Scrisoare deschisă către premierul desemnat Victor Ponta. Profesorii universitari nu o vor pe Corina Dumitrescu ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 20 de profesori de la cele mai mari universităţi din ţară au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului desemnat Victor Ponta, cerând schimbarea Corinei Dumitrescu, nominalizată pentru portofoliul de Ministru al Educaţiei în Guvernul României.

"Înţelegem că nominalizările pentru posturile din Guvern au fost făcute în urma unor calcule şi negocieri politice din interiorul Partidului Social Democrat, respectiv în Uniunea Social Liberală. Guvernul pe care îl veţi conduce în perioada următoare trebuie să răspundă unor aşteptări foarte mari din partea românilor, în primul rând de natură financiară. Presiunea ce apasă asupra Guvernului nu trebuie să afecteze calitatea învăţământului din România", se arată în scrisoarea universitarilor.

Citeşte aici integral scrisoarea universitarilor către Victor Ponta

Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra riscului de scădere a standardelor de performanţă academică din învăţământul superior românesc "în perioada în care Ministerul Educaţiei ar fi sub conducerea Doamnei Corina Dumitrescu".

"Domnia Sa, în calitate de rector la o universitate privată, a contestat în instanţă procesul de evaluare a universităţilor din România. Ţinând cont de această poziţie a Doamnei Corina Dumitrescu faţă de standardele de performanţă şi faţă de evaluarea universităţilor, este evident riscul ca, prin măsurile administrative şi propunerile legislative pe care le va lua sau iniţia în calitate de ministru, să anuleze sau cel puţin să coboare nivelul acestor cerinţe de natură academică", se mai arată în scrisoarea deschisă.

În opinia profesorilor universitari, diferenţele foarte mari în calitatea actului educaţional între universităţile româneşti au cauze multiple. "După 1990 s-au înfiinţat foarte multe instituţii de învăţământ superior, atât de stat, cât şi private, în care au fost promovaţi profesori fără să aibă pregătirea necesară. Mulţi profesori de liceu au ajuns peste noapte profesori universitari, iar dintre proprii absolvenţi au fost adesea promovate persoane fără rezultate în activitate academică".

În continuare, semnatarii scrisorii mai spun că standardele de performanţă ale universităţilor din România care s-au aplicat în ultimii ani trebuie păstrate şi chiar ridicate pentru a promova calitatea, performanţa şi concurenţa în învăţământul superior.

La final, semnatarii scrisorii cer nominalizarea unei alte persoane pentru portofoliul Ministerului Educaţiei, care să nu fie în conflict de interese ca urmare a poziţiei exprimate public faţă de standardele de performanţă.

"În plus, vă rugăm să gestionaţi eficient şi responsabil creşterea performanţei academice şi educaţionale în învăţământul românesc. Absolvenţii de azi nu sunt doar votanţii de mâine, ci în primul rând sunt contribuabilii de mâine, care pot aduce plus-valoare în economie şi astfel vor genera venituri la buget", se arată în încheierea scrisorii.

Printre semnatari se numără dr. Marius Diaconescu (lector universitar, Universitatea Bucureşti), dr. Andrei Pippidi (profesor universitar, Universitatea Bucureşti), dr. Mihai Retegan (profesor universitar, Universitatea Bucureşti), dr. Adina Ciubotariu (cercetător ştiinţific, Academia Română, Iaşi), dr. Nelu Zugravu (profesor universitar, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi), dr. Ioan Coriolan Balintoni (profesor emerit, Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca) sau Mihai Ducea (Professor of Geology, University of Arizona, Department of Geosciences,  Tucson, cercetător asociat la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geologie Geofizică).

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educației, este rectorul Universității Creştine Dimitrie Cantemir şi membru al Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Dumitrescu este acuzată de incompatibilitate şi de către ANI, întrucât membrii CSM sunt demnitari, iar noua lege a educaţiei prevede ca rectorii universităţilor să nu ocupe funcţii de demnitate publică. Citeşte aici mai multe!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite