Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de relaţii cu fosta Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a semnat un angajament de informator cu fosta Securitate în 1983, dosarul figurând ca închis în 1988, cu numele conspirativ „Nuş“, după cum rezultă dintr-o serie de documente intrate în posesia jurnaliştilor de la hotnews.ro şi de la Revista „Kamikaze“.

Un fost ofiţer de Securitate a confirmat că Vîntu a fost racolat în penitenciar, unde executa o pedeapsă pentru delapidare, şi preluat după eliberare în reţeaua unui ofiţer din Roman, oraşul unde SOV locuia înainte de 1989.

Din documentele şi mărturiile obţinute de hotnews.ro şi Revista „Kamikaze" rezultă că Sorin Ovidiu Vîntu a fost arestat în 1982 pentru delapidare şi condamnat la cinci ani de detenţie, iar în aprilie 1983 - pe când avea 28 de ani - a fost racolat de Securitate.

Direcţia a IV-a Contrainformaţii i-a deschis Dosarul Personal cu nr. 8046. Direcţia a IV-a se ocupa, între altele, cu recrutarea informatorilor din rândul puşcăriaşilor.

Angajamentul olograf

Potrivit raportului cu propunerea de recrutare, semnat de ofiţerul Constantin Stănescu, Vîntu a fost ales dintr-un număr de patru candidaţi. Ofiţerul îl califică drept „cel mai corespunzător", observă că „dispune de posibilităţi de informare în rândul deţinuţilor de pe punctul de lucru" şi notează că are „un dezvoltat spirit de sesizare şi discernământ". Într-un alt raport de verificare este descris ca „un element disciplinat care regretă fapta comisă, dovedindu-se recuperabil pentru societate".

Vîntu ar fi semnat şi un angajament olograf în care a notat că: „Informaţiile le voi furniza sub formă de note scrise pe care le voi semna sub numele de Nuş în locul numelui meu real". Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri.

Citiţi şi:

Rodica Stănoiu nu s-a prezentat la procesul în care contestă calitatea de colaborator al Securităţii
Gelu Voican Voiculescu: Am semnat materiale la Securitate despre Bivolaru cu numele meu
Lista neagră a comuniştilor scoşi pe tuşă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite