Marile companii se tem să opereze scumpiri prea mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile petroliere au majorat cu prudenţă preţurile la carburanţi. Marile firme din România nu au profitat de creşterea TVA pentru a mări nejustificat preţurile.

Începând de joi, şoferii trebuie să scoată din buzunar cu aproape 0,3 lei mai mult pentru un litru de carburant, după ce companiile petroliere au transferat în preţul final majorarea TVA. De exemplu, Petrom, cea mai mare companie locală, a operat o majorare a preţurilor cu 4,1% - 4,3%.

Mai citiţi şi:

România, pe locul 19 în Uniunea Europeană în funcţie de rata şomajului

Bittman: Finanţele ştiu cine fură, dar sunt firme şi oameni pe care nu ai voie să îi controlezi

„Această scumpire este cauzată exclusiv de majorarea TVA", ne-au declarat reprezentanţii Petrom. Astfel, cel mai ieftin sortiment de carburanţi comercializat în reţeaua Petrom, Euro Diesel 5, costă 4,48 de lei pe litru, iar benzina de top OMV Carrera 100 are un preţ de 5,40 de lei pe litru.

Potrivit calculelor „Adevărul", dacă preţul produselor creşte din cauza majorării TVA la 24%, această scumpire ar trebui să fie de 4,2%. Însă companiile petroliere care importă o cantitate mare de carburanţi au crescut preţurile de referinţă cu mai mult de 5%, întrucât, la majorarea cu cinci puncte procentuale a TVA, se adaugă şi deprecierea dolarului. Aceasta în condiţiile în care atât preţul ţiţeiului, cât şi cel al produselor petroliere sunt exprimate în dolari, iar compania cumpără în moneda americană şi vinde în lei.

De exemplu, Rompetrol, al doilea mare jucător de pe piaţă, a operat majorări cuprinse între 5,1% şi 5,8%. De la ultima majorare a preţurilor din benzinăriile Rompetrol, efectuată la 18 iunie, leul s-a depreciat cu 4% faţă de dolar. Astfel, cel mai ieftin sortiment de carburant Rompetrol, respectiv Efix Diesel, costă 4,79 de lei pe litru, în timp ce benzina cu cel mai mare preţ, Alto 101, poate fi cumpărată cu 5,48 de lei, fiind, totodată, şi cel mai scump sortiment de carburant de pe piaţa din România. Şi în benzinăriile ruşilor de la Lukoil se simte diferenţa TVA. Şoferii îşi pot cumpăra de la pompele alb-roşii carburanţi mai scumpi cu 4,19% - 4,27%.

Efectul scumpirii carburanţilor

Scumpirea carburanţilor se răsfrânge inevitabil în creşterea celorlalte preţuri din cauza majorării costurilor de transport. Deocamdată, marile companii au ţinut cont doar de creşterea TVA şi de cursul leu-dolar.

Piaţa auto second-hand, favorizată

Creşterea TVA de la 19% la 24% va determina o parte importantă dintre clienţii care vor să achiziţioneze o maşină să se orienteze către piaţa auto second-hand, unde preţurile nu vor suferi modificări, apreciază directorul site-ului autovit.ro, Attila Okany.Raportul dintre maşinile noi şi cele rulate a fost în primul trimestru de 1 la 4, în creştere faţă de perioada similară din 2009, când raportul era de 1 la 2,6.În primele cinci luni au fost înmatriculate 61.252 de automobile second-hand, cu 47% mai puţin faţă de perioada similară din 2009.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite