Dan Enescu despre israelienii care au venit să vadă copiii arşi: Nimeni nu ştie cine i-a chemat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri dimineaţă a ajuns la Bucureşti o echipă de zece medici din Israel, cu scopul de a ajuta echipa de la „Grigore Alexandrescu“ în cazul bebeluşilor arşi.

Nimeni nu ştie cine i-a chemat, nimeni nu ştie care a fost utilitatea acestui „comando” de peste hotare.

Mai citeşte şi:

Trei medici israelieni, în România pentru a ajuta bebeluşii arşi la Maternitatea Giuleşti

Oamenii au venit, s-au uitat şi au plecat. „Eu nu ştiu nici cum îi cheamă pe medicii ăştia. Ne-am trezit cu ei aici. Gândiţi-vă cum ar fi să ajungeţi într-o zi la serviciu şi să găsiţi în biroul dumneavoastră zece oameni strânşi grămadă. Am sunat la Primărie, am sunat la Colegiul Medicilor, peste tot acelaşi răspuns:

«Nu i-am chemat noi». Eu cred că a fost un fel de instigare, să ne facă să reacţionăm urât. Am un stagiar evreu şi l-am pus să stea pe lângă aceşti medici, să-i observe. Nu să-i spioneze, dar să vadă dacă tot ce vorbesc în spital vor spune şi la conferinţa de presă. Şi, într-adevăr, şocaţi au fost în spital, şocaţi au fost şi la conferinţă. Am vrut să mă asigur şi eu", spune Dan Enescu.

Israelienii au făcut o conferinţă de presă, au spus că n-au mai văzut aşa ceva şi au plecat în aceeaşi zi, cu avionul de 9.00 seara. ­„N-am o carte de vizită de la ei, n-am un CV, n-am nimic. I-am tratat şi noi bine, cum am putut. Am aflat apoi că e scandal diplomatic. M-a căutat cineva de la Ambasada Israelului să-mi spună că i-am tratat cu orgoliu pe medicii israelieni. Am analizat pe toate părţile, cine să-i fi adus? Raed Arafat? Cum Arafat, că ăştia erau israelieni, iar Raed Arafat e din partea cealaltă, e palestinian. Deci..."

Valiza cu pansamente

Multe sprâncene s-au ridicat în urma doctorilor israelieni. Enescu continuă: "Au venit cu o valiză în care se aflau pansamente. Ei veniseră cu gândul să panseze copiii! Credeau că pun nişte pansamente şi gata. Au vrut să intre cu bocancii în salon. ­I-am convins să poarte echipament medical din cap până în picioare, să pună botoşei în picioare. La noi, secţia de Reanimare e cu cifru, e cu socoteală, nu intri aşa, oricum. Când au văzut bebeluşii au rămas cu gura căscată. N-au putut decât să facă nişte fotografii, ca să aibă material de predat studenţilor de la pediatrie".

Cazul bebeluşilor arşi în incendiu la numai câteva zile de la naştere este unic fiindcă aceştia erau „prematuri", adică s-au născut înainte de cele 40 de săptămâni de sarcină normală. Medicina mondială nu a mai cunoscut până acum un asemenea caz. O după-amiază toridă, inconştienţa unor asistente şi lipsa de reacţie a sistemului au făcut posibilă această ruşinoasă premieră: România introduce un nou capitol în bibliografia medicală.

"Doctorii israelieni au vrut să intre cu bocancii în salonul de  la Reanimare."
Dan Enescu
medic

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite