FOTO Românii au fugit de caniculă la unguri şi pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bănăţenii şi ardelenii au luat cu asalt ştrandurile ungureşti, iar bucureştenii şi oltenii au fugit de căldură la mare. Căldurile au fost de nesuportat în acest weekend în marile oraşe, astfel că pe litoral s-a înregistrat un număr‑record de turişti, în timp ce ştrandurile au fost arhipline.

Românii din vestul ţării aleg să-şi petreacă weekendurile la Aquapolis în Ungaria, o construcţie care se mândreşte cu cel mai lung tobogan din Europa. Ştrandurile din Szeged se află la aproape 100 de kilometri de graniţa de vest a României.

Citiţi şi:

Zilele toride nu se sfârşesc: ANM ar putea emite avertizare de caniculă
Călăraşi: După caniculă, vin furtunile

Mulţi români preferă să parcurgă această distanţă şi să plătească între 35 şi 100 de lei pentru accesul în cel mai mare parc acvatic din zonă. Ioana Damian, o mămică din Arad, susţine că în ştrandul din Ungaria e mult mai bine decât în cel din Arad. „Avem un copil şi aici ne simţim mai în siguranţă. E mai curat şi preţurile sunt potrivite", explică femeia.

FOTOREPORTAJ Cum a pierdut turismul românesc meciul cu Grecia: Mamaia s-a mutat la Marea Egee

Preţuri pe măsură

Chiar dacă plătesc câteva sute de lei pentru a se răcori la Aquapolis, oamenii sunt mulţumiţi, în primul rând, de condiţiile pe care le oferă complexul maghiar, comparativ cu ştrandul din Arad. Construcţiile speciale şi recordurile deţinute de toboganele de la Szeged au făcut ca preţurile să fie însă, pe măsură. Acest lucru nu i-a speriat pe timişoreni şi nici pe arădeni, care au făcut ca în ştrand să se vorbească aproape numai limba română.

FOTOGALERIE Canicula a umplut ştrandurile din Timişoara, unde tarifele sunt cele de anul trecut

Buget de familie

Pentru o singură vizită la Aquapolis, o familie ajunge să cheltuiască între 250 şi 300 de lei, bani în care este inclus atât costul drumului, cât şi intrarea la parcul acvatic din Szeged. „Cei mai mulţi clienţi ai noştri sunt din Arad şi Timişoara", recunoaşte Tibor Juhasz, reprezentant Aquapolis.

Administraţia ştrandului încearcă să-i atragă pe vizitatori prin oferte diversificate. Astfel, studenţii şi tinerii de până în 23 de ani au parte de reduceri de preţ. De asemenea, clienţii pot sta la ştrand doar o jumătate de zi, între orele 9.00 şi 13.00, caz în care plătesc doar jumătate din biletul de intrare, adică 35 de lei.

„Apa este extraordinară în comparaţie cu ce găsim la noi, iar populaţia, mai civilizată. La noi, în schimb, nu am găsit ştrand cu apă termală care să-mi placă", a spus Mihai Costea, un arădean prezent în weekend la ştrandul din Szeged.

Marea fierbe

Pe litoralul românesc, cei aproximativ 100.000 de turişti prezenţi la malul mării s-au luptat pentru fiecare petic de nisip. Cei care nu au mai apucat un loc lângă mal, unde briza răcoreşte, şi‑au dus şezlongurile direct în apă. A fost cel mai aglomerat weekend din acest sezon estival, iar apa mării a avut 26 de grade. La orele prânzului, când medicii interzic expunerea la soare, plaja era şi mai populată. Copii mici, gravide şi bătrâni, cu toţii au stat în soare timp îndelungat, în ciuda avertismentelor medicilor.

„Ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de insolaţii şi alergodermii, cauzate de expunerea îndelungată la soare", a declarat Mircea Leu, medicul coordonator al Staţiei Judeţene de Ambulanţă Constanţa. Şi salvamarii au avut de lucru. „Am ajutat câteva persoane care au avut căderi de calciu şi epilepsii", a precizat coordonatorul Serviciului de Salvamari din cadrul Asociaţiei Naţionale a Salvamarilor Profesionişti din România, Gabi Culea.

Din păcate, turiştii nu au beneficiat în toate zonele de confort. Pe foarte multe porţiuni, plajele sunt bătătorite, şi nu afânate. La intrarea în staţiunea Mamaia, nisipul este plin de gunoaie, iar apa, plină de alge. În zona Azur nu se poate intra în apa mării din cauza algelor adunate de la mal.

Căldură mare şi în perioada următoare

Temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius, se vor înregistra în următoarele două săptămâni în timpul zilei şi vor fi asociate cu umiditate foarte mare, dar şi cu intensificări de vânt şi cantităţi mari de precipitaţii în timp foarte scurt. Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) ar putea emite, spre sfârşitul săptămânii viitoare, noi avertizări de caniculă, în cazul în care temperaturile vor depăşi frecvent 36 de grade Celsius, potrivit lui Ion Sandu, directorul ANM.

În toată această perioadă, gradul de disconfort va fi foarte ridicat. În partea de vest şi în nord a ţării s-ar putea înregistra asemenea fenomene, mai ales la graniţa cu Ungaria, începând de duminică. Intensificările de vânt, însoţite de averse izolate, cu cantităţi mari de apă, se vor înregistra mâine după-amiază în sud-est, miercuri în est, iar joi, în judeţele din Muntenia şi Oltenia. Vremea va continua să se încălzească vineri şi sâmbătă.

Europa e un cuptor încins

image

Bucureştenii s-au  răcorit în parcuri

Valul neobişnuit de căldură care se face simţit încă de la jumătatea lunii iunie în Rusia distruge culturile din sudul ţării, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de urgenţă. Cel puţin 10 milioane de hectare au de suferit, iar autorităţile au decretat situaţie de urgenţă în 17 regiuni agricole ale Federaţiei. Pagubele sunt estimate la peste un miliard de dolari. Este de aşteptat ca preţul alimentelor să crească cu 10-15%, iar inflaţia - cu 10%.

O căldură neobişnuit de intensă au de suportat şi cehii, care nu s-au mai confruntat cu astfel de temperaturi ridicate (peste 38 de grade) de mai bine de 300 de ani, de când se fac măsurători meteorologice. Sicilia, la rândul său, se confruntă cu sezonul incendiilor de vegetaţie: în ultimele 36 de ore, nu mai puţin de 18 focare au fost înregistrate, cele mai multe în zona Palermo.

În centrul Europei, trei ţări au decretat cod roşu de caniculă: Polonia în sud, Austria şi Ungaria. Iar grecii au de luptat cu un violent incendiu de pădure izbucnit din cauza temperaturilor ridicate. La sfârşitul săptămânii trecute, acesta a făcut ravagii, pe mai multe fronturi, în nordul capitalei Atena.(Adina Şuteu)

Temperaturi de 40 de grade Celsius în Capitală

Bucureştenii au avut de suferit ieri din cauza căldurii care a pus stăpânire pe Capitală, încă de la primele ore ale dimineţii. Aproape 350 de persoane au solicitat intervenţia ambulanţelor. Până la ora 16.00, 17 persoane căzuseră în stradă, alte 34 au chemat salvarea din cauză că aveau deja unele afecţiuni care s-au agravat în prezenţa căldurii. „Alte 160 de persoane au reprezentat urgenţe, nu se ştie însă câte din acestea au fost din cauza căldurii. Oricum, în caz de caniculă, de obicei numărul urgenţelor creşte", a spus Alis Grasu, purtător de cuvânt la Ambulanţa Bucureşti-Ilfov.

Termometrele au atins chiar şi 40 de grade, mai ales în zonele cu puţină verdeaţă, unde betoanele s-au încins şi au ridicat temperatura. Canicula va mai dura şi în următoarele zile, iar cei care sunt nevoiţi să iasă din casă în miezul zilei, să meargă la muncă sau la cumpărături, pot să ceară ajutorul farmaciştilor, în cazul în care li se face rău de la căldură.

Astfel, toate farmaciile din Capitală au şi rol de punct de prim ajutor, bucureştenii pot intra să ceară un pahar cu apă rece sau să se adăpostească de razele soarelui.

Interzis la fântâni arteziene

De asemenea, Primăria Capitalei a amplasat 14 corturi anticaniculă dotate cu aer condiţionat şi dozatoare de apă, în parcuri şi în zonele Piaţa Universităţii, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii. Cei care prezintă stări de slăbiciune vor fi consultaţi de câte un specialist care are o trusă de prim ajutor.

Bucureştenii care în anii trecuţi aveau obiceiul să se răcorească, în zilele fierbinţi, stând lângă fântânile arteziene, acum nu se mai pot bucura de acest privilegiu. Artezienele din Piaţa Unirii, care altădată erau pline de trecători, sunt acum păzite de gardieni. Oamenii nu înţeleg de ce li se interzice să stea cu picioarele în apă.

„Ni s-a spus doar că nu avem voie să stăm pe marginea fântânii fără să ni se dea vreo explicaţie. Probabil, în anii trecuţi veneau tot felul de nebuni şi se scăldau aici", a spus Roxana Adam, o tânără din Bucureşti care a fost alungată, ieri, de gardieni, atunci când a vrut să se aşeze pe marginea unei arteziene din Piaţa Unirii.(Elena Irimia)

Canicula a făcut victime

image

Cetăţenii au primit ajutor în corturile special amenajate

Temperaturile înregistrate în acest final de săptămână le-au dat dureri de cap şi craiovenilor. Unii dintre cei care s-au încumetat să iasă în stradă au solicitat intervenţia ambulanţei, iar un bătrân a murit într-un magazin alimentar, unde venise la cumpărături. Mitică Niţă (72 de ani) a căzut vineri, sub ochii îngroziţi ai martorilor. „Din cauza căldurii i s-a făcut rău, era cardiac. Am auzit că a fost şef la Sala Polivalentă, înainte să ia clădirea foc", a spus Adnan Saluum, unul dintre vecinii bărbatului.

Moldoveni leşinaţi

Şase nemţeni au ajuns în acest weekend la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ din cauza caniculei. „Pacienţii au venit la noi cu stări de leşin sau cu forme de tetanie produse din cauza lipsei de calciu", a declarat medicul Cristian Păsălău, şeful Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului. La Spitalul „Sf. Spiridon" din Iaşi, cel mai mare din Moldova, au ajuns sâmbătă şi duminică 20 de persoane cu stări de leşin.

Trei clujeni au căzut de căldură

Unii părinţi care au trecut ieri prin centrul Clujului nu şi-au putut ţine copiii departe de apa de la fântâna arteziană din Piaţa Unirii. Până la orele după-amiezei, un bucătar a leşinat la locul de muncă, o doamnă a avut nevoie de servicii medicale de urgenţă la biserică, iar unei tinere i s-a făcut rău la cumpărături din cauza căldurii.

La Cluj-Napoca au fost, ieri, încă de dimineaţă, 33 de grade Celsius, iar vremea s-a răcorit abia spre seară. Cei mai câştigaţi au fost cei care au ales să se răcorească în lacurile sărate din apropierea Clujului sau la ştrandurile din oraş.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite