Riscul bancar, devoalat de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forurile europene au decis joi ca rezultatele testelor de stres realizate asupra sectoarelor bancare naţionale, inclusiv cel din România, să fie publicate până la jumătatea lunii iulie pentru a consolida încrederea investitorilor în pieţe.

Taxe pentru bănci în UE

Cele mai bune bănci europene sunt spaniole

Ţările UE, la ora disciplinei financiare

„Am convenit ca aşa-numitele teste de stres asupra sectoarelor bancare să fie publicate cel târziu în a doua jumătate a lunii iulie", a declarat Herman Van Rompuy, preşedintele Uniunii Europene, la finalul summitului liderilor de la Bruxelles.

Testele de stres permit evaluarea vulnerabilităţilor ce rezultă din legăturile macrofinanciare de la nivelul economiei şi aprecierea capacităţii sistemului bancar de a absorbi şocuri în condiţiile unor evenimente excepţionale.

De asemenea, şefii de state şi de guverne din UE au ajuns la un acord pentru introducerea de taxe asupra băncilor şi au convenit să coordoneze mai bine politicile economice. Bancherii români spun că publicarea rezultatelor acestor teste este un lucru bun, care va duce la o mai bună transparenţă şi cunoaştere a sistemelor.

„Decizia este una favorabilă, aprobată de forurile europene şi trebuie să o respectăm. Clienţii băncilor trebuie să ştie care este realitatea şi să poată face comparaţia între un sistem bancar şi altul", a declarat pentru „Adevărul" Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Rezultatele individuale, o problemă delicată

În ceea ce priveşte însă scoaterea la lumină a rezultatelor fiecărei bănci în parte, Gheţea spune că este o problemă delicată, întrucât s-ar crea o impresie „artificială".

„O instituţie de credit care are un test de stres destul de bun poate să aibă probleme, din cauza neluării unei măsuri la timp, mai devreme decât o bancă ce are rezultate mai puţin bune, dar care ştie să-şi gestioneze problemele", a explicat Radu Gheţea. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite