Pielea şi ochii, vulnerabili iarna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii de soare sunt singura modalitate de a proteja ochii de razele soarelui în timpul iernii
Ochelarii de soare sunt singura modalitate de a proteja ochii de razele soarelui în timpul iernii

Lezarea corneei este o problemă întâlnită frecvent la persoanele care nu-şi protejează ochii pe pârtie. Medicii ne recomandă să luăm măsuri speciale de protejare a ochilor şi a pielii în timpul iernii, deoarece efectele nocive ale soarelui şi ale gerului pot avea urmări pe termen lung.

Razele ultraviolete din anotimpul rece pot fi mult mai nocive decât cele din timpul verii, avertizează specialiştii. De aceea, se recomandă ca, în zilele însorite de iarnă, ochii şi pielea să beneficieze de aceeaşi îngrijire ca vara. Prin urmare, ochelarii de soare devin indispensabili chiar şi în timpul zilelor geroase de iarnă, însă doar atunci când razele soarelui bat cu putere.

Potrivit oftalmologilor, purtarea ochelarilor de soare împiedică formarea leziunilor la nivelul corneei, care se pot produce din cauza reflexiei razelor ultraviolete pe suprafaţa zăpezii.

„În timpul zilelor însorite de iarnă este bine să purtăm o pereche de ochelari de soare pentru a ne proteja vederea. În caz contrar, la nivelul corneei apar leziuni care pot duce în timp chiar la pierderea vederii", spune Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

 Simptomele specifice afectării corneei apar în maximum o oră de la expunerea ochilor la soare şi se manifestă prin lăcrimare puternică, fotofobie (sensibilitatea la lumină) şi durere. Pentru a evita apariţia complicaţiilor, se recomandă prezentarea de urgenţă la medicul oftalmolog.

Se foloseşte cremă de două ori mai hidratantă

Razele ultraviolete rămân duşmanul numărul unu al tenului şi în timpul iernii. În plus, acesta mai este agresat şi de aerul foarte rece şi uscat, de vânt, precum şi de căldura degajată de sursele de încălzire din interior. Prin urmare, pielea se deshidratează foarte repede, îşi pierde elasticitatea şi, astfel, începe să se rideze.

„În sezonul rece, ni se poate schimba tipul de piele: tenul gras devine normal, tenul normal devine sensibil, iar tenul uscat se deshidratează şi mai mult", explică medicul dermatolog  Oana Clătici. Pentru a evita deshidratarea, specialiştii ne recomandă ca, în fiecare dimineaţă, cu o oră înainte de a ieşi din casă, să aplicăm o cremă hidratantă mai grasă decât de obicei, specifică fiecărui tip de ten.

De asemenea, pentru zilele însorite trebuie optat pentru o cremă cu factor de protecţie asemănător cu cel din timpul verii, de minimum 20. În ceea ce priveşte îngrijirea tenului în timpul nopţii, se recomandă o cremă regenerantă care să conţină elastină şi colagen, ce au rolul de a reda pielii elasticitatea şi flexibilitatea.

Asta pentru că, în sezonul rece, pielea produce mai puţine substanţe grase, iar circulaţia sângelui se face cu greutate, ceea ce duce la apariţia cuperozei (vinişoare roşii pe obraji şi pe părţile laterale ale nasului).

Mâinile şi buzele trebuie intens protejate

La fel de sensibilă precum pielea feţei este şi cea a mâinilor şi a buzelor. În ceea ce priveşte mâinile, mănuşile nu sunt suficiente pentru a le proteja de frigul de afară şi, de aceea, dermatologii recomandă folosirea, de câteva ori pe zi, a unei creme hidratante care să conţină glicerină.

În caz contrar, pielea mâinilor se usucă şi capătă un aspect bătrâncios. De asemenea, pentru a evita crăparea buzelor, se recomandă folosirea unui strugurel hidratant care să conţină apă termală.

Îngrijire pentru pielea din jurul ochilor

O atenţie deosebită trebuie acordată şi pielii din jurul ochilor, deoarece este prima care se ridează. „Folosiţi întotdeauna produse de demachiere şi de hidratare special destinate îngrijirii acestei zone.

O mare greşeală este utilizarea pentru ochi a aceloraşi produse pe care le folosim pentru îngrijirea feţei", spune medicul dermatolog Oana Clătici.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite