Sărbători cu ploi şi vacanţe în noroi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii care au sperat să-şi petreacă pe pârtie Crăciunul au fost nevoiţi să schieze printre smocuri de iarbă
Turiştii care au sperat să-şi petreacă pe pârtie Crăciunul au fost nevoiţi să schieze printre smocuri de iarbă

Turiştii care au sperat să-şi petreacă pe pârtie Crăciunul au fost nevoiţi să schieze printre smocuri de iarbă şi noroaie. Veştile proaste continuă: se va încălzi tot mai mult. Hotelierii din zona Sibiului şi din Parâng spun că 20% din clienţi şi-au anulat rezervările din cauza vremii, în timp ce în Poiana Braşov turiştii au renunţat la schiuri pentru ATV-uri.

Lipsa zăpezii le-a încurcat planurile turiştilor care sperau să ardă din calorii practicând sporturi de iarnă. Pe Valea Prahovei şi la Sibiu, hotelierii şi proprietarii de pensiuni au fost nevoiţi să găsească alternative de distracţie pentru ca turiştii să nu părăsească locurile de cazare înainte de finalul sejurului şi speră să ningă cât mai repede posibil.

Citiţi şi:

Pielea şi ochii, vulnerabili iarna

„Pentru că turiştii nu puteau schia, le-am pregătit un program cu invitaţi şi i-am transportat cu maşina noastră la Cota 1.500, fără a le mai percepe alte taxe", a declarat Cristi Prişmăneanu, administratorul unei pensiuni din Sinaia.

„Am făcut un foc de tabără şi avem în plan să organizăm o petrecere în colaborare cu un club din Buşteni. Clienţii vor achita o sumă de 100 de lei şi vor avea un program cu invitaţi de muzică populară şi uşoară, precum şi un bufet suedez", a precizat şi Mariana Apostol, proprietara unei pensiuni din Buşteni.

Chiar dacă nu se poate schia, pentru că zăpada este mai mare în oraş decât pe munte, turiştii se pot plimba cu telegondola, teleschiul sau telecabina. „Dacă va continua să ningă, dar şi dacă temperaturile vor fi scăzute, în aproximativ două zile, pârtiile vor redeveni practicabile", a precizat Daniel Niţoi, din cadrul Refugiului Salvamont Sinaia.

Trasee montane închise

O mare parte dintre traseele montane de pe Valea Prahovei sunt închise. În Sinaia sunt practicabile numai calea de acces din staţiune până la Cota 1.400 şi drumul de iarnă, de la Cota 1.400, până la Cota 2.000. În rest, toate celelalte trasee sunt închise, iar în zona pârtiei Carp, pe piciorul Pietrei Arse şi în zona Papagal există riscul producerii unor avalanşe.

Crăciun pe uscat, la Sibiu

Lipsa zăpezii în zonele montane din Sibiu a făcut imposibilă deschiderea pârtiilor de la Păltiniş şi de la Gura Râului şi a şi alungat o parte dintre turişti. „Am avut clienţi destul de mulţi, având în vedere că nu avem zăpadă. Au fost însă şi rezervări anulate, în jur de 20%, ale celor care nu aveau avansuri plătite", a declarat Silvia Belet, recepţioner la un hotel din Păltiniş.

Nici la Bâlea Lac, turiştii nu s-au înghesuit să urce în aceste zile cu telecabina. Aici, zăpada nu are mai mult de 20 de centimetri, iar Winter Parkul este nefuncţional.

Pe pârtia „Bradul", din Poiana Braşov, s-a putut schia ieri în condiţii bune, datorită tunurilor de zăpadă artificială. „Chiar dacă nu este foarte multă zăpadă, ne descurcăm cu asta", a spus instructorul Viorel Muntean, care se afla ieri pe pârtie împreună cu cei mai noi elevi ai săi.

Hotelierii de aici spun că turiştii nu şi-au scurtat sau anulat sejururile. La acest lucru a contribuit şi faptul că în Poiană există alternative de petrecere a timpului liber chiar şi atunci când nu există zăpadă.

Astfel, închirierea ATV-urilor şi a segway-urilor (mijloace de transport pe două roţi paralele) a crescut spectaculos. „Am pregătit trasee speciale, cu ghid, aşa că am avut în ultimele zile cu 70% mai mulţi clienţi decât de obicei", a spus Cristian Zaharia, administrator.

Turişti pe jumătate în Parâng

În staţiunile Straja şi Parâng, gradul de ocupare a locurilor de cazare a fost de doar 50%. „Au fost dezamăgiţi pentru că nu au putut schia.

Oricum noi avem pierderi pentru că ne bazam şi pe turiştii care au cumpărat pachete, dar şi pe cei de weekend care urcau doar o zi pentru schi. Au fost turişti care au renunţat la pachetele cumpărate pentru că nu e zăpadă", a spus Ion Gherhely, cabanier în staţiunea Parâng. 

„Totuşi, eu cred că va fi plin de Revelion, dar în zilele de după, probabil, va bate vântul", mai spune Gherhely.

Mai ghinionişti au fost turiştii din Moldova. Aici nu doar că a plouat, dar unele zone din Neamţ şi Suceava au fost şi inundate. De asemenea, au fost probleme în judeţele Gorj şi Mehedinţi unde apa a intrat în casele oamenilor. ; Grupaj realizat de redacţiile „Adevărul de Seară"

Pârtii reamenajate pentru Revelion

Ploaia care a căzut sâmbătă în staţiunea gorjeană Rânca le-a stricat planurile turiştilor. De ieri a început să ningă aşa că adminstratorii pârtiilor au început deja să taseze zăpada, astfel încât sutele de turişti care sunt deja în staţiune sau urmează să vină pentru minivacanţa de Revelion să poată schia în condiţii bune.

De Revelion, vreme ca de primăvară


Sfârşitul de an va fi mai cald decât ar fi normal pentru această perioadă. Temperaturile vor creşte în următoarele zile până vor ajunge ca într-o zi de primăvară timpurie.

Zăpezile căzute înainte de Crăciun se vor mai topi pe fondul valorilor termice prea ridicate, dar şi din cauza ploilor. Până atunci însă, va mai ninge pe alocuri, mai ales în zonele montane.

Astăzi, în sud-estul ţării va ploua, iar vântul va sufla cu putere la munte şi în sud. Mâine, în zonele montane va fulgui. De joi, vremea începe să se încălzească în mai toate regiunile. Doar cei din Carpaţii Orientali se vor putea bucura de ceva zăpadă. Francisca
M. Catană

Crăciunul, de la salam de ren la musaca

Ştefan Roman, în Congo, printre palmieri, visând la brazi

No title

Sărbătorile, cu sau fără zăpadă, înseamnă voie bună, dar şi un ospăţ pe cinste.  Astfel, o familie de norvegieni care lucrează în Constanţa au pregătit pentru masa de Crăciun salam de ren şi akevit, o băutură asemănătoare cu ţuica.

În schimb, în Congo, un român a preparat musaca şi salată de vinete, în lipsa verzei pentru sarmale.

Rune (31 de ani) şi Irene (30 de ani) au patru copii şi au venit în România din Stavanger, Norvegia, pentru a-i ajuta pe românii aflaţi în nevoie. Pentru masa de Crăciun, Irene a adapat meniul din ţara ei la cel din România. A preparat bucatele tradiţionale româneşti, dar din carne de miel, ren şi elan.

În plus, a gătit o delicatesă din somon, păstrăv şi mai ales cod, care este o tradiţie vikingă cu peşte acoperit cu cenuşă şi care este servit cu cartofi fierţi sau copţi. Licoarea care se găseşte pe masa de Sărbători este akevit care se face din cartofi şi ierburi aromate.

Fără sarmale pentru românii din Congo

Românii aflaţi la muncă în Congo au adaptat şi ei meniul la produsele pe care ­le-au găsit aici. Ştefan Roman se află din luna martie într-o misiune de ajutor de urgenţă şi îi învaţă pe africani agricultura performantă. Chiar dacă e foarte cald afară, Ştefan a pregătit un Crăciun ca la mama acasă.

„Am vrut să ne facem o atmosferă cât mai autentică, chiar dacă afară sunt peste 30 de grade Celsius. Doream să pregătesc nişte sarmale, dar n-am găsit varză la niciuna dintre pieţele din zonă. Aşa că am făcut o musaca, salată de vinete, o pâine pe vatră şi ouă umplute", a spus Ştefan Roman. În loc de rumba congoleză, românii au cântat colinde tradiţionale şi astfel seara a semănat cu Crăciunul din România. ; Tudor Cutuş, Emilia Sava

Buhaiul din largul Mării Negre

Românii care lucrează pe platformele de foraj din largul Mării Negre îşi petrec Crăciunul la depărtare de zeci de mile de ţărm. Valeriu Irimioiu, expert în operaţiuni petroliere, susţine că la sărbătoare nu lipsesc sarmalele. Membrii echipajului se colindă între ei.

„Băieţii luau un butoi, puneau o frânghie de la parâmă şi făceau un fel de buhai şi aşa umblau cu colindatul", povesteşte Irimioiu. Alina Enache

Bucureşti: Pauza de Crăciun a lăsat zăpada-n drum

Capitala a fost inundată de ploaie şi de zăpada topită

No title

La mai bine de o săptămână de la prima ninsoare, Bucureştiul a rămas, mai ales pe străzile secundare, cu munţi de zăpadă murdară. Pe străzile principale, unde utilajele de deszăpezire au dat o raită ca să dea nămeţii pe trotuare, au smuls şi bucăţi din asfalt.

Astfel, în prima zi de Crăciun, şoferii au făcut cunoştinţă cu noile gropi de pe drumurile Bucureştiului. Aceleaşi utilaje au scos din asfalt şi limitatoarele de viteză, în urma acestora rămânând cuie periculoase pentru cauciucurile maşinilor.

Drumurile sunt mărginite de nămeţi înalţi de zăpadă înnegrită de ulei de motor. Firmele de salubrizare „au uitat" că au în grijă şi această zăpadă. Străduţele dintre blocuri, pe care utilajele ­le-au ocolit, sunt încă înzăpezite şi, pe alocuri, inundate de omătul topit.

Responsabilii se numără pe degetele de la o mână: Romprest, firma care se ocupă de deszăpezirea sectorului 1, Supercom angajată de sectorul 2, Rosal pentru sectorul 3, REBU angajată de primarul Piedone pentru curăţarea sectorului 4 şi Urban care ar fi trebuit să facă sectorul 6 lună. La sectorul 5, vina cade exclusiv în cârca primăriei care nu a angajat nicio firmă să se ocupe cu deszăpezirea.

De astăzi, reîncep controalele

Autorităţile promit că, după pauza de Crăciun, astăzi se întorc la treabă. „Vom continua începând de astăzi verificările, vom monitoriza firmele care se ocupă de curăţarea zăpezii de pe străzile adiacente, dar şi de ridicarea deşeurilor", promite Magdalena Iuga, şefa Serviciului de Utilităţi din cadrul Primăriei Bucureşti.

Cât despre limitatoarele de viteză smulse de la locul lor, Iuga a adăugat că va anunţa Administraţia Străzilor, instituţia care se va ocupa de completarea acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite