent, proprietatea figurează pe numele unui interpus, Marius Constantin, din Drăgăneşti.

Primăria a iniţiat un nou proces, pentru demolarea construcţiei din Ecaterina Teodoroiu, aflat pe rolul Judecătoriei Sf. Gheorghe (termen 2 martie 2011), după ce Bercea Mondial a cerut strămutarea dosarului, pe motiv că în Slatina primarul oraşului poate influenţa judecătorii.

Strada Piteşti nr. 110-112

image

În 2005, Anghel Sandu a cumpărat de la SC Rulmenţi Slatina un teren de 4.887 mp. În iunie 2006, Bercea Mondial a ridicat o construcţie fără autorizaţie, motiv pentru care Primăria a aplicat o amendă de un miliard de lei vechi, cu obligaţia de a demola imobilul. Bercea a folosit  strategia sa preferată, „suveica", terenul fiind vândut succesiv, pe hârtie, de nu mai puţin de 10 ori.

Bercea Mondial a contestat în instanţă sancţiunile şi a câştigat, Primăria neputând să facă dovada că el este proprietarul real al terenului. În 2007, Primăria i-a dat o nouă amendă lui Gheorghe Săbăreanu, cel care figura drept proprietar. Sancţiunea a fost contestată, dar procesul a fost pierdut de interpusul lui Bercea. 

În timpul procesului, terenul din str. Piteşti şi-a schimbat din nou proprietarul, fiind trecut pe numele Oranţei Stoiculescu. Amenda nu a fost plătită niciodată. În 2008, Primăria a deschis o nouă acţiune la Judecătoria Slatina pentru demolarea construcţiei ilegale, procesul fiind încă pe rol (termen 30 martie 2011). Potrivit edilului Darius Vâlcov, la procese nu s-au prezentat proprietarii din acte, ci Bercea.

Strada Piteşti nr. 187 A

Spaţiul comercial din strada Piteşti nr. 187A

În 2007, Bercea Mondial a cumpărat, printr-un intermediar, Gabriela Tănăsie, un teren de 1.000 mp, cu casă. Ulterior, Tănăsie a solicitat Primăriei, prin procuratorul Anghel Sandu, autorizaţie de construire pentru o verandă. Documentul a fost folosit pentru ridicarea unui palat ţigănesc, cu amprenta la sol de 800 mp.

La 28 august 2007, Primăria a sancţionat-o pe Gabriela Tănăsie cu o amendă de 100.000 de lei, cu obligaţia de a demola construcţia ilegală. Sancţiunile au fost contestate, dar autorităţile administrative au câştigat procesul. Interpusul lui Bercea Mondial a refuzat să pună în aplicare hotărârea judecătorească, iar Primăria a deschis un nou proces la Judecătoria Slatina (termen 23 martie 2011).

Strada Piteşti nr. 114

În 2007, tot printr-un interpus, Bercea a cumpărat un teren de 311 mp. La 14 februarie 2008, Ovidiu Andrei Catană, proprietarul din acte, a obţinut o autorizaţie pentru o construcţie de 52 mp. Construcţia ridicată, o spălătorie auto, a avut însă o ampretă la sol de patru ori mai mare (225 mp), aşa că Primăria l-a sancţionat pe Catană cu 100.000 de lei şi somaţie de demolare.

Înainte de a contesta amenda în instanţă, Ovidiu Catană a vândut proprietatea unui alt intermediar al lui Bercea, Nicolae Budan. Tertipul a avut efect, iar Primăria a pierdut procesul. La două luni după ce a cumpărat formal proprietatea, Budan i-a vândut-o lui Sandu Anghel, cel care s-a aflat tot timpul în spatele afacerii.

Strada Piteşti nr. 114 D

image
image

Atelierul auto din strada Piteşti nr. 114 D  Fotografii: Mircea Păun



În 2010, Bercea Mondial a cumpărat, printr-un interpus, Ionel Toader, un teren de 328 mp. Toader a solicitat de la Primărie autorizaţie de construire pentru spaţii comerciale şi birouri. Construcţia nu a respectat documentaţia, iar Toader a fost amendat cu 80.000 de lei şi somat s-o demoleze. Interpusul lui Bercea Mondial a contestat sancţiunile în instanţă, nu înainte de a vinde terenul unui alt intermediar, Florin Văduva. Procesul este pe rolul Judecătoriei Slatina (termen 8 martie 2011).

Strada Piteşti nr. 191

În 2010, Florin Anghel, unul dintre fiii lui Bercea Mondial, a cumpărat de la Automobil Clubul Român (ACR) două loturi de 1.400 mp, respectiv 1.013 mp. Construţia veche, aflată pe unul dintre terenuri, a fost modificată fără autorizaţie, căpătând forma unui palat ţigănesc cu turnuleţe.

Reacţia Primăriei a fost promptă: amendă de 80.000 de lei şi somaţie de demolare. Bercea a contestat sancţiunile, dar Judecătoria Slatina a respins acţiunea. Procesul este în faza de recurs la Tribunalul Olt (termen 10 martie 2011).

Bulevardul Al. i. Cuza numerele 18B, 19C, 19D şi 21

image

Ansamblul de patru imobile din Bulevardul Al.I. Cuza

image

În 2003, Bercea Mondial a cumpărat un teren de 3.000 mp, pe care l-a lotizat în patru părţi. În acelaşi an, el a obţinut autorizaţie de construire pentru un ansamblu de patru locuinţe. Pentru că a făcut imobilele mai mari decât prevedea documentaţia aprobată şi le-a schimbat destinaţia în spaţii comerciale, proprietarul a fost sancţionat de Primărie de două ori cu amenzi în valoare de 2.500 de lei,
respectiv 2.000 de lei.

În timp ce contesta sancţiunile în instanţa, Bercea Mondial a trecut clădirile pe numele unor interpuşi: Ion Crinică Anghel, Florin Anghel (ambii rude cu Bercea), Vadar Puţică şi Armeanca Muşulică. Strategia l-a ajutat pe preşedintele ţiganilor să câştige procesul cu Primăria, obţinând o decizie definitivă şi irevocabilă.

Aleea Tipografului nr. 9

În 2006, Bercea Mondial a achiziţionat un teren de 4.000 mp, pe care se aflau halele unei foste tipografii intrate în faliment. Ulterior, a lotizat terenul, pe unul dintre loturi ridicând un imobil fără autorizaţie. Proprietatea a fost trecută pe numele lui Cristinel Cenuşă, interpus folosit de Bercea Mondial şi în alte cazuri.

Primăria l-a amendat pe Cenuşă pentru construcţia ilegală, dar acesta a câştigat procesul în care a contestat sancţiunea, pentru că în acte figura deja un alt "proprietar", Marius Constantin (intermediar scos în faţă şi în cazul litigiului pentru imobilul din str. Ecaterina Teodoroiu, nr. 2). Primăria nu mai poate face nimic, pentru că hotărârea instanţei este definitivă şi irevocabilă.

Cel de-al doilea lot din Aleea Tipografului a fost trecut de Bercea Mondial pe numele altui interpus, Clopoţel Constantin. În ianurie 2011, inspectorii Primăriei au sesizat că pe acest teren a fost începută o construcţie fără autorizaţie. Proprietarul a fost amendat cu 80.000 de lei.

Potrivit primarului Darius Vâlcov, constructorii, angajaţi „la negru", ridică imobilul cu o repeziciune uimitoare, pentru ca Bercea Mondial să contracareze mai uşor măsurile luate de Primărie. Sancţiunea n-a fost contestată încă, dar edilul se aşteaptă ca, din moment în moment, Primăria să fie dată în judecată pentru anularea şi acestei sancţiuni.

Strada Câmpului nr. 19

În 2003, Sandu Anghel a achiziţionat, pe numele fiicei sale Izaura, un teren în suprafaţă de 580 mp. A construit aici o casă, cu două niveluri, în baza unei autorizaţii emise de Primărie. Pentru a avea acces în strada principală, Piteşti, în 2005, Bercea a turnat o platformă betonată, pe domeniul public. Primăria a demolat-o, fără a mai fi nevoie de o decizie a instanţei. Bercea a dat în judecată autorităţile locale, solicitând despăgubiri pentru platforma desfiinţată, dar a pierdut procesul.

Strada Tunari nr. 24

Pe un teren de 400 mp, Bercea Mondial a ridicat, în 2006, un palat ţigănesc. Pentru nerespectarea autorizaţiei de construire, sora lui Bercea, Elena Anghel, cea care figurează în acte drept proprietar, a fost amendată de Primărie. Ca şi în alte cazuri, sancţiunea a fost contestată, instanţa dând câştig de cauză proprietarului. Potrivit primarului Darius Vâlcov, toate tranzacţiile false de vânzare-cumpărare, prin care casele erau trecute de pe un nume pe altul, au fost încheiate la un singur notar public, Rodica Ruscu, din Slatina.

"Amenzile date lui Sandu Anghel şi interpuşilor săi, cele mai multe neplătite încă, totalizează 700.000 de lei."
Darius Vâlcov
primar Slatina

PROCEDURI

Procesele dintre Primăria Slatina şi Bercea Mondial par să nu se mai încheie. Chiar dacă administraţia locală a demonstrat în instanţe că Bercea  a construit ilegal, imobilele cu pricina nu au fost încă demolate.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite