Satul cu cele mai multe văduve

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 500 de femei, adică un sfert din populaţia localităţii Sudiţi, au rămas fără bărbaţi şi nu s-au mai căsătorit. Cele mai multe văduve au peste 80 de ani şi de ele au grijă copiii, ajunşi şi ei la vârsta a treia. În fiecare casă din sat trăieşte o femeie rămasă fără soţ.

La 22 de kilometri de Slobozia, în comuna Sudiţi trăiesc aproape 500 de văduve.

Mai citeşte şi:

FOTO/VIDEO Ucenicul lui Coandă, în satul maestrului: „Lui îi datorez totul pentru descoperirile mele“

Ele reprezintă un sfert din cei 2.200 de localnici din comuna care include satele Gura Văii şi Sudiţi. Femeile şi-au pierdut tovarăşii de viaţă încă din tinereţe, dar nu s-au mai recăsătorit, preferând să-şi crească singure copiii şi să se descurce cu treburile gospodăreşti şi cu cele ale câmpului.

„Ies la poartă şi nu văd lumea"

Pe Elena Găiduleanu o găsim în casa ei ascunsă într-un pâlc de salcâmi. Bătrâna are 90 de ani şi este văduvă de mai bine de 35 de ani. Bărbatul ei a fost răpus de boală. „Avea doar 66 de ani când a murit. Abia se pensionase şi el. O singură dată a apucat să-şi ia pensia şi s-a prăpădit imediat", spune văduva întristată. Bătrâna se luminează însă când vorbeşte de copii.

„Am doi copii, pâinea lui Dumnezeu. Am avut noroc că am copii buni, iubitori, care au grijă de mine. Nu au nici ei timp să vină foarte des, că au viaţa lor, serviciu, dar vin pe rând. Îmi pare rău că nu mai văd. Ies la poartă şi mă mai salută lumea, dar eu nu ştiu cine e. Îl rog să se apropie, ca să-i văd şi eu chipul. Unii se mai opresc, alţii se grăbesc la muncă", zice bătrâna. Fiica ei, Ecaterina Adam (65 de ani), o îngrijeşte după ce au lăsat-o puterile şi ochii. „Mama a rămas singură, că noi, copiii, ne-am mutat din sat. Ani buni şi-a făcut singură treburile în curte, nu avea nevoie de ajutor, dar de câţiva ani, nu mai poate, săraca, nici nu mai vede, aşa că încercăm să venim noi, pe rând, să avem grijă de ea", spune Ecaterina.

Zeci de copii, nepoţi şi strănepoţi

Elena Gramă este aproape centenară. Are 97 de ani şi îşi duce bătrâneţile alături de trei dintre cei opt copii ai săi. Auzul a lăsat-o, aşa că acum abia înţelege ce i se spune. Spune însă că e mulţumită de ceea ce lasă în urmă. „Am avut o viaţă potrivită, maică. E rău fără omul tău lângă tine, dar când am copiii alături sunt cea mai fericită femeie din lume. Am 8 copii, 15 nepoţi şi 15 strănepoţi. Ce bucurie mai mare putea să-mi ofere Dumnezeu?", spune bătrâna.

Femeia e văduvă de 38 de ani. Soţul ei, Nicolae, s-a sfârşit suferind de inimă. A luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, peste Nistru, împotriva ruşilor. A fost luat prizonier de sovietici şi a stat închis într-un lagăr, în Siberia, mai bine de un an. „A fost cumplit pentru el, dar era un om puternic. Ne-a povestit că a supravieţuit pentru că nu a fumat. Ororile războiului l-au afectat, iar după ce s-a întors acasă a avut probleme cu inima. A făcut infarct", povesteşte Andrei, unul din copiii lui Nicolae şi Elenei Gramă.

Bărbaţii sunt mai predispuşi la boli

Edilii locali cred că femeile sunt singure pentru că bărbaţii se îmbolnăvesc mai repede. „Responsabilităţile bărbatului în comunitate sunt mult mai mari decât ale femeii. Ei trudesc toată ziua, pe câmp, fie ploaie, fie vânt, ger sau caniculă. E normal ca ei să fie mai predispuşi la boli decât femeile. Din această cauză, am ajuns să avem în evidenţe un număr atât de mare de femei singure. Nu este altă localitate la noi în judeţ cu aşa multe văduve", explică Emil Vlante, primarul comunei Sudiţi.

"Bărbatul meu avea doar 66 de ani când a murit. O singură dată a apucat să-şi ia pensia şi s-a prăpădit imediat."
Elena Găiduleanu localnică

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite