România a fost condamnată la CEDO în cazul unui refugiat palestinian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO a obligat România să îi plătească palestinianului 17.000 de euro daune morale
CEDO a obligat România să îi plătească palestinianului 17.000 de euro daune morale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului(CEDO),  cu sediul la Strasbourg, a condamnat, astăzi, România la plata a 17.000 de euro despăgubiri morale în cazul unui palestinian care a fost închis într-un centru pentru refugiaţi timp de 3 ani, fără bază legală.

CLICK AICI PENTRU A CITI DETALII DESPRE CELE MAI MARI DESPAGUBIRI DISPUSE DE CEDO ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI


Akram Ahmed M. Al-Agha a plecat în 1962, din Fâşia Gaza, iar în anul 1993 a ajuns în România cu un paşaport şi viză românească, devenind aici un om de afaceri. În 1998, în baza legii privind regimul străinilor, Ministerul de Interne i-a ridicat dreptul de rezidenţă şi l-a declarat persoană indezirabilă. Întrucât a refuzat să părăsească teritoriul ţării în termenul indicat pentru că nu mai avea paşaport, palestinianul a fost reţinut în februarie 2000 şi plasat în centrul de cazare de la aeroportul Otopeni, unde a rămas până la eliberarea survenită în iulie 2003.

Potrivit CEDO, Al-Agha  a fost "privat de libertate" şi a suportat în acel centru condiţii precare de igienă, mâncare nesănătoasă şi i-a lipsit mişcarea fizică.

Guvernul român a motivat menţinerea refugiatului în detenţie prin riscul prezentat de acesta pentru securitatea naţională, "însă împotriva lui nu a fost începută nicio procedură judiciară, iar autorităţile nu i-au precizat faptele pe care i le-ar fi imputat", au observat judecătorii de la Strasbourg. Chiar şi în probleme legate de securitatea naţională, "un individ nu poate fi privat de garanţii împotriva riscului de arbitrariu", se menţionează în decizia Curţii.

Abia în iulie 2003, palestinianul a fost eliberat, după ce perioada de cinci ani pentru care fusese declarat indezirabil a expirat.

Palestinianul deţine în prezent un permis de refugiat, trăind în Bucureşti într-un centru organizat de Oficiul Naţional pentru Refugiaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite