Gelu Voican Voiculescu: Am semnat materiale la Securitate despre Bivolaru cu numele meu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gelu Voican Voiculescu a afirmat astăzi, în cadrul emisiunii 3X3 de la Realitatea TV, că presa, care nu este întotdeauna binevoitoare, este cea care a afirmat că el l-a denunţat pe Gregorian Bivolaru la Securitate.

Legat de acest dosar, presa  a reluat citate din adeverinţa dată de CNSAS, conform căreia nu aş fi dat informaţii către Securitate… Nu am fost informator, nu am avut un dosar, nu am avut un pseudonim şi acesta a fost echivocul care s-a creat. Presa, care nu este întotdeauna binevoitoare, a afirmat că sunt sursa ‘Călugărul’, sub care l-am denunţat pe Gabriel Bivolaru. Toate materialele au fost semnate cu numele meu”, a afirmat fostul ministru în guvernul FSN.

Citiţi şi:

Gelu Voican Voiculescu: "Este foarte greu să fi umblat cineva la mormintele Ceauşeştilor"

Iliescu, în 2010: „Minerii meritau mulţumiri!“

Întrebat despre ce materiale a semnat, Gelu Voican Voiculescu a spus că au fost legate de "două pure coincidenţe". 

Primul era în momentul în care a  fost arestat Gabriel Bivolaru… Eu mergeam în casa aceluia în care Gabriel Bivolaru făcea acele lecţii de yoga. Titularul, din nefericire, se afla în spital… Am avut ghinionul să mă nimeresc acolo chiar după momentul arestării sale, când s-a făcut percheziţia…Însă, am reuşit să scap după ce le-am dat câteva declaraţii", mărturiseşte Gelu Voican Voiculescu.

Un alt moment, despre care spune că a fost nevoit să dea declaraţii în legătură cu Gregorian Bivolaru, a fost când s-a “nimerit să fie” în sediul Securităţii în momentul în care s-a aflat de evadarea yoghinului, la 16 iunie.

"Eu deja  ştiam, din auzite, că el urma să scape printr-un decret pe 23 august. Din solidaritate cu el, eu i-am angajat un avocat. Tot ce am declarat a fost că e inofensiv, că e o cantitate neglijabilă, pentru ca el să scape. După ce am aflat că va intra în decretul de eliberare, m-am bucurat. Ei (Securitatea n.r.), pentru că nu îl puteau aresta pentru că practica yoga, l-au provocat să evadeze. I-au lăsat uşa la celulă deschisă, un culoar deschis şi o scară sprijinită, pentru că se făceau renovări . El a evadat şi s-a dus la ştrand, însă până seara a fost recuperat. În situaţia asta a trebuit să scriu acolo despre legătura cu el, dar şi despre prietenul meu Tocineanu, în casa căruia a fost arestat”.

Fostul geolog a dat citire din nota Securităţii în care se arăta că “prin diverse procedee Voiculescu Gelu a încercat să dezinformeze în cazul lui Gregorian Bivolaru, prezentându-l pe acesta drept o persoană inofensivă. A instruit şi pregătit martori care să nu îl dezmintă. A angajat un avocat care să îl reprezinte la proces".

Fostul viceprim-ministru în Guvernul provizoriu Petre Roman (1989-1990) a vorbit şi despre arestarea sa în 16 iulie 1985.

Există în dosarul meu dovezi cum că Securitatea a încercat să îmi înjghebe un dosar de drept comun. Au încercat să mă acuze, iniţial, de încălcarea decretului 166 - propagandă împotriva orânduirii socialiste. Asta însemna că aş fi fost deja deţinut politic, pasibil de 15 ani de închisoare. Instrucţiunile erau însă să nu se creeze deţinuţi politici. Apoi, au găsit că trag cărţi l-a xerox. Apoi, m-au băgat pe legea presei”, mărturiseşte el. 

Pentru că făcea deplasări dese în ţară, urmate de anumite “incorectitudini legate de deconturi”, Securitatea a găsit soluţia. “În dosar scria că au cerut ministrului Minelor să facă un control financiar infern (CFI) şi ... astfel mi-au făcut un dosar penal. Am fost pedepsit un an şi jumătate. Ancheta mea a durat 5 zile, iar ancheta de Securiatate a durat 7 luni. Abia în ianuarie am fost trimis să fac pedeapsa. În acelaşi timp, mi s-au confiscat 2.000 de cărţi”.

Gelu Voican Voiculescu afirmă că în arestarea sa a contat şi relaţiile pe care le avea cu Paul Goma, pe care îl cunoştea încă din anii 1967 – 1968, dar şi cu Virgil Tănase

Voican Voiculescu despre Mineriade: "Nu aveam interes să ne atacăm propriile instituţii"

Referitor la Mineriada din 15 – 16 iunie, fostul vice prim-ministru a afirmat că “este absurd să se afirme că noi, FSN-ul, cei care câştigasem cu 67% puterea, să deschidem prima şedinţă a Parlamentului din 16 iunie cu tensiuni”.

Forţele interesate să nu intrăm în legalitate, noi cei care câştigasem alegerile, au vrut să creeze tulburări. Erau toţi cei care erau împotriva noului curs care l-a luat România după Revoluţie. Mineriada succede un 13 iunie, care este o încercare de atac a intereselor publice. Nu noi aveam interes să ne periclităm instituţiile”, mai spune el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite